En vanlig fredag innan lunch

Ibland har man det ganska bra som kapplöpningsintresserad. Vaknade upp i morse och såg till att ungarna kom iväg till skolan med matsäck och allt. Sedan på med TVn och kolla hindersäsongens inledning på Cheltenham. Det är helt okej slätlöpningar på Donny och på Newbury också så när klockan börjar närma sig 11 på förmiddagen har jag fått i mig runt 15 race.

Självklart ligger viktlistorna till Bro Parks nästa V64 utskrivna och jag börjar som vanligt med en grovrank innan jag funderar på vad jag ska kolla i lopparkivet.

Det är också dags att börja kolla dagens program här i USA. Jag bestämmer mig tidigt för att koncentrera mig på Laurel, Keenland och Belmont det vill säga de banor jag följer mest just nu. En bra ide är då att alltid skriva ut Speed Figure listorna, då ser man även alla spelformer på ett överskådligt sätt och vet vilka race som det är viktigast att man ska följa. Ett misstag som är lätt att göra här över är att jaga vissa storpotter trots att man vet att man är chanslös. Pick 4 och Pick 3 är mycket lättare att hitta sådana som går att lösa. Loppläggarna skulle ha mycket att lära om de visste att fråga!

Den tidiga V5an på Belmont innehåller bara en maiden för tvååringar. De här racen brukar gå att köpa så en V5a på Belmont ska inte uteslutas. Däremot ger jag inte mycket för att man publicerar snitt Speed Ratings för hingstarna och stona. De ger en förrädisk känsla att dyra hingstar bara lämnar bra och ett stos kanonavkomma påverkar snittet enormt och känns meningslöst (vilket sägs efter att ha studerat siffrorna mycket noga i fem år). Race 6-10 ser omöjliga ut på förhand trots hög klass och redan nu är det bara att bestämma sig för att det blir vinnarspel och komber när vi kommer så långt.

På Keenland är det money back special idag vilket gör att det blir väldigt förmånligt att lira vinnarspel på betrodda hästar. Man får pengarna tillbaka upp till 10 dollar och ditt lir kommer tvåa eller trea. Inte mycket pengar, men i det långa loppet blir det en hel del pengar in på den här gratisförsäkringen. V5 med början i race ett ser intressant ut, men det är även en V4a med början i race två vilket gör att det gäller att kolla efter drag i första. Vi börjar med två maiden claimers, sedan en bra claimer och en spelvänlig 1100 meters gräshandikap för maidens med 67 000 dollar i prissumma. Avslutningen är en dålig maiden claimer med Keenelandmått (30 000 dollar) med massor av hästar. Särskilt svårt att taxera debutanterna i dessa race. Exempel. Nr 1 Trashtalkinyankee är efter Northern Afleet. Såldes för 30 000 på Keeneland och är nu ute för samma pris i debuten. Duktige lärlingen Edgar Morales sitter upp och man har breezat på anonyma 49.8 (800 meter). Förmodade favoriten City Siege jobbade 46.4 i början på oktober, startade den 13 oktober i ett bättre race och kom nia slagen sju längder.  Jag vet att många konkurrenter i potten kommer att ha alla i det här racet, men för mig känns det som favoriten som utgångshäst och de ostartade som garderingshästar vilket får bort halva fältet.

På hemmabanan Laurel kan jag mitt skrot och korn. Det tog lång tid att lära sig hur matchningen av claimers går till, men nu är jag bättre på det. Jakten börjar alltid efter New York tränare som skeppar sina sämre hästar hit för att segra. Blir alltid överspelade och perfekta att gå emot. Idag hittar jag dock en stenklar i Västkusthästen Enayat Alsalam. Jomar Torres rider inte ofta på Laurel, men har sju segrar på 24 starter. Det är så aktuellt att jag kommer spika och eventuellt göra ett motspel om hästen ser dålig ut på väg ner till start. Jag noterar med glädje att race 3 har tre stycken otroliga startkatapulter som alla måste leda hela vägen. Här kan det skrälla!

Nu börjar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *