Cupdagen

Det har knappast undgått någon att både Armstrong och Otter gärna tittar på kapplöpningar utomlands. Förra helgen lyckades skribenterna besöka banor i såväl Istanbul som i Virginia, visserligen inte i kombination. Hur som helst ganska ovanliga destinationer för galoppfans, men helt klart värda ett besök båda två.

På lördag kväll är det fullt fokus på fantastiska Gr1-lopp på Woodbine, Toronto, innan vi laddar om för årets höjdpunkt om man är stockholmare och racing man – Cupdagen på söndag.

Denna tävlingsdag är det alltid roligt, och potentiellt nyttigt för plånboken, att ta en titt på de utländska gästerna. Vilka är dom? Vad har dom för form? Hur har tränaren tänkt? Vem är resesällskap och vem är kassaskåpssäker?

Bro Park Sprint (GS75-1) ser Aphelios (Kodiac) som brakfavorit att förbli obesegrad på gräs i Skandinavien, och senast var hästen ohyggligt imponerande när han cantrade i mål som överlägsen vinnare på norska Derbydagen. Svårslagen förstås, men jagar man de stora pengarna kan engelska treåringen Action Point (Blue Point) vara intressant även om det fattas en bit formtalsmässigt. Det här är en startsnabb sort som hävdat sig fint i tuffa handikaper och grupplopp, och tränare Watson har vunnit detta lopp förut (Corinthia Knight). Blinkers på för första gången, om man ska tro uppgifterna i banprogrammet, och det lär behövas för att utmana startraketer som Hotline Bling och El Guanche om ledningen.

Startlistan till Nickes Minneslöpning (GS75-2) är renons på gäster vilket känns lite fattigt, särskilt nu utan Duca di Como. Det mest intressanta är att Twirling Ghost (Twirling Candy) går upp i distans igen efter sin övertygande seger på Jägersro. Klart streckvärd då utvecklingskurvan pekar uppåt och han är långt ifrån favorit.

Herbert Sachs Memorial (GS75-3) är en rolig Guldhandikap och vi noterar att De Sicas (Demarchelier) franska form är riktigt bra. Tränad av Rouget blev det en placering i en Grupp 3-löpning och den treårige hingsten hade kunnat starta i dagens huvudlöpning (dit han för övrigt var anmäld till sista insats). De Sica går sista 600 på en 34-tid så Ulrika Holmquist behöver inte bekymra sig över att hamna för långt bak i fältet. Tyvärr favorit i nuläget, men sannolikt en korrekt sådan.

Nästa Guldhandikap (GS75-4) rids över engelska milen och två Cathrine Erichsen-adepter utmanar tolv svensktränade. Nimitz (US Navy Flag) fick en stökig resa i söndags, lade bort mycket kraft längs vägen och man gav upp sista biten. Det kan bli snabb revansch över mer passande 1600. Running Rolf (Appel Au Maitre) gör debut för ”Tarzan” och står mycket intressant till viktmässigt, jätteskräll?

I Svealandlöpning (GS75-5) för de yngsta får vi bekanta oss med Praetorian (Romanised) som är undan ett Galileo-sto och tränas av Archie Watson. Watson segrade här 2022 och vet således vad som krävs för att inte göra resan förgäves. Men samtidigt har Watson åkt hit med flera tvååringar som inte vunnit, så någon garantivinnare är väl inte Praetorian ändå i en bra upplaga av Svealand. Hingstens formtal från England står inte med i programmet, men det är 84 vilket borde räcka långt alla Cup-dagar i veckan. Segern senast kom i en billig maiden med endast fyra deltagare. Praetorian stod i 1,07 ggr pengarna och drog till ledning direkt under Hollie Doyle som fick kämpa en del med honom och hålla i rejält. 600 kvar gick man ifrån till enkel seger, men Praetorian sprang med snett huvud och var knappast perfekt i sitt uppträdande.

Stockholm Cup (GS75-6) har glädjande nog en riktigt intressant gäst i Best Of Lips (The Ghurka) som är en flitig gäst i kontinentens Grupplöpningar. I april slog han faktiskt Wild Pansy som idag startar i High Five-löpningen på Longchamp. Vi har sett mängder av den här typen av gäster genom åren och är alls inte övertygade om att tysken är ”stenklar”. På sitt tal bör han segra lätt, men många av de tyska hästarna är uppblåsta i sina tal och ”de våra” behöver absolut inte ge slaget förlorat på förhand. Det är också roligt att Outbox (Frankel) kommer igen. Visst förtjänar han en Cupseger och visst är det så att han kan leda det här runt om? Han älskar att gå i ledningen och de flesta andra lär väl ridas på väntan? Bara treprocentare på GS75 i nuläget…

I Lanwades Stud Stakes (GS75-7) noterar vi två gästande treåringsston. Archie Watson har med sig Take A Pull (Magna Grecia), men här ser det ut som att man underskattar det lokala motståndet. Det är inte att bara att åka hit med ett halvlovande sto och få black type. Glor Tire (Teofilo) gör debut i ny regi (Jane Chapple-Hyam) och ser ut som en bättre anmälan, men känslan är att de våra är betydligt tuffare och att Mystery Night (Night of Thunder) bara är något kilo bättre än Glor Tire vill man se innan man tror på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *