Årets tvååriga stodebutant är…

När det är onsdagstävlingar och något extra spännande sker på Bro eller Jägers kan man ibland önska att en patient behöver gå ur rummet ett par minuter, för att ta tempen eller ett EKG. Ibland slår drömmen in och man får chansen att kolla in det där loppet…

Det hände förra onsdagen när Miss Maybach gjorde debut och det ville jag helst inte missa. Fick syn på den eleganta skimmeldonnan i våras, då hon motionerades lätt på Bro Parks stallområde, och hennes läckra rörelsemönster, uppsyn och stam väckte intresse.

Det dröjde till november innan Patrick Wahl hade amerikanskan premiärklar, men det blev verkligen en debut värd att vänta på. Och återigen, man ska ju INTE hissa debutanter till skyarna, men har jag gjort det med hästen som i en knasig twist inte fick heta John O’Kelly kan jag få göra det med ett sto också, i jämlikhetens namn. För om fortsatt obesegrade Johnnybegood var årets tvååriga hingstdebutant var Miss Maybach i mina ögon absolut årets feminina motsvarighet.

Plättlätt för Shane och Miss Maybach. Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP.

Pappan Graydar har inte bara färgen gemensam med sin far Unbridled’s Song, han ärvde också redigt med kapacitet och vann exempelvis Donn Handicap (G1) i sin blott fjärde start, som fyraåring. Karriären rymde blott sex futtiga starter, och Miss Maybach tillhör första kullen. Dock har priset på hans tjänster redan sänkts från 15 000 till 7 500 dollar, vilket framstår som lite märkligt då Graydar själv inte ens debuterade före tre års ålder. Han har, enligt Blood-Horse, hittills 14 vinnande avkommor i USA/Peru, men bara på maidennivå.

Miss Maybachs mor Platinum Ballet (e. likaledes skimlade Skip Away) var en stjärna som tjänade över 350 000 dollar och vann flera icke-graderade stakes. Dock verkar hon, på fem försök, bara ha lagt en avkomma som kan karaktäriseras som duglig, att döma av  Miss Maybachs katalogsida från Keeneland i september i fjol, då hon ropades åter för 57 000 dollar. Hur hon sedan kom till Sverige har jag ingen aning om, men är glad för det.

Debutsegern har ni kanske sett, gör det annars nu på atg.se:s lopparkiv. Under Shane Karlsson visade grållan fin startsnabbhet och spetsade från innerbox. Därefter var det defilering till överlägsen seger före mer än nyttiga Ella Fitz, med mil ner till trean. På synnerligen klassigt vis längde Miss Maybach (ok, namnet är det enda jag inte är riktigt förtjust i, man tänker ju bara på Stenströms gamle Maybach, men det kanske är meningen?) på stegen, och såg rätt obrukad ut på finfin sluttid. 78 blev handikapperns värdering. Det är inte för högt, och Miss Maybachs treåringssäsong blir grymt spännande att följa då hon är anmäld i ”allt”, inklusive Derbyserien. Dessutom enklare för en kontorsslav; storloppen ska väl ändå fortsätta gå på kvällstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *