Florida Derby

Kentucky Derby må vara flyttat till hösten, men på Gulfstream Park tävlas det fortfarande och ATG.se har spel till den fantastiska tävlingsdagen på lördag. Höjdpunkten är dagens fjortonde race, Florida Derby (Gr.1) och det känns otroligt passande att den nye fantomhingsten i USA, Constitution (e. Tapit) har med hela tre avkommor i racet. Constitution segrade själv i Florida Derby och är nu högaktuell som den ledande andraårshingsten i USA. På Fasig Tiptons Saratoga auktion såldes Constitution för 400 000 dollar – ett fyndpris skulle det visa sig.

Florida Derby har en prissumma på 750 000 dollar och rids över 1 1/8 mile dvs cirka 1800 meter. Det är ett litet steg upp från de 1700 meter som man red i slutet av February i Fountain of Youth Stakes (Gr.2) då Ete Indien (e.Summer Front) segrade. Ete Indien lyckades den gången segra trots ett uselt utgångsläge, men även den här gången hade han otur i lottningen och det är knappast en bra favorit om han nu blir det. Men vi tar det häst för häst.

1 As Seen On TV (e.Lookin At Lucky) var trea i FoY, men i ärlighetens namn var han helt chanslös. Det såg heller inte ut som att han skulle vara hjälpt av hundra meter till. Utgångsläget är dock perfekt och Paco Lopez har förmågan att väcka alla sina ritter.

2 Shivaree (e.Awesome of Course) är ett billigt hemmabygge som jag gillar skarpt. Som tvååring tog han två raka stakes efter sin överlägsna maidenseger. Han var tvåa i Swale (Gr.3) och sedan heroisk som tvåa i ett stakesrace efter tappad start. Läget är lysande och det här är en oddsare man bör ha med på sina komber, trios och superfectas.

3 Disc Jockey (e.Bodemeister) tränas av Saffie Joseph Jr som har form på stallet. Disc Jockey har bara gjort tre starter och kan vara både fisk och fågel. I det här sammanhanget gör man bäst att säga syn.

4 Soros (e.Commissioner) har bara gjort två starter. Efter en bra insats som tvåa i en maiden gick Soros direkt till en Stakeslöpning och segrade. Båda starterna var i november och gissningsvis är Soros gynnad av distansen. Rolig outsider.

5 Gouverneur Morris (e.Constitution). Pletcher tränar. Jimmy V rider. Årsdebuten var lysande. God segerchans. Det är fortfarande lite oklart hur klassig han är.

6 Ajaweed (e.Curlin) är en homebred hos Shadwell. Say no more. Kieran McLaughlin är snart helt pensionerad som tränare och vill säkert avsluta på bästa sätt. Är tyvärr hållen av några i fältet och måste hitta förnyade krafter någonstans. Går inte att tro på.

7 Tiz The Law (e.Constitution) tillhör förhandsfavoriterna efter sin seger i Holy Bull (Gr.3) där han slog Ete Indien. Det är inte säkert att den här hingsten kommer vara gynnad av distansen, men klassen finns där. Stamtavlan är snygg, men han kostade bara 110 000 dollar som åring. Som NY-Bred har han mängder av bra uppgifter i sommar och kommer kanske inte ens sikta mot det senarelagda Derbyt.

8 My First Grammy (e.Curlin) är efter Curlin, men det är det enda positiva jag hittar. Nej, nej och åter nej.

9 Independence Hall (e.Constitution) debuterade på Parx i september med en snygg seger. Gick sedan vidare till seger i Jerome och var senast inte långt efter Sole Volante som tillhör kulltoppen. Independence Hall är snabb ut och Joel Rosario lär rida till från början. Tidigt streck.

10 Candy Tycoon (e.Twirling Candy) var tvåa i FoY och tränas av Pletcher. Han behöver distans och är ett skrällbud.

11 Sassy But Smart (e.Overdriven) ser felanmäld ut och kommer bli sist.

12 Ete Indien (e.Summer Front) katapultstartade till ledning senast från ytterboxen. Nu är det samma utgångsläge och taktiken lär vara given. Det finns dock pace i racet och det skulle förvåna om Tiz The Law lät Ete Indien få ledningen utan strid. När två träter kan det bli en skräll som segrar, men får Ete Indien pusta lite i ledningen förlorar man inte här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *