Championstriden hårdnar

Med tio tävlingsdagar kvar på det svenska programmet 2017 är det inte alls klart vem som tar hem det extremt åtråvärda jockeychampionatet. Som brukligt de senaste åren står striden mellan Per-Anders Gråberg och Elione Chaves, de har vunnit två titlar var de fyra senaste åren med altmeister P-A som regerande champ.

Titelförsvararen. Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP.

Vanligtvis vinner championjockeyn drygt 80 lopp men i fjol räckte det med 60 för att Gråberg med god marginal, sex segrar, skulle hålla Chaves bakom sig. Närapå lika vanligt som att de båda nämnda slåss om segern är att Jacob Johansen och Carlos Lopez gör upp om tredje- och fjärdeplatsen, så även i år.

Ställningen med tio tävlingsdagar kvar:

  1. Per-Anders Gråberg, 57 segrar
  2. Elione Chaves, 54 segrar
  3. Carlos Lopez, 31 segrar
  4. Jacob Johansen, 29 segrar

Noteras kan dock att den som ridit in överlägset mest pengar, 8,4 miljoner kronor, är Carlos Lopez. Högbetalda storsegrar i Derbyt (Dorcia) och Breeders’ Trophy (Mikklus Makklus) är förstås förklaringen, de övriga tre ligger alla kring 6,2-6,5 miljoner.

Minst lika rafflande – och kanske än mer prestigefull för de inblandade – är fighten om vem som blir segerrikaste lärling. Här det en trio som har chansen, och det kommer sannolikt bli kamp ända in i kaklet med tanke på hur lite som skiljer:

  1. Andreas Tapia Dalbark, 21 segrar
  2. Ina Veronika Toverud, 20 segrar
  3. Josefin Landgren, 18 segrar
Håller han undan? Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP

Förutsättningen är förstås att alla stannar i landet till nyår och inte försvinner iväg till Singapore, USA, eller något annat ställe där det är härligare att befinna sig över vintern och man kanske dessutom kan utvecklas som ryttare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *