Cheltenham

Den här veckan är det Cheltenham och jag har pluggat som aldrig förr inför de som vanligt fantastiska tävlingarna. Ett tips för den som inte kan ta sig till en pub med sändning är att slå på ATGs Sydafrika kanal som nästan garanterat kommer visa racen. Det är förstås trist att inte ATG spelar in i de gigantiska poolerna i England – särskilt nu när Tote nysatsar. Själv kommer jag dock åt poolerna och är alltså lika glad för det (gladast är nog motspelarna).

Tisdag

Cheltenham går alltid ut hårt och redan första racet är en godbit. Supreme NovicesHurdle (Grade 1) ser ut att bli en jämn affär. Shiskin var länge favorit till 3,75 ggr. Shiskin är lovande, men formen är något oviss och jag vill påminna om att Willie Mullins har tagit hem fyra av de tio senaste upplagorna av det här racet. Han ser ut att ha Asterion Forlonge som sin bästa chans. Det är för övrigt samme ägare till Asterion Forlonge som till Shiskin som dock tränas av Nicky Henderson. Asterion Forlonge har inte gjort många fel och kommer vara med där framme länge. Oddset på 3,5 ggr är inte jättelockande, men man hade kunnat välja den längre novisen under onsdagen och väljer alltså ändå det här racet. Abracadabras är inte mycket sämre och Gordon Elliott är tränaren i ropet. Willy Hilly har sju platser i det här racet vilket gör att det blir ett bra värde på skrällarna som man lirar each way. Henry de Bromhead har grym form på stallet och till 19 gånger pengarna är Captain Guinness av intresse. Har bara gjort två starter, men är väldigt lovande och kan mycket väl vara med bland de sju främsta samtidigt som man har hoppet om lite flyt som behövs för seger.

100 kr e/w Captain Guinness @ 18/1

Nästa race är Arkle och här är det alltid Mullins eller Henderson som sadlar ut segraren. Marknadsledaren är dock Notebook tränad av Henry de Bromhead. Notebook besegrade min ”bergvinnare” Fakir d’Oudaires senast och det känns svårt att reversera den formen. Mullins sadlar ut Cash Back till 8 ggr och det är helt klart racets värde each way. Nicky har inte ens starthäst.

250 kr e/w Cash Back @ 7/1

Dagens tredje race är en handikap och här letar man helst efter hästar tränade av David Pipe. Han har dock inte med någon och då går blickarna till Jonjo eller Nickys hästar. Jag tror dock en hel del på Alan Kings Who Dares Wins som dock behöver att banan inte blir alltför tung. Jonjo Junior rider Mr Malarky istället för annars intressanta Quarenta. Den som letar en outsider each way hittar värde i Burbank som alltid är med i någon av festivalens handikaper och är värd en fullträff. Han har bara gjort fyra starter över Steeplechase och står distansen perfekt. Har dock ibland visat heta tendenser i ledning, men är en kämpe och ett bra lir till 41 ggr pengarna.

100 kr Who Dares Win to win @ 10/1

50 kr Mr Malarky to win @ 12/1

50 kr Burbank e/w @ 40/1

Champion Hurdle (Grade 1) är en öppen historia. Favoriten är ett sto, Epatante, och hon svek rejält på Cheltenham ifjol då hon var favorit i Mares’ Novices’ Hurdle. Oddset på 4,50 känns helt iskallt även om hon övertygat i två raka. Stallkamraten Pentland Hills känns mer intressant även om förlusten senast mot Ballyandy tog ned förväntningarna. Att Ballyandy står i 21 gånger är alldeles för högt för övrigt. Jag kommer lira 14 Sharjah som hade otur ifjol och bör närma sig toppformen. Sharjah är lika klassig som de bästa och ett givet spel till 17 ggr.

225 kr Sharjah e/w @ 16/1

50 kr Ballyandy to win @ 20/1

Mares’ Hurdle över 2,5 miles är hyperklassigt med flera hästar som kunde valt Champion Hurdle. Det är bara att spela Honeysuckle till 3,75 gånger pengarna. Hon är hur klassig som helst och segrade i Irländskt Champion Hurdle. Storfavoriten Benie des Dieux föll ifjol som storfavorit och titelförsvarare. Hon är ett dåligt spel odds on.

500 kr Honeysuckle to win @ 11/4

Det sjätte racet är svårlöst och det sjunde bojkottas pga sänkt distans. Ur led är tiden.

Vid närmare eftertanke är det omöjligt att inte slaska under Cheltenham. Lord Schnitzel har aldrig segrat, men är rätt bra. Codd rider Ravenhill och det räcker för mig.

50 kr Lord Schnitzel e/w @ 25/1

100 kr Ravenhill e/w @ 12/1

Tisdagen var en fantastisk dag. Det var en fröjd att se de täta slutstriderna och hur underbart började det inte med Shiskin mot stallskriket Abracadabras! Put The Kettle On var overkligt bra och Epatante bara bäst i Champion Hurdle även om jag hade hoppet levande på Sharjah som närmade sig tre kvar. Honeysuckle kämpade lysande och att Ravenhill kunde ge 13 gånger med Jamie Codd upp var helt galet. Han är överlägsen och Ravenhill är en framtida contender i Grand National. Spelmässigt hade det blivit bättre med Captain Guinness som var gott gåendes när han blev brought down (utnämndes till dagens eye catcher i Racing Post). Insatsen totalt var 2150 kronor och vi fick tillbaka 3940 kronor, en nätt vinst på 1790 kronor.

Onsdag

Även den här dagen inleds med en fantastisk novishäck. Dock över 4200 meter. Philip Hobbs har satt upp Barry Geraghty på sin Sporting John som är bra och kanske kan slå favoriten Envoi Allen som står i 2,25 ggr. Envoi Allen är klassig och segrade i Champion Bumper ifjol. Cheveley Park Stud har en riktig klassig häst i Envoi Allen som kanske kommer gå över längre distanser framöver och har Cross Country Chasing på mödernet. Det är inte sista gången vi får se Envoi Allen på Cheltenham.

1000 Envoi Allen to win @ 5/4

Copperhead imponerade rejält senast och oddset är mer än generöst i RSA Chase. Battleoverdoyen är min luring, men enligt rapporter lirar alla favoriten Champ.

400 kr Copperhead @ 9/2

50 kr Battleoverdoyen e/w @ 10/1

Bachasson är bättre än sitt formtal och bör ha gått framåt på förra starten efter ett långt uppehåll. Bra chans i en öppen handikap.

100 kr Bachasson e/w @ 14/1

The Queen Mother är ett grymt bra race. Altior kanske startar, kanske inte. Defi Du Seuil är också grym. Både Politologue och Sceau Royal tillhör mina favoriter att förlora pengar på. Ändå bäst att lira Altior. Altior startar inte och det gör heller inte Chacun Pour Soi vilket gör racet till en tänkt straffspark för Defi Du Seuil det finns ändå en viss sannolikhet att Politologue kan smyga med och i ett taktiskt race kan han segra.

100 kr Politologue to win @ 9/1

Tiger Roll segrar alltid här.

1000 Tiger Roll to win @ evens

I handikap för ungdomarna är det lite hugget som stucket.

50 kr Palladium e/w @ 12/1

Champion Bumper tror många skall bli en repris på ifjol då Cheveley Park Stud tog racet med Envoi Allen. I år sadlar Mullins ut Ferny Hollow åt samma ägare. Jag älskar det här racet, där så många stjärnor både segrat och fått stryk av outsiders. Appreciate It är stallskriket, men vi hoppas stallkamraten tar det.

250 kr Ferny Hollow @ 11/1

Ännu en strålande dag då både Ferny Hollow och Politologue segrade. Envoi Allen gjorde även sin plikt som favorit. Ferny Hollow driftade under dagen och det visar vikten av att lira hos en bookie som erbjuder garanterade odds vilket innebär att man får SP de få gånger detta är högre. Total insats var 3650 kronor och 6410 kronor kom tillbaka vilket gav en vinst på 2760 kronor. De första två dagarna har inbringat en vinst på 4550 kronor.

Torsdag

Dagen inleds med en Novissteeple över 2,5 miles. Faugheen älskar Cheltenham och är obesegrad över fasta hinder. Möter samtidigt mycket lovande Itchy Feet och Mr Fisher är en häst jag tror kommer gå långt. Melon är alltid som bäst på Cheltenham och den minnesgode vet att Samcro en gång i tiden sades vara en framtida stjärna.

250 kr Faugheen e/w @ 6/1

Pertemps Handicap Hurdle är aldrig en lätt nöt att knäcka. Unowhatimeanharry sägs stå för högt i handikapen. Jag är inte säker på det och han sänktes efter senaste starten. Han är av de starkare slaget och trivs på Cheltenham och har segrat över bana och distans. Man kan spela med fem platser så shoppa runt.

50 kr Unowhatimeanharry e/w @ 33/1

Ryanair Chase ser spännande ut, med en tre fyra hästar som har chansen. Så länge det är åtta som startar är det tre platser och mitt val är Frodon till ett förvånansvärt högt odds. Frodon är trots allt titelförsvarare.

250 kr Frodon e/w @ 5/1

Stayers’ Hurdle ser ut att vara vikt åt Paisley Park som inte gjort annat än segrat de senaste två åren och älskar Cheltenham. Odds under två gånger är dock aldrig roligt. Då är det roligare med fantomstoet Apple’s Jade till 21 ggr pengarna. Hon är grymt bra på sin dag och skärps upp med blinkers.

100 kr Apple’s Jade e/w @ 20/1

Handikapsteeple över 4200 meter och 50 oddsare kan mkt väl segra. En chans tas med Clondaw Castle till 26 ggr pengarna.

50 kr Clondaw Castle e/w at 25/1

En mares’ novices’ hurdle med Minella Melody som värdig favorit. De Bromhead och Rachel Blackmore visade att stallet är i fortsatt form och att det taktiska sinnet finns där när man segrade med Honeysuckle under tisdagen. Minella Melody står i 3,75 vilket känns lågt i de stora fältet. Concertista är hästen det snackas om. Mullins tränar och den här Nathaniel-avkomman står klart bäst till om man tittar på Racing Post Ratings. Concertista är dock knappast stallets förstehäst. Paul Townend sitter på Colreevy som senast inte var jättelångt efter Minella Melody.

500 kr Minella Melody to win @ 11/4

Fulke Walwyn är för amatörer. Då lirar man Codd. Le Breuil är ”bara” andrahandare och knappast något värde. Att kalla Patrick Mullins för amatör är inte rimligt och han är värdet i fältet på jämne Fitzhenry.

100 kr Le Breuil to win @ 7/1

200 kr Fitzhenry e/w @ 11/1

Torsdagen blev lite av en katastrof men låga insatser gjorde att det fortfarande är ett bra meeting. 2300 spelades och 690 kom in vilket gör att förlusten blev 1610 kronor. Vinsten totalt är nu 2940 kronor.

Fredag

Fredagen är festivalens höjdpunkt och Triumph Hurdle är dagens aptitretare. Goshen och Solo delar just nu på favoritskapet. Jag vill dock hugga Aspire Tower så fort som möjligt. Rachael Blackmore rider i flytet och De Bromhead har superform på stallet. Sju gånger degen? Man tackar, man tackar.

250 kr Aspire Tower e/w at 6/1

Den följande handikaphäcken är väl inget vidare, men att slaska är ett måste och det finns några roliga drag. Tyvärr har jag lirat halva fältet någon gång under de senaste säsongerna och det är lätt att hitta många vinnare.

50 kr Rathhill to win at 33/1

50 kr Oakley to win at 22/1

100 kr Embittered to win at 16/1

150 kr Saint Roi e/w at 14/1

Albert Bartlett Novices’ Hurdle rids över ca 4800 meter. Här skrockar jag rejält när jag upptäcker att fina stayern Ramses De Teillee finns till fina odds. Han är bra både över steeple och häck och ett fynd när det finns fem platser till 13 gånger pengarna.

250 kr Ramses de Teillee at 12/1

Festivalens clou, Cheltenham Gold Cup är alltid en av årets stora höjdpunkter. Favoriter har haft problem att segra de senaste tio åren och Al Boum Photo är inte en häst jag har stort förtroende för. Kemboy hade otur ifjol, men slog sedan Al Boum Photo på Punchestown. 11 ggr smeten känns som en riktig bjudning. Santini är skriket de senast dagarna, finns klassen verkligen där? Jag är tveksam, men kan absolut ha fel. Clan Des Obeaux kanske?

250 kr Kemboy e/w @ 10/1

Foxhunter Challenge Cup är bra att varva ned med. Jag tror mest på Minella Rocco , men följer min regel om att alltid lira Jamie Codd. Bara en saver den här gången.

400 Minella Rocco to win at 6/1

100 kr Staker Wallace to win at 7/1

Grand Annual fortsätter att sänka tempot. Ryktet är att Greaneteen är överlägsen, men jag gillar Lisp som jag förvisso kommit fel på många gånger. Har gjort det okej de få gånger han mött större fält och underlaget bör passa.

150 kr Lisp e/w at 7/1

Avslutningsvis får lärlingarna visa upp sig i en handikaphäck. Joseph Patrick O’Brien tränar Front View och sätter upp Jonjo Jr i sadeln. Den här kombinationen lär vara det bästa JP McManus kan tänka sig och en enorm saga i sig. Det är inte bara hästar som har stamtavlor… Det här är en lampa vi bara öser på utan att tveka.

500 kronor Front View to win at 5/1

Det var aldrig nära i första racet, men each way blev det iallafall en mindre vinst. I andra sjöng det till rejält när Saint Roi visade en härlig speed. Sedan blev det inga framgångar på toton. Al Boum Photo var bara överlägsen och Kemboy bara dålig. Insatsen blev 3050 kronor och utbetalningen 3400 kronor, en vinst på 350 kronor. Totalt inbringade festivalen 3290 kronor i vinst. Mer än hyfsat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *