Heja Norge

Skandinaviens starkast lysande galoppstjärna de senaste åren är förstås norskbördige jockeyn William Buick och i går kunde 29-åringen passera ännu en milstolpe i karriären i och med sin första Breeders Cup-seger.

Man kunde tro att en förstejockey hos Gosden och Godolphin hade BC-vinster på meritlistan sedan länge, men det är ingen lätt sak att fixa för en europabaserad jockey som inte rider för Coolmore. 2013 var dock Buick synnerligen nära, som tvåa på The Fugue som surt nog blev upphunnen i sista steget. Buick skadade en ryggkota i ett otäckt fall i USA så sent som i mitten av augusti, och hade bara varit tillbaka i sadeln en månad innan han igår red ett perfekt lopp på Godolphins fuxiga treåringssto Wuheida (e. Dubawi) i BC Fillies and Mares Turf.

William Buick firar segern på Wuheida. Foto: BREEDERS CUP LTD.

För övrigt var det svårt att slita sig från den fina gratissändningen som bjöds på breederscup.com igår kväll, där storloppen avlöste varandra på underbara Del Mar, ”where the turf meets the surf”. Men det var ingen favoritparad direkt: skrällarna duggade tätt, och ”klaringar” som Lady Aurelia, Lady Eli, Drefong och tvååringskanonen Bolt d’Oro fick alla sträcka vapen med besked, den sistnämnde efter en hopplös ritt signerad gamle Corey Nakatani.

Och till slut fick självaste Arrogate, som såg så fullständigt oslagbar ut i höstas och vintras, lämna tävlingskarriären med åter en flopp i bagaget. Hans svanesång i BC Classic var oinspirerad, som delad femma långt efter övertygande Gun Runner (e. Candy Ride), som lade beslag på ett förstapris på nästan 30 miljoner kronor.

En sådan här tävlingsdag skulle det vara mycket kul om man via ATG kunde spela direkt in i de amerikanska poolerna, men det kanske är för svårt att ordna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *