deus ex machina

Att följa karnevalen i Dubai är ofta tråkigt. Det är enformiga resultat där ett fåtal tränare och jockeys segrar jämnt. Gärna med hästar som förbättrar sig 15 kilo från en start två veckor innan. Efter ”Miraklet på Meydan” när Plata O Plomo segrade före Stricker går det inte att tycka att något är tråkigt längre. Plata O Plomo frälste Dubaiupplevelsen.

När beskedet kom om antalet Skandinavier som skulle till Dubai blev jag både glad och ledsen. Glad för att det alltid är skönare lyss till den sträng som brast. Ledsen för att det någonstans blir löjligt att så många av oss ”semestrar” där nere. De första veckorna gav några fina insatser – och några mindre fina där man måste sätta allvarliga frågetecken för våra formtal. Att gneta in en femteplats där och en femteplats här är absolut riktigt fina prestationer. Men det är ju inte där drömmarna finns. Jag erkänner att det kändes ganska hopplöst efter de första veckorna. Godolphins skållade troll har varit helt överlägsna och det har mer handlat om det är Appelby eller Suroor som sopar rent en given tävlingsdag.

De senaste fem åren har Doug Watson 120 segrar på 855 starter på Meydan. Han står för brödet och smöret, men när det är de större racen är det Charlie Appelby (69-263) och Saeed bin Suroor (60-335) som regerar för Godolphin. Nu klättrar Susanne Berneklint upp på listan med två segrar på 14 starter. Lika många segrar som Mick Channon och David O’Meara.

När jag pratade med Trumpetaren dagen innan racen var vi överens om att det såg spännande ut. Uppgiften för Plata O Plomo såg verkligen lämplig ut och med ett race i kroppen borde han kunna springa bättre än sitt odds. Jag funderade över om det inte vore bättre att pröva gräset, men Armstrong konstaterade lugnt att det verkligen är proppfullt i den klassen på just gräset. Att I Kirk skulle gå bra efter vilan var inte helt oväntat. Insatsen från tät i snabb fart skall inte förringas. Men Plata O Plomo… och Stricker… vilka insatser de gör.

Plata O Plomo blixtrar på amerikanskt vis ut ur boxarna. Men istället för att Carlito drar på låter han Plata O Plomo hitta sin rytm och galoppera in sig samtidigt som man öppnar första 400 på en låg 22 tid. Chaves tar det lugnt med Stricker som får en mycket spårsnål resa medan Plata O Plomo faktiskt är väl långt ute i spåren utan att behöva vara det vid något tillfälle i kurvan på väg in mot rakan. När ledarna kommer tillbaka till våra hjältar måste man tillstå att det här är väldigt mycket Chaves och Lopez förtjänst. Hästarna får chansen att prestera optimalt och gör det. Belönas med 105 000 respektive 35 000 dollar. Inget småkrafs.

Susanne Berneklint är ingen gaphals. Hon låter ofta andra prata klart innan hon säger vad hon tycker. Det är lätt att intervjua henne om man bara tar sig tid. Det kan inte vara lätt att bege sig in i ökenrävens håla. Ner till Meydan med dirthästar för att slå shejkerna på deras hemmaplan. Berneklint är knappast typen som åker ned på chansning, ändrar sitt träningsupplägg i ett desperat försök att lyckas. Nej, istället är det det dagliga slitet som gäller. Det konfirmeras via facebook och Susanne meddelar att hästarna trivs lika bra som hon gör där nere.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *