Saratoga öppnar

Idag öppnar Saratoga, en av världens mest berömda kapplöpningsbanor sina portar och vi har ett underbart meeting att se fram emot. Första helgen rider man Diana (G1) och Oaks (G1) och det är alltid höjdpunkter även om man kanske främst förknippar Saratoga med de större handikaperna och Travers. 26 juli är det dags för en större steeplechase. Det är synd att banbyggarna av Bro inte tittade närmare på Saratoga och tidigare planerade för att rida Steeplechase. Andra helgen rids Vanderbilt Handicap (G1) och Jim Dandy Stakes (G2).

Lördagen 4 augusti är det en av de största helgerna med Whitney (G1) värt 1.2 miljoner över 1800 meter dirt (tänk om Hurricane Red hade startat här när han var som bäst).

Det bjud på Grade 1 racing vecka 4 och 5 också, men höjdpunkten kommer vecka 6, 24de och 25te augusti. Då är det den stora dagen för New York Breds på fredagen och på lördagen är det Travers (G1) över 2000 meter dirt (perfekt uppföljning för Hurricane Red!). Förutom Travers rids även Sword Dancer (G1), Personal Ensign (G1), Forego (G1), Ballerina (G1), H Allen Jerkens Memorial (G1).  Jag rekommenderar er som inte känner till hästarna bakom namnet att göra en youtubesökning, men jag lägger några favoriter längst ner i inlägget.

Avslutningshelgen är det dags för Woodward Stakes och här är en av mina favoriter av alla de märkvärdig segrarna, det underbara superstoet Rachel Alexandra som verkligen ägde ”Tha Spa”

Förövrigt segrade Forego i fyra raka Woordward Stakes. Forego är en av världens genom tiderna hårdaste hästar med segrar från 1400 meter till 3200 meter. Handikappern lastade honom alltid med monstervikter vilket inte hindrade Forego att sätta banrekord i Brooklyn Handicap trots för USA extremt höga 60 kilo på ryggen. Kolla här när Forego joggar förbi och ifrån Mr Prospector trots den för Forego allt annat än optimala distansen. (Forego Stakes rids dock över 1400 meter)

Saratogas gräsbana är tricky och det är lätt att bli fast. Det är långt ifrån svepande europeiska banor där man kan utnyttja gräsets acceleration och vänta extremt länge. Kolla in här när Flintshire segrar i Sword Dancer 2015. Jag fick 2 gånger pengarna. Året efter flyttades han till USA och Chad Brown och stod då sällan över 1.20.

Värt att veta om Saratoga är att den inre gräsbanan passar kvicka hästar som tacklar svängarna bra. Det är sällan det går att vara längre bort än 2-3 längder efter 800 meter. Vad gäller sprintracen på gräset är det dåligt att stå i de två innerboxarna och generellt på gräset segrar ingen från över 10 och få från 8 och 9. Vad gäller dirten är det nästan alltid omöjligt att komma bakifrån. Glöm formen från Belmont. Speed horses har en klar fördel.

 

En reaktion på ”Saratoga öppnar”

  1. Nu när vi fått en ”engelsk” bana i Bro kanske banbyggarna kan inspireras av Saratoga när Bara tar form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *