Inget blodbad på Tammsvik

Nej, dagens åringsauktion på Tammsvik blev långt ifrån det ”blodbad” somliga oroat sig för och till och med förutspått. Efter en något skakig inledning fick vi istället se en rätt sund och positiv auktion, utan extrema toppar men där den som presenterade en välsvarvad, välstammad ettåring fick sina utlägg tillbaka och ofta lite mer därtill. Som det ska vara. Att det sedan blir låga bud på en ettåring där varken far eller mor lämnat eller varit stjärnor är väl när allt kommer till kritan inte mycket att förvånas över.

Utan att officiell resultatlista ännu föreligger (reservation för ihopräkningen alltså) kan man ändå slå fast att barn till Reliable Man och Barocci var de som lyfte totalförsäljningen – den förstnämndes fem avkommor drog in drygt 1,2 miljoner kronor, medan Baroccis elva sålda klubbades för nära 2 miljoner. Det blir snitt på ca 240 000 respektive drygt 180 000; inte pjåkigt alls, gissar jag att säljarna tycker.

”Alla” surrade om Rävdansens snygghingst Morocco (e. Barocci-Sweet Fox Fever) och visst blev det också auktionstoppen, såld till hästägare hos Sören Jensen för 440 000 kronor. Tätt därefter kom rosagrå kaxputten Reliable Rock (Reliable Man-Rock the Legend) som stannar i Sverige, hos Patrick Wahl, efter dennes slutbud på 430 000 bagis.

Klen bild, men längst bort står Morocco och blir såld. Foto: MA.

Sprängde 400 000-kronorsgränsen gjorde också Shenanigans (e. Footstepsinthesand-Tiger Goddess), där norske storhästägaren Nils Petter Gill använde lite av segerpengarna från Mikklus Makklus Breeders’-seger för att förnya sin kollektion. Just Nils Petter Gill är värd en extra rad eller två: han såväl sålde som köpte och var dessutom i repriser viktig underbidder som såg till att flera av dyringarna rände iväg. Fler såna, tack!

På avelshingstsidan i övrigt höll sig pålitlige Eishin Dunkirk fortsatt populär fast utan den där riktiga höjdaren (mest för Royal Diamond u. Mujdeya, 160 000 kr). Och när mödernet är riktigt vasst betingar även Merchant of Venice-avkommor höga priser: Senorita Blooms dotter för 250 000 kr, Bloomerettas son för 150 papp.

Noterades också att Reliable Mans uppfödare Carina Klingberg var på plats. Hon meddelade att hingsten nu har återvänt till sitt stuteri på Nya Zeeland, och har deltagare i flera australiensiska klassiska lopp närmsta tiden. Själva har Carina och Sven Hanson sannolikt starthäst i självaste Arcen kommande söndag – Alain de Royer-Dupré-tränade One Foot In Heaven (u. Pride) som ska försöka förbättra fjolårets sjätteplats. Inte illa.

Och vem kilade runt och betygsatte hästexteriörer för fullt om inte Stefan ”Tarzan” Melander, som lät riktigt sugen på att återigen skaffa galopphäst att träna själv, ”men det måste vara en hingst”. Något köp blev det dock inte denna gång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *