Nationaldagsfest

Det har återigen blivit dags för den fest som kallas Nationaldagsgaloppen. I år rider man dessutom två travlopp!

Man skall komma ihåg att Gärdets bana är snävare än vanliga galoppbanor och att det därför mer än vanligt är ”horses for courses” som gäller. I galoppvärlden vet man att vissa hästar är bättre på vissa banor, därav uttrycket. Självklart är det gräs som är underlaget och banan kommer vara åt det lättare hållet om det inte regnar.

Både Armstrong och Otter kommer att analysera de sju racen och komma med ett kombförslag. Vi börjar med galoppen.

V4-1 Silverhandikap, 2750 m

Otters analys: En härligt spelvänlig handikap där alla hästar måste med på V4. 5 Double Ux segrade här ifjol, då från ett tal på 75. Nu står man i 78 efter att ha höjts tre kilo på segern senast. 6 Alsimsaam är effektiv även med gräs under hovarna. Stallformen är bra och Alsimsaam var trea här på Gärdet ifjol över 1500 meter. Får han smyga med tar han många på kortspeed. Glöm inte bort 3 Hammertime trots fyra kilos övervikt. Hammertime rids av Ulrika Holmquist och ingen kan Gärdet bättre. Skimmeln 2 Indeed Grey är lätt att följa i fältet och har P-A Gråberg upp. 1 Xit gör en intressant comeback på släta banan. Kombförslag 6-5

Armstrongs analys: Trots bara sex hästar känns det här rejält knepigt och man kan göra ett case för varje deltagare. 1 Xit är alls ingen dum slätloppare på gräs och årsdebuten är avklarad. 2 Indeed Grey avslutade starkt senast, är fortsatt bara i början av sin karriär och har Gråberg upp. 3 Hammertime har form, låg vikt och ”drottningen av Gärdet” i sadeln. 4 Started It All kommer med två segrar på de tre senaste starterna men möter mycket värre motstånd nu. 5 Double Ux vann, som Fredrik skriver, detta lopp i fjol, och är fortsatt utvecklingsbar. Och 6 Alsimsaam är en lurifax som smäller till ibland, även om han ofta är överspelad. Min röst på 2 Indeed Grey men helgardering anbefalles på V4.

Vi tippar inte ponnygaloppen, men det är ett härligt inslag på Gärdet. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

V4-2 SGS Sommarhandicap, 1500 m

Otters analys: 4 Chinese Emperor gick bra här 2022 och har årsdebuten avklarad. Alina Öhgren segrar med ”allt” och det här är en bra luring som är svår att läsa sig till i programmet. 2 Gazelle segrar inte ihjäl sig, men har ett bra läge, P-A i sadeln och är effektiv även på gräset. Utmanar om segern. 7 Mali kommer med rätta bli hårt betrodd på toton på sin fina form och Elione Chaves i sadeln. Kombförslag 2-4

Armstrongs analys: Trots bara en seger på 17 starter är jag rätt förtjust i 8 Green Zabeel som, förutsatt gräsunderlag, är jämn och ztabeel i klassen. Dessa rader skrivs innan lördagkvällens Övrevollstart, den får man förstås kolla in noga. Men förstatipset måste ändå gå till startsnabba 2 Gazelle, tänker mig att P-A är målmedveten med taktiken stenklar – ledningen, och sen blir det svårt för övriga att hinna ifatt på den snäva Gärdet-”ovalen”. Tänkbar spik på flerkupongen, men inte så kul kanske eftersom Gråbergs ritter alltid blir så överstreckade. I övrigt en öppen handikap såklart.

V4-3 ATG Handikap, 1500 m

Otters analys: 1 Thunderboy gör täta starter, men är i bra form och har ett kanonläge. Var slagen här ifjol, men då från 77 i formtal. Idag står han i 68 och räknas tidigt. 3 I Am A Fighter har visat kunnande när han fått gräs under hovarna. Bra segerchans under Ulrika Homquist. Kombförslag 3-1

Armstrongs analys: Här var det en salig blandning där deltagarna gjort allt mellan 4 och 84 starter, och vunnit mellan 0 och 12 gånger. Minst rutinerade 3 I Am A Fighter ser på papperet ut som en fin chans, som Fredrik skriver, men man ska nog hålla i minnet att detta blir första starten i handikaplopp och han är så att säga inte riktigt sorterad ännu. Kan förstås vara på väg upp i klasserna och Ulrika rider Gärdet suveränt. För mig blir det ändå många på V4 här i hopp om skräll. 2 Yalla Yalla börjar stå löjligt billigt till, kan ny bana få honom att tända till?

V4-4 Arabhästar, Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan Cup, 1500 m

Muna May segrar på Gärdet ifjol. Foto Evelina Björklund / Svensk Galopp
Muna May segrar under Angelika Berg 2023. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Otters analys: 7 Wasmy Al Khalediah har lekt med svenskarna när han kommit på besök. Det finns ingen anledning att spekulera i förlust, särskilt under P-A Gråberg. 4 Ayman var tvåa här ifjol och bör vara det i år igen. Ryttaren är oerfaren, men det kan gå. Kombförslag 7-4

Armstrongs analys: Bara att instämma, polske 7 Wasmy Al Khalediah är obesegrad i Sverige och med P-A, och krossade tre av dagens värsta konkurrenter i årsdebut. Verkar klara alla underlag och distanser. Svårt att spekulera i förlust, minst sagt.

Fyrbenta Hjältar Handikap, 2750 m

Otters analys: 1 Second Try har visat fin form i sina senaste två starter. Med på fotot. 2 Fourth Commandment har inte visat form på länge, men stallet går bra nu. 3 Sir Walter segrade här ifjol, men står några kilo sämre till den här gången. Ändå med i striden. Kombförslag 3-1

Armstrongs analys: Outslitlige 3 Sir Walter vann på Gärdet första gången 2019! Och så detta lopp i fjol som sagt. Verkar ändå hålla hygglig form och trots att han fick stryk av 1 Second Try i Göteborg 12/5 tror jag att Ulrika och tolvåringen kan ta ett hat trick på banan.

V4-andel

Här kan ni vara med på en andel. Vi spikar förstås den gemensamma idén i sista.

Travlopp 1 Kallblod, Monté, 1450 m

Otters analys: Det är ett relativt orutinerat gäng om man tittar vad dom gjort under sadel. 1 Haga Modde har gjort fem starter i disciplinen och aldrig senast. Har heller aldrig gjort en dålig insats och kan gå riktigt snabbt över kort distans. Med i striden. 2 Klack Silver är mest rutinerad under sadel och har duktiga Sofia Adolfsson ståendes i stigbyglarna. Bra segerchans. 5 Ängsbrage är snabb, men utmärkte sig inte i sin enda montéstart. Outsider. Kombförslag 2-1

Armstrongs analys: Kallblodsmonté på Gärdets gräs, ska bli kul att se men det är minst sagt nya förutsättningar för de här ekipagen. Jag gör det enkelt för mig – 2 Klack Silver verkar ha klart bästa formen då han har varit placerad i rätt högklassiga montélopp i årets enda två starter. Dessutom har han bästa ryttaren i rutinerade och segervana Sofia Adolfsson. Vinnarspel på nr 2 således.

Travlopp 2 Varmblod, Monté, 1450 m

Zack Bris segrar på Gärdet 2023. Foto_ Evelina Björklund / Svensk Galopp
Monté på Gärdet 2023. Foto : Elina Björklund / Svensk Galopp

Otters analys: 1 Acme har gjort många starter under Ninni Westerlund och det är synd vi inte får se Ninni här. Nicole Melberg är dock duktig, men ekipaget lär inte räcka till ändå. 4 Honesty är en segerstaplare som kommer från seger på snabb tid, men kanske vill ha längre distans? 5 Ramseas Statement kommer från ett stall i toppform och Anna Pihlroth är van vid att rida på Gärdet vilket kommer vara betydelsefullt. 7 Without Reference trivs under sadel och kort distans. Jennifer Persson i sadeln är en stjärna. Kombförslag 7-5

Armstrongs analys: Tycker det ser upplagt ut för segervana 4 Honesty som kommer från vinst i ett bättre lopp än detta och står helt perfekt inne, hon borde bli svårslagen. Annars har duktiga Jennifer Persson chansen på 7 Without Reference som aldrig gör ett dåligt lopp och har segerdefilerat fyra gånger bara i år, även om det var ett tag sedan senaste fullträffen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *