Julfilmer

När det lackar mot jul är det ett bra tillfälle att ladda ned några gamla härliga filmer, eller som jag plocka fram DVD-spelaren. En film är sällan en för dyr julklapp och är man seriöst intresserad av kapplöpningar finns det timmar och åter timmar av bra filmer.

Vi har de historiska filmerna som gjorts i England. The Ultimate Horseracing Collection har tio filmer totalt. A History of The Flat Since 1900, A History of The Jumps Since 1900, The Greatest Ever Races – The Jumps, The Greatest Ever Races-The Flat, The Year of Dancing Brave, A Horse Called Nijinsky, The Story of Mill Reef, The Year of Sir Ivor, Arkle – Portrait of a Legend samt The 12 Greatest Ever Grand Nationals. Vi pratar 13 timmar här, men lägger vi till Frankel – The Official Story, John Francome’s Legends of Horseracing, History of Horseracing presented by John Francome och Dettori v Piggott – Head to Head så har man nästan ett helt dygn med det viktigaste historien har att lära oss.

Dokumentärer som är ett måste att se är The Last Victory om Il Palio samt Lads & Jockeys om det hårda arbetet som lärling. Filmen Horses följer tre irländska kapplöpningshästar under ett år och är charmig för den som kan lite om gamet.

Based on a true story filmer som är ett måste är först och främst Ruffian.  Ruffian var det sto som visade hur otroliga ston kan vara samtidigt som hennes öde var så tragiskt. Zenyatta och Songbird i all ära – Ruffian är alla tiders drottning. Shergar gick också ett tragiskt öde till möte och även om filmen inte håller för många spelningar är den ändå sevärd.

När det kommer till spelfilmer av de sentimentalare slaget har vi Champions och Dreamers som två titlar man inte bör missa. Kurt Russell och Dakota Fanning i Dreamers är klart underhållande och även om Champions kanske borde platsa med semi-dokumentärerna lägger jag den under spelfilmer. Även 50 to 1 är av det sentimentalare slaget och handlar om Mine That Bird. Historian är båda rolig och lite sorglig och det är lätt att glädjas med huvudkaraktärerna.

Dramat Dead Cert är en film baserad på boken av Dick Francis. Den känns lite mossig nuförtiden, men ändå helt okej. TV serien Luck finns att köpa på DVD och den är ett måste för att racing lovers.

Den som gillar gamla komedier i kapplöpningsmiljö ser förstås The Longshot från 1985 och They Went That A Way & That A Way från 1978. De är dock inte lika roliga som Bröderna Marx A Day At The Races (En dag på kapplöpningarna på svenska). Filmen kom 1937 och den som inte vet vem Doctor Hackenbush är och namnet på den häst vi håller på är inget racing fan. (Känner du dig träffad? Se filmen omedelbart!)

En kvalitetsfilm som bör ses är förstås Seabiscuit med Toby Maguire, men för finsmakaren rekommenderas även The Story of Seabiscuit från 1949. Avslutningsvis kan man inte undgås att charmas av Zuper Zebran. Rolig för hela familjen där man som vuxen kan skratta åt barnsliga one liners typ Who’s your father? The Fence?

Det finns förstås massor av filmer som jag ”glömt”. Vilken är din favoritfilm?

3 reaktioner på ”Julfilmer”

  1. Ingen film slår A Day At The Races! Så är det bara … Och som spelare kan man ju sitta och titta på Let it Ride och drömma …

    Men jag vill slå ett slag för ”Blondie Biffen och Bananen” med scener från Ulriksdal, Jägersro och Solvalla. En av få svenska filmer med galopptema. Sänds på teve ibland och finns i DVD-box.

    The Cup såg jag för ett tag sen, helt klart sevärd.

    Måste också erkänna att jag gillar National Velvet (”Över alla hinder” på svenska) från 1944 (inte att förväxla med International Velvet med samma svenska titel, ridfilmen från 1978). Innehåller många vackra scener.

  2. Bra tips där, har några samlingshästfilmersdvds med National Velvet, Black Beauty med flera. Klart att jag måste ha och se Blondie, Biffen och Bananen. The Cup var ny för mig, antar att det är den om Melbourne du menar. Sätts på to do listan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *