Ben’s Cat

I helgen hade vi en begravning här på Laurel Park och det var hedershästen Ben’s Cat som begravdes. Han var helt klart Marylands populäraste häst, kanske genom tiderna, och jag hade själv förmånen att få se honom tävla många gånger.

Stamtavlan är oanselig, Parker’s Storm Cat- Two Fox e. Eighty Eight Paces. Parker’s Storm Cat är förstås efter Storm Cat, så så pjåkigt är det ju inte trots att Parker’s Storm Cat inte skrev galopphistoria på banan. Mödernet är extremt omodernt och det gjorde nog inte mycket för fullblodsaveln att Ben’s Cat var valack.

Ägd, uppfödd och tränad av King Leatherbury, tog Ben’s Cat hela 32 segrar på 63 starter och av dessa var 26 stakes! Han var en gräshäst, helt klart, och älskade snabba tighta svängar och kort distans, men segrade även på dirten på bra sätt. Jag tror aldrig att jag såg honom segra enkelt, det var nog målfoto i varenda start, men för det mesta var nosen först. Han hade sina favorit race och segrade i Maryland Million Turf Stakes tre år på raken för att sedan komma två tre år efter det. Mister Diz Stakes segrade han i sex år på raken, snacka om banker!

Karriären började annars inte bra för Ben’s Cat som skadade sig allvarligt som tvååring och fick vila innan första starten äntligen kom som fyraåring. Han började i Claimers där han segrade för 20 000 dollar och för 25 000 dollar och King Leatherbury har efteråt berättat att han var livrädd att bli av med ”Katten” för 25 000 dollar. Sen blev det stakes efter stakes och att starta i claimers blev aldrig mer aktuellt.

King Leatherbury är för många helt okänd, men faktum är att han ligger trea på all time winner listan bland amerikanska tränare. Han har 20 titlar på Laurel och 25 på Pimlico och tog sin första tränarseger 1959. Still going strong är kanske att överdriva vad gäller 84-åringen som tagit nära 6500 segrar. Ben’s Cat sprang in över 2,6 miljoner dollar åt Leatherbury som förstås återfinns i Hall of Fame.

Sista segern togs i Jim McKay Stakes på Pimlico under Preakness-helgen, är det fler som tycker han ser slagen ut 200 kvar? Men när han inser att luckan är där kastar han sig fram och segrar!

För den som orkar se hur man kan hedra sina hedershästar så är det här en video på hela ceremonin från i helgen. Det är värt att se den, han var älskad och betydelsen av honom kan inte kläs med ord, men bilderna hjälper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *