Om treåriga ston

När Dorcia i söndags vann Stockholm Cup (Gr3) var hon det första treåriga stoet att lyckas med bedriften, och det är förstås värt alla hyllningar. En av de kraftfullaste applåderna kom från generalhandikappern, som skickade upp Dorcia i hela hkp 95, motsvarande en internationell OR på 110! Racing Post höll sig lite mer modesta men satte ändå RPR 106 vilket är galet högt det med för ett svensktränat treårigt sto. Kan hon leva upp till det talet duger det långt även ute i Europa.

Att ett treårigt sto ens startar i Stockholm Cup hör dock inte till vanligheterna, på rak arm är det inte många namn som spontant kommer upp i huvudet. ”Pysse” och Gyllen kanske? Japp, de kom trea bakom Top Guest 1986 (men fick då hela 10,5 kg av toppviktade Chaumiere som ser ut att ha kommit med formtal 98 efter grupploppsseger i England).  Bruno Nilsson-tränade Kosmos Libra var oplacerad som treåring 1988, och ett par till dyker kanske upp om man finkammar samtliga resultatlistor. Vilka har jag missat?

Desto vanligare är det att treåriga ston tar chansen i ett ännu maffigare 2 400-meterslopp, Prix de l’Arc de Triomphe (Gr1) som rids lite senare idag på Chantilly. Bara de senaste tio åren har tre treåriga ston stått som segrare, Zarkava, Danedream och Treve, och vid en titt genom rullorna dyker klassiska namn som Three Troikas och Detroit upp i segerlistan. Sistnämnda blev för övrigt sedermera mor till en Arc-vinnare i Carnegie.

De treåriga hingstarna har minst lika fin Arc-statistik med fyra segrar det senaste decenniet och skälet till ungdomarnas succé är nog delvis att viktlättnaden denna tid på året varit, och kanske är, gynnsam. Så pass att man nyligen ändrat i åldersviktskalan – i fjol fick treåriga ston 5 kg av äldre hingstar över denna distans, i år 4,5. Vidare handlar det ju om att de potentiella avelsförtjänsterna är enorma inom internationell galopp och därför startar man inte en häst upp i åren på samma sätt som här i Skandinavien. Snittåldern på deltagarna i år är precis över fyra bast. Dessutom slipper både ston och hingstar möta de bästa valackerna som ej är välkomna.

I eftermiddag får segraren evig ära och hela 2,86 miljoner euro, eller 27,5 miljoner kronor. Som en passus kan nämnas att prispengar i Frankrike verkar fördelas lite annorlunda än här hemma: tränaren får 14,5 procent men av dessa går 4 procent direkt till stallpersonalen att dela på – det blir en dryg miljon kronor i Arcen. Jockeyn snor 8,5 procent och så blir det ”bara” 77 procent kvar till ägaren.

Hur som helst, många tippar att det blir en ny s k historisk seger: aldrig tidigare har ett brittiskt treårigt sto vunnit, men nu kan det nog ske i form av storfavoriten Enable (e. Nathaniel), som kommer från fyra raka Gr1-segrar tagna med sammanlagt 20 längder. På Frankie Dettori och Enable får man hos bookiesarna bara dubbla pengarna trots att konkurrenterna är 17 till antalet. Även en av de värsta utmanarna är ett treårigt sto, Winter (e. Galileo) vars tränare Aidan O’Brien sadlade ut hela prispallen i fjol, och nu har fem på startlinjen. Och så finns det förstås fler som vill ha ett ord med i laget: japanen, tysken, Fabre, Niarchos, Aga Khan…och svenskägde One Foot In Heaven.

Missa inte att se spektaklet live på atg.se kl 16.05.

2 reaktioner på ”Om treåriga ston”

  1. Hej!

    Tack för en bra sida!

    Som nybliven galoppfan underar jag var kan man hitta en tabell för att översätta handicaptal mellan olika system?

    /Henrik

    1. Hej och tack! Jag vet att den tabellen har funnits utlagd på svenskgalopp.se, men nu hittade jag den inte. Kan maila dig den privat. Mvh Mikael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *