En välbetald maiden

Det är dags för Kentucky Derby och idag, fredag, är det Oaks. Platsen är Churchill Downs, downtown Louisville och ett måste att besöka minst en gång i livet för alla racing lovers.

Normalt när det är stordagar skriver jag om stakesracen, men här blir det ett annorlunda upplägg. Bland det vi kallar ramloppen i Sverige (undercard på engelska) har man under fredagen en maidenlöpning.

Det är en maidenlöpning för treåriga och äldre över 1700 meter gräs och det som gör den speciell är prissumman. Man tävlar om 950 000 kronor och 12 hästar får plats i boxarna. Fyra till är ”also eligble” och startar om någon stryks. Sedan har vi ytterligare tre som är anmälda till racet, men bara om det flyttas till dirttrack.

1 Blankenbaker är en treårig hingst efter Istan som kostade 10 000 dollar på Keeneland som åring. I sadeln sitter Channing Hill. Två starter i livet har inbringat 2000 dollar. Efter en dålig debut på dirttrack i juli som tvååring så pausade man och nästa start kom på Gulfstream Park den 16 mars. Blankenbaker var då kraftigt förbättrad och gick i ledningen med snabba deltider. Orken tröt på slutet, men han lär gå framåt och visade en speedrating på 87 vilket borde räcka långt i en maiden.

2 Atthepearlygates är en treårig valack efter Point of Entry. Senast var det debut på gräset och han gick snabbt till ledning och höll klart bra som sexa, slagen två längder. Han visade 82.

3 I Can Do Anything är en femåring med brokig bakgrund. Uncle Mo avkomman gick för 150 000 dollar som åring. Som treåring kom han till start en gång, på Saratoga, utan att visa något. Sen var han borta tills i april då han gick till ledningen i ett gräsrace och nästan höll hela vägen. Känns receptet igen från ettan och tvåan? I Can Do Anything visade 92 och borde tillhöra favoriterna. Han ägs av Sagamore Farm vilket innebär att jag lär få se honom i sommar. Sagamore ägs av en av Marylands rikaste män (äger och driver Under Armour) som gärna vill se hästarna på ”sina” banor.

4 Heirloom Kitten är ostartad, men efter Kitten’s Joy och fortfarande ägd av sin uppfödare som alltid sparar några godbitar till tävling. Han har breezat 400 på 50.6 och 47.6 de senaste veckorna.

5 World Tax War är en femårig import från Irland som köptes redan hösten 2017 på Tattersalls Horses In Training. Det blev ingen start i fjol, men Timeform rapporterna från 2017 visar på hög kapacitet trots avsaknaden av seger.

6 Split The Wickets är en Gio Ponti avkomma som gick för 18 000 dollar som åring. Man har gjort fyra starter, men stor förbättring är att vänta när man nu prövar gräset för första gången.

7 Lookin High slumades bort för 4000 dollar som åring. På sex starter har han sprungit in 3600 dollar, en ungefärlig månadskostnad. Han visade förbättring senast och gjorde 87 på gräset.

8 Cowboys Dream har Julien Leparoux på ryggen. Som åring kostade Warrior’s Dream avkomman 42 000 dollar och han har som bäst en andraplats på sina nio starter. Siffermässigt ser han helt chanslös ut.

9 Valdolobo är en fyraårig engelsk import som såldes på Horses In Training i höstas. Nu är han hos Brendan Walsh som brukar lyckas bra med den här typen. Timeform har honom klart sämre än World Tax War, men han går upp i distans här och det behöver inte vara fel.

10 Fireball Jon kostade 40 000 dollar som åring och har inte visat mycket under sina två år på banan (han startade inte som tvååring). Han har visat 82 på gräset och det som förbryllar är att banans handikapper sätter honom som en av favoriterna. Det är inte det som programmet säger att han ska vara.

11 Haunt har visat stor startsnabbhet i några starter på Gulfstream Park. Ghostzapper-avkomman tränas av Bill Mott och Luis Saez sitter i sadeln. Insatsen senast var bättre än den ser ut, men det känns ändå långsökt att tro på Haunt.

12 Life Mission är en Noble Mission valack som började sin karriär på Irland som tvååring där han visade fin form. Han kastrerades och togs över till USA där han gick bra i fyra starter utan att sätta nosen först. Han gick riktigt bra i årsdebuten, men var slagen av I Can Do Anything då. Jimmy V sitter i sadeln och han är ett måste på komben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *