Vilken dunderskräll

Inför sista avdelningen på V5 på Jägersro i onsdags återstod 122 system med chans till alla rätt. När loppet gått var inte ett enda kvar, 55-oddsaren Amarok och Maikel Narvaez sopade bort rubbet och det blev utdelning på fyra rätt i stället.

Amarok var en av de minst betrodda vinnarna på ett streckspel inom galoppen jag någonsin sett, bara 0,28 % av systemen hade markering  för nr 9 i V5-5 vilket gjorde honom till omgångens klart minst streckade häst. Faktiskt innebär det att bara 14 av de drygt 5 000 inlämnade systemen hade med honom på kupongen över huvud taget!

Inom galoppen är det extra ovanligt att se sådana här skrällar på streckspelen. I handikaplopp ska ju ”alla hästar ha lika stor chans att vinna”, i teorin, och det medför att det ofta blir på förhand öppna tillställningar, ibland är det till och med läge för helgardering.

De andra loppen, åldersvikterna, är oftast ojämna med uttalade formtalsskillnader, och fälten har en tendens att vara tunna numerärt. Även om den häst med högst plustal inte alltid vinner brukar det sällan handla om några större överraskningar, hästarna är helt enkelt av för ojämn kvalitet för att det ska kunna ske. I travet däremot är det generellt jämnare och 0-1 %-are chockar då och då, inte minst på V75.

Tidig ledning – och sen höll Amarok undan. Snyggt tränarjobb av Ann-Carin Svedberg! Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Var då Amarok en fullständigt omöjlig vinnare på förhand? Hm, enkel att hitta var han ju sannerligen inte, men om man kikar lite närmre  inser man att debutinsatsen på Klampen i somras inte var så pjåkig. Om jag räknat rätt visade Amarok, som femma, ungefär handikaptal 66, och det är väl en helt ok livsdebut att bygga vidare på även för en fyraåring. Faktiskt exakt det tal han fick efter onsdagssegern. I andra starten verkar han ha kommit bort helt och officiellt startade han ju utan handikaptal.

Några småintressanta, potentiellt formhöjande, förändringar noteras också: Vid de två första tillfällena i somras startade han som hingst, nu tre månader senare som valack, och under tiden hade han också bytt tränare, visserligen från proffs till amatör. Kastrering och tränarbyte är ju sådant som kan lyfta en häst. Dock, att han kom ut som ny i amatörregi förklarar i och för sig säkert också en del av högt odds och låg streckprocent – hade Amarok sadlats ut av Junior och haft Jacob på ryggen hade förväntningarna varit på en annan nivå.

Nåja, med informationen ovan hade jag ändå inte plockat med Amarok om jag hade lirat V5, han var riktigt svår. Vem känner till en större ”rensare” på något av galoppens streckspel? Det finns säkert, skriv hemskt gärna förslag i kommentarsfältet, skulle vara intressant att få veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *