Breeders’ Cup – Fredag

Breeders’ Cup – platsen

I år rids Breeders’ CupChurchill Downs i Louisville, Kentucky och den som inte varit där har missat något. Det är något av galoppsportens Mecka och man bör planera in ett riktigt långt besök på deras museum som ligger i anslutning till banan.

Bor man i Louisville är det ett måste att man bor på Galt House där man har världens bästa bourbon bar, fylld med galoppregalia och jockeys. Steakhouset bredvid ger dig en av de bästa steakhouseupplevelser du kan ha i världen. Det är svårt med bord under större meetings, men varför inte bara ta en plats i baren och börja med en räkcocktail? Du blir inte besviken.  Området runt själva banan är inte så fancy, men vad gör väl det när man kommer med Shuttlebus eller med Uber?

Breeders’ Cup – Tvååringsdagen

I år har man valt att lägga de fem tvååringsracen under fredagen. Klockan 3.21 öppnas grindarna i Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprint. Sedan följer Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf, Breeders’ Cup Juvenile Fillies, Breeders’ Cup Juvenile Turf och 6.05 är det dags för Breeders’ Cup Juvenile.

Passande nog erbjuds en Pick 6 under dagen, men då ingår även race fyra som är Stakes för tvååringar. Störst intresse kommer det dock bli för Pick 5 som rids i race 5-9 och alltså bara innehåller Breeders’-racen. Torskar man i första är det bara att kliva på Pick 4 i race 6-9.

I regioner som Skandinavien har vi sällan lyxen att kunna dela in tvååringarna i många kategorier, men här i USA fungerar det utmärkt utan att det blir en straffspark för någon i någon av löpningarna.

Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprint

Den här löpningen förekom inte förra året och fältet imponerar. Det är förstås inte mycket form att gå på, särskilt inte på amerikanerna som väntar längre än fransmän och engelsmän med de större löpningarna.  1 Strike Silver har gjort tre starter och debuten på gräs senast kunde inte gå bättre än seger i Indian Summer Stakes på Keeneland. Kan hamna illa på det från innern, för många andra är mycket startsnabbare. Wesley Ward har med fyra deltagare och det är förvånande att världens just nu bäste tränare, iallafall på gräs, Chad Brown, inte har en enda med i det här racet. Ward sadlar ut 4 Stillwater Cove, 6 Moonlight Romance, 7 Shang Shang Shang (of Ascot fame) och 9 Chelsea Cloisters. Kvartetten är bra, helt klart och vi vet att Stillwater Cove är en renodlad sprinter som håller Chelsea Cloisters (som även är hållen av Strike Silver) utan att någon är en contender. Moonlight Romance hade ingen chans på Ascot, men resa är jobbigt och hon var bra vid senaste segern och är underskattad av europeerna. Shang Shang Shang segrade i Norfolk på Ascot, men har inte setts sedan dess och är ett frågetecken där jag skulle vilja säga syn.

Pletchers 5 Bulletin har världens bäste gräsjockey, Javier Castellano, i sadeln och det borde räcka långt. Bulletin debuterade i ett Stakes-race och segrade överlägset. Mycket svårbedömd, men ett perfekt läge och den här 250 000 dollars hästen efter City Zip älskar gräset.

Attacken från Europa leds av 2 Soldier’s Call som kommer från en tredjeplats i Abbaye. Bättre form finns knappast och det är ledning runt om som gäller normalt. 3 Well Done Fox hängde inte med Soldier’s Call i Flying Childers och lär inte reversera form nu heller. 8 Sergei Prokofiev har känts lite exponerad, men kommer från seger. Räcker säkert en bit, men ingen bergvinnare. 10 So Perfect, 11 Queen of Bermuda och 12 Pocket Dynamo är bortlottade.

Breeders’ Cup Juveile Fillies Turf

Racet togs av superstjärnan Rushing Fall i fjol och den kom från seger i Jessamine Stakes. I år var det 1 Concrete Rose som segrade där, men från en lägre Speed Figure. Hon är tidig på lappen iallafall. Rushing Fall tränas av Chad Brown och hade Javier Castellano på ryggen. I år sitter Irad Ortiz på Chad Browns 6 Newspaperofrecord och som hon behandlat motståndet i sina två starter måste hon bli klar favorit. Segern senast togs med en Speed Figure på 100 och hon är klart bäst av amerikanerna.

Utmanarna kommer från England/Irland och ser starka ut i år. 2 Mackem Bullet går upp i distans, men var bra i Chevely Park Stakes (Gr.1) som tvåa knappt slagen. Rysare. 3 Lily’s Candle skrällde i Marcel Boussac och Pierre Charles Boudot gillar jag starkt som jockey även om det är en ny arena för honom. Jag tror inte att Coolmores 4 Just Wonderful räcker, men det är alltid vanskligt att dissa det stallet. 5 La Pelosa kan vara draget. Godolphin äger Dandy Man stoet som gick för dyra pengar på Cravens Breeze Up sale. På Woodbine senast kom hon till ledning 100 kvar och var riktigt imponerande. Jag gillar upplägget med att komma över tidigt och ha ett lagom färskt race i kroppen. Hon kommer fräsch och är helt acklimatiserad. Buick upp!

14 East är racets skräll. Har varit jättefin i England i två raka och tränas av Kevin Ryan. Kevin Stott red i debutsegern och hur kul hade det inte varit om vi haft Kevin upp här?

Breeders’ Cup Juvenile Fillies

Caledonia Road segrade i fjol under Mike Smith och det här går till USA då Europa inte skickat över någon. 12 Bellafina och 7 Jaywalk har imponerande Speed Figures, men här har jag en bra vinnare i 2 Serengeti Empress som jag såg när hon segrade senast. Stammen är inte imponerande, hon såldes inte för någon jättesumma. Corey Lanerie är duglig, men ingen superstar utan en journeyman. Jag gillade vad jag såg här.

Såg ni? Såg ni? Vem tror inte att hon hade kunnat visa 10 kilo mer än vad hon gjorde när hon cantrar i mål. Spik of the Week!

Breeders’ Cup Juvenile Turf

Här segrade Mendelssohn i fjol och frågan är vilken av europeerna som tar hem det i år?

1 Arthur Kitt känns som utfyllnad efter insatsen i Royal Lodge. 5 Line of Duty har tagit enkla seger, men inte på högsta nivå. 13 Marie’s Diamond får det tufft från läger och 14 Anthony Van Dyck kan vara något, men läget känns hopplöst trots Ryan Moore aboard. 9 The Black Album är en spännande fransos som måste räknas.

En skrällkupong streckar europeerna på misstanke, men det är nog klokast att kolla närmre på amrisarna. 4 Forty Under har bra siffror och Manuel Franco/Englehart är ofta lyckade ihop. 6 Henley’s Joy är jämngod med 12 Current och kan skrälla till bra odds på bättre läge. Pletchers Current under Jimmy V måste förstås räknas ändå väldigt tidigt. Grym löpskalle där. Ett garderingsrace likväl.

Breeders’ Cup Juvenile

Vilket race! Fyra av deltagarna har redan gjort över 100 i Speed Rating och jag har så många favoriter här redan!

6 Complexity segrade i Champagne Stakes senast och lär inte vara sämre över 100 meter längre distans. Mclean’s Music är ingen dyring till hingst, men Complexity verkar väl värd sina 375 000 dollar som han kostade på Keeneland som åring. Bob Baffert sadlar ut 9 Game Winner som sägs vara en undantagshäst. Ska bli spännande att se honom, Candy Ride växer mer och mer i mina ögon. Att han gjorde 96 i debuten och sedan tagit två stakes på 102 respektive 107 gör att jag tror att han kommer spikas av många. 11 Code of Honor är hållen av Complexity, men förstås bra ändå. 12 Gunmetal Grey var chanslös mot Game Winner senast och hoppas på en plats som bäst.

Pick 5

Hur spelar man bäst Pick 5 den här fredagen? Med en kostnad på 50 cent raden och en möjlig lampfest är det nog bäst att vara lite konservativ. En möjlighet är att spela ett klassiskt ugug system. Det innebär att man singlar en häst, tex Serengeti Empress  i tredje. Sedan måste minst två utgångshästar segra och förstås alla vara inom ramen med garderingar. Soldier’s Call är gjuten U-häst i första och så har man fyra garderingar. I andra behövs det fler garderingar, kanske 6 och vem ska man ha som U-häst? La Pelosa kanske om man vill ha bra betalt eller räcker det med Newspaperofrecord.

Tredje singlas och i fjärde vacklar jag mellan Forty Under eller The Black Album som U-häst. Fem garderingsstreck behövs det minst.

Game Winner är en bra U-häst på slutet och att vara kvar med fyra garderingar kan vara hur kul som helst.

Problemet med den här typen av system är att man inte tål några riktiga kantbollar, å andra sidan, hur mycket kan det skrälla en sådan här löpningsdag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *