Storhandel på Tatts Irland

Första dagen på Tattersalls Irelands Breeze Up – den som tidigare hette Goresbridge – visade att det trots allt finns framtidstro hos svenska galopptränare. Det handlades hästar till höger och vänster och även om inga miljonhästar ropades in var det ändå en hög standard på köpen, och verkligen inte bara i ”bargain basement” heller. Vi sorterade namnmässigt på köparna och hittade då följande inköp, de flesta är anmälda till Svenskt Derby/Oaks.

Annika Sjokvist – Lot 180

Ett sto efter Dabirsim (Hat Trick) med Sea The Moon (Sea The Stars) som morfar ropades in för 16 000 euro. Ser ut att kunna röra på sig och lär komma till sin rätt över lite längre distanser. En hel del amerikanskt i stammen lär inte vara fel nästa år. Intresset för Dabirsim må ha falnat med åren men mamman har fina meriter med placering i italienskt Gr2 och det här kan vara ett litet fynd, stoet kunde verkligen röra på påkarna.

Caroline Malmborg – Lot 65

För 20 000 euro ropade man in en hingst efter australienfödde Kuroshio (Exceed And Excel) med Galileo som morfar. En blandning av sött och salt helt enkelt. Mycket speed lär ändå vara att vänta.

Tord Nilsson – Lot 147

Hårdsatsande Tord Nilsson riffade in en son till Cracksman (Frankel) med Duke of Marmalade (Danehill) som morfar. Priset blev 15 000 euro vilket känns klart rimligt då pappan till Ace Impact kostar 17 500 pund att använda i år. Han breezade fint trots att stammen väl skriker treåring och definitivt lång distans – ingen ny Kinsman alltså, men kanske en Derbydeltagare?

Roy Arne Kvisla – Lot 17 , Lot 132 och Lot 268

Kodiac (Danehill) med Galileo som morfar känns intressant inför Derbyserien, men frågan är om det blir en sprinter som pappan eller stayer som morfar? Eller något däremellan. 32 000 euro är knappast ett överpris och breezen såg helt okej ut.

42 000 euro fick man betala för en Oasis Dream (Green Desert) med Montjeu (Sadler’s Wells) som morfar. Kanske inte världens mest moderna stam, Oasis Dream har hunnit bli 24 år, men väl beprövad.

Lot 268 kostade 30 000 euro och för det fick man en dotter till allt mer populäre New Bay (Dubawi), med Invincible Spirit (Green Desert) som morfar. Stoet såg snabbt ut och lär vara högaktuell för Amacita.

Patrick Wahl – Lot 202, Lot 54 och Lot 55

202 är en Starspangledbanner (Choisir) med Authorized (Montjeu) som morfar. Med tanke på Ayanis framfart är det självklart att man prövar ännu en Starspangledbanner och om man skulle råka få en sprinter är det knappast ett större problem. 30 000 euro för ett starkt möderne.

54 är en riktig amerikanare som gick för 30 000 euro. Higher Power (Medaglia d’Oro) mot Latent Heat (Maria’s Mon) innebär att dirt tracken på Jägersro näppeligen blir något problem, Oaks är ett givet mål.

55 är en Sioux Nation (Scat Daddy) med Peintre Celebre (Nureyev) som morfar. Det här kan funka på både gräs och grus och videon gav ett bra intryck av fuxen, som gick lös på 28 000 euro.

Peter Jardby – Lot 58 och Lot 113

20 000 euro fick man punga ut för en jänkare efter Real Solution (Kitten’s Joy) med Grand Slam (Gone West) som morfar. Kitten’s Joy betyder grässtam och blandningen kan vara spännande. Fölad den 22 januari har han förutsättningar att vara tidig.

För endast 12 500 euro säkrade Peter Jardby en Blue Point (Shamardal)-avkomma med Montjeu som morfar. Mamman har många segrare bland sina avkommor även om hon själv var ostartad, och Blue Points framgångar har knappast gått någon förbi – avgiften höjdes från 35 till 60 000 euro när debutkullen visade framfötterna i fjol.

Vanja Sandrup – Lot 137

Vanja utökade stallet med ett sto efter Too Darn Hot (Dubawi) med Dansili (Danehill) som morfar. Det lär finnas både styrka och speed i ett sådant här sto och 23 000 euro känns billigt, inte minst med tanke på att hingstens döttrar går som tåget – idag söndag vanns både irländskt och tyskt 1000 guineas av just avkommor till Too Darn Hot! Mödernet är nedkladdat med Black Type och hon lär trivas på både Jägersro och Bro Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *