Tips till Cup-dagen

Mitt uppe i brinnande racingfestival ska vi väl ändå hitta tid att publicera våra idéer till Stockholm Cup-dagen, årets sportsligt bästa dag i kungliga huvudstaden och en given höjdpunkt. I år kryddad med osedvanlig mängd hyperintressanta besökare från kontinenten.

Från Breeders’-kvällen i fredags tar vi främst med oss fullträffen för lille härlige sedelpressen Snake Lake som verkligen är beundransvärd, liksom tränare Sandrup förstås. Snake Lake var tidigt igång som tvååring och har tillhört eliten sedan dess, chockade med framskjuten placering i Derbyt och fick nu en välförtjänt första årsseger när han var tillbaka mot skandinaviskfödda.

Vidare förstås rejält imponerande med Eishin Dunkirks dubbel i både 2- och 3-års-BT, vilken hingst. 21 år ung och mer överlägsen än någonsin, så det är synd att de senaste kullarna är pyttesmå med endast två registrerade födda 2018. I svenska hingstligan för i år toppar Eishin Dunkirk med 8,2 miljoner kronor insprungna, tvåan Appel Au Maitre har knappt 2,5…

Fastnade på näthinnan gjorde också debuterande Hallucinate-sonen American Eagle – inte alls pjåkigt att komma igenom hela fältet över upploppet och ”scora” i livsdebuten, mot redan rutinerade importer.

Armstrongs tips

GS75-1: Klassiga gästerna Wonnemond och Big Country har faktiskt så bra meriter att man måste tro på dem före de som visat att de gillar svenskt grus, alltså Plata O Plomo och Victor Kalejs. Big Country mäktig vid vinst på Wolverhampton i vintras.

GS75-2: Märklig proposition där Buddy Bob får tre kilo lättnad för att segrat i ”kvalet”? Det gör att han står fortsatt utmärkt fint inne här och stall Neuroths hästar gick finfint i fredags. Ett spikbud.

GS75-3: Är ju mycket svag för Seaside Song som vann detta i fjol, före Vallance Road (tyvärr struken nu). Då var dock inte Icecapada och Appelina i startfältet och det gör förstås uppgiften tuffare, men jag tror ändå att Seaside Songs patentare till slutspurt ställer övriga schack matt och det blir en rövarspik.

GS75-4: Med exakt samma förutsättningar (lika mycket övervikt) storskrällde Carolingian i detta lopp i fjol, då kom han dock från seger. Baltic Eagle på Neurothformen?

GS75-5: Gästande sprinters brukar ha svårt att göra sig gällande men skandinaviska toppen är tunn för dagen, och de här gästerna ser väl ovanligt vassa ut. Svårt att skilja dem åt, men båda treåringarna Corinthia Knight och Never Back Down har finfina stats. Frågan är om de ens löpt runt en sväng någon gång? Land’s End och Trickbag bäst av de våra.

GS75-6: Härlig Cup som förgylls av Thundering Blue, vilken grym värdemätare på hur bra våra inhemska står sig. Formtal 100…men så är han drygt 70 %-are på förhand också och det blir därmed gardering med prisvärde Crowned Eagle.

GS75-7: Har känsla för att Pink Star, med lopp i kroppen, kommer vara långt framme i denna luriga hkp. Streckar också gärna två andra ston i Silver Express och Speciale di Giorno, men fler markeringar behövs.

GS75-systemet: 1,2,6,8 (6,1), 8 (1,7), 5 (4,6), 1,2,3,6 (5,4), 4,5,7,8,9,12 (10,11), 2,4 (9,10), 2,6,7,8,12 (5,1). Blir 960 rader/kronor.

Otters tankar

Vi inleder med Nickes Minneslöpning och det är traditionellt ett av mina favoritrace. Just 1600 dirt är ju som gjort för svenska förhållanden och med alla fina dirtråttor i landet är racet ofta en av årets höjdpunkter. Pramms kommer så tidigt.  När jag skrev presentationstexterna i programmet sa maggropen Wonnemond kommer för segern. Big Country är bra, men när man kommer från kontinenten brukar man veta lite mer om vad som väntas. Samtidigt är några av ”de våra” bra och jag streckar även Victor Kalejs, Stricker, Spitzbergen och Plata O Plomo.

Spännande propp med lättnader för insatser i försöken. Tvingar en att tänka till på plustal, justeringar för åldersvikt och lärlingar. Först tänkte jag spika Saving Kenny, men Widos hästar går bra och Buddy Bob är bra och på väg mot ett hattrick. Bra lås!

Många tror att Icecapada sitter på leken i Lanwades Stud Stakes (L). Gör man ett andelssystem har man råd mer gardering och då är det självklart med streck på Seaside Song som kan speeda ned alla sista 200.

Äntligen 3200 meter, mer sånt! Det här borde stå mellan tysken Summershine och Eye In The Sky. Den som vill lyxstreckar Duke Derby och skrällnissarna Carolingian.

Corinthia Knight är på riktigt, men hur många gånger har vi inte sett riktigt bra gäster floppa uppe i Stockholm. Det är annorlunda bana och det går undan på ett annat sätt hela vägen än det ofta gör i England. Never Back Down har De Sousa på ryggen och räknas. Vår egen sprintereliten är superjämn och streckas bör Land’s End, Trickbag, Ambiance och Viscount Barfield. Den sistnämnda kan vara en chansspik till och med! Bakoel Koffie bör vara chanslös, men streckas på misstanke.

Att få se Collier Hill i Cupen och hans framfart världen efter det gör att jag hoppas på något liknande med Thundering Blue.  Visst är Guiseppe Piazzi säkert en kanon och slår han Thundering Blue blir det mycket intressant att se hur handikappern i England (och i Skandinavien) reagerar.

Sista får bli en chansning, det är en svår handikap. Det blir Killroy på stallform och Silver Express på förväntat kunnande. Sista strecket på Heros Kalejs med P-A på ryggen.

GS75-systemet: 1,2,5,6,7,8 (3,4) 1,8 (5,9) 4,5 (6,3) 3,6 (4,1) 4,5,7,8,9,11,12 (10,3) 2 (9,10) 3,5,8 (5,2) 1008 rader.

 

3 reaktioner på ”Tips till Cup-dagen”

 1. Stockholm Cup dagen GS75

  Kul med riktigt bra internationella gäster i år. Blir spännande att se vad vår skandinaviska sport kan sätta upp mot det motståndet.

  Vi börjar med Nickes minneslöp där vi har våran egen Stricker med. Han har inte haft några framgångar när vi besökt Bro Park tidigare men då har det varit gräs och nu är det dirt som gäller det gillar han så vi har förhoppningar om att han kan vara med i striden här så streck för Stricker. Fast Big Country blir nog svår att rå på med SDS i sadeln. Misstänker han kan leda runt om. Streck för Pramms vinnaren Victor Kalejs och stekheta Plata o Plomo blir det med. Räcker så.
  1 2 5 8

  I nästa avd 2 UpplandsBro stora Pris spikar jag Wido Neuroths
  Buddy Bob. Wido har stallform och Buddy Bob står bra inne här.
  2

  I avd 3 sen stonas Lanwades stud stakes så tror jag nog mest på Appelina men Icecapada måste med och även speediga Seaside Song skall med på kupongen. 3 streck räcker så.
  456

  I avd 4 över mastiga 3200m gräs spikar jag igen. Även denna gången en Wido tränad häst. Baltic Eagle 56kg tror jag bara vinner det här.
  2

  Sen avd 5 Bro Park Sprint här hoppas och tror jag Lands End kan bli farlig hade lite oflyt i svängen in på upploppet på Övrevoll senast här tror jag Martinez är rejält revanschsugen. Gästande Corinthia Knight och Never Back Down kan dock bli svåra att rå på. Dessa 3 streckas.
  4 7 9

  Avd 6 anrika Stockholm Cup och vilken häst vi får se här i Thundering Blue en världsstjärna. Dumt att gardera kanske men samtidigt lockar det spelmässigt den blir ju ruggigt stor favorit så jag garderar i hopp om skräll här ändå. Motbuden blir den andra gästen Crowned Eagle sen även Our Last Summer och Guiseppe Piazzi
  2 4 9 10

  Sista avd 7 ser öppet ut en klurig hcp jag streckar på med så många jag har råd med.
  1 2 3 5 6 7 8

  1008 rader pch kr

 2. Härligt väder och Stockholm Cup International med Thundering Blue där vi får se om handikappern tog i för mycket med 8 kg på senaste insatsen. Annars är dagens stora fråga ”Var är Malmen?” Slår upp Expressen bara för att se att Per-Eric ersatts.

  G75-1: 8 / 2,1,5,6
  Med tanke på att jag alltid åker i första avd borde jag helgardera. Högkapabel tysk (hcp 96) på sin favoritdistans, men dt denna gång. Vår handikappning har Berneklints 8 Plata O Plomo, som klar etta trots 6 Wonnemond.

  G75-2: 8 / 5,2,4
  Widos 8 Buddy Boy är klar poängvinnare och visat kapacitet på gräs Står i en klass för sig och Widos stall verkar kurant så vi spikar.

  G75–3: 4 / 6,8,7 / 5
  Duellen Icecapda mot Apellina står 2-1 just nu, men Appelina visar stark form. Med draget 1 Vallance Road struken går vi på dessa två. Spåkulan ser inte 5 Seaside Song….

  G75-4: 2 / 6 / 5,3,4
  Lång distans där 2 Baltic Eagle har allt på sin sida. Form och höjd med 3 kg men står ändå 6 kg bättre inne än favoriten 6 Eye In The Skye. Vi streckar båda. 4 Duke Derby gillar distansen och 3 Summershine och 5 Tam O’Final rysare på vikten.

  G75-5: 7,9,5 / 6,8,4,12
  En olösbar (?) sprintuppgörelse. Vi hittar ingen vinnare, men borde inte nån av de tre icke-skanadinaviska gästerna göra upp om det? 7 Corinthia Knight (hcp 93), Never Back Down (hcp 91) med Silbestre De Sousa och 5 Bakoel Koffie (hcp 91) visar mest i poänghandikappningen.

  G75-6: 2 / 9,12,10 /3,7
  Dagens clou – Stockholm Cup International med 2 Thundering Blue (hcp 100) I en klass för sig. Trea senast bakom kanonen Roaring Lion. Vi spikar såklart. 9 Giuseppe Piazzi ska normalt inte ha en chans, men tror man på favoritfall – det har hänt förr med engelska ”kanoner”.

  G75-7: 7,4 / 5,2,1,12,11
  Avslutningen är svär likaså, men formhäste 7 Killroy får tipsnicken före tyske 4 Kiss The Wind, som rids av Oliver Wilson med övervikt. 5 Arctic Waltz går inte att bortse ifrån med sin utklassning senast, 15½ längd före, men gräs nu.

  Systemet 980 rader : 5 x 1 x 2 x 2 x 7 x 1 x 7

  1. Lär inte spela någon roll, men 8 Heros Kalejs är sjundestrecket, inte 11 Manchego i sista avdelningen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *