Om I Kirk och Derbydagen

Derbydagen i söndags blev en riktigt fin tävlingsdag i härligt sommarväder, men trots att det kändes småtrångt på publikplats tog man som förväntat en del stryk av fotbolls-VM-finalen. Officiella publiksiffran dippade med 1300, till drygt 3900, och omsättningsmässigt var det ungefär lika illa med ett totaltapp på 2,5 miljoner kronor.

Det sportsliga var i alla fall väl i nivå med tidigare år och bäst av alla fyrbenta var I Kirk som tjusade i sin överlägsna spetsseger i Zawawi Cup (Gr3). Det här lilla fuxiga krutpaketet är helt otroligt bra – svenskfödda fyraåringar som i sin tolfte start når formtal 95 växer inte precis på träd. Vore bara så enormt skoj att se hur detta står sig i Dubai…men dit kanske I Kirk aldrig styr kosan. Nåja, att se honom dundra hem sprinterlopp på Jägers på tangerat banrekord duger gott.

I Kirk var en av Carlos Lopez halvdussin vinnare på Derbydagen, och den mest imponerande.
Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Om man ska spekulera i I Kirks storhet blir det till att jämföra med andra dt-fantomer på sprint. Jag har tillgång till ett ”speed rating”-system som spottar ur sig snabbhetstal på ridna lopp och just på Jägersro är de relativt tillförlitliga. Det hänger ju inte bara på vilken sluttid hästen får, man måste också justera för vilket banförhållande som rådde just den dagen.

Snabbaste-listan toppas av  Verde-Mar och Letsgoforit som båda löpt upp till ett fiktivt formtal på 100, medan tre hästar delar tredjeplatsen på 98: Alcohuaz, Tertio Bloom (också svenskfödd) och så nu även I Kirk. Inget dåligt gäng, och det är verkligen hopplöst att som utomskandinav komma till Jägers och få med sig en bit av priskakan i sprinterloppen.

Bland de tvåbenta var det självklart Carlos Lopez och Susanne Berneklints dag. En sexling på Derbydan är fenomenalt, men jag vill peka på Susannes facit som egen tränare, som inte är annat än sensationellt. Hon snittar drygt 76 000 kronor insprunget per start och har i skrivande stund 42 i segerprocent. Efter sen strykning av Ove vann alla hennes tre startande hästar på Derbydagen (Plata O Plomo efter diskning visserligen) och med sitt kvantitetsmässigt lilla stall ligger hon fyra i svenska tränarligan, bara Petersen, Castro och Junior är före.

Vad gäller Derbyt får man förstås lyfta på hatten till ”winning connections”, men någon särskilt kul och engagerande vinnare kanske inte Nordic Defense var. Eller är det bara svensk avundsjuka? Det hade ju varit så mycket häftigare ifall Snake Lake fått avvakta med speeden ett par hundra meter till  och pilat fram till vinst. Eller om Mr Ascot äntligen fått se sina ljusblå färger först över mål i ett svenskt Derby, det var riktigt nära nu för Barade. Eller om Castros glada gäng kring Couples fått fira. Lite lustigt förresten att de två hästar som redan i mars gjort de klart bästa prestationerna, Nordic Defense i Dubai och Barade i Frankrike, också utgjorde den rätta komben när loppet väl reds.

Från vänster: Barade, Nordic Defense, Couples, Snake Lake.
Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

För övrigt, med all respekt, hade löpningsreferenten ingen höjdardag. Att bara hinna nämna sju hästnamn av 15 deltagare i Derbyt är klent, och på upploppet blev det riktigt tokigt. Ett par lopp senare fick I Kirk heta Trickbag hela sista 400.

Någon succé var det näppeligen heller för Ledvoltens självutnämnda tipsters. Trots en rätt saftig insats fick ingen alla rätt i en omgång som såg ursvår ut på förhand men blev relativt lättlöst till slut. Bäst som vanligt Stachowicz med fem sexor, följd av mig och återuppståndne Hugo H med två sexor (Master Bloom spikförslag, snyggt!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *