Magnum Opus Jägersro 4/26

Notationen ovan är amerikansk. Efter att ha spenderat fem år med att lära sig att man skriver månaden före dagen vågar man inte chansa på att byta tillbaka. Feldatera en check och du får problem!

Spelformen är riktigt bra just nu, men framförallt på Gulfstream Park och till viss del på svenskt trav. Upptakten på galoppsäsongen i Sverige har dock inte varit lysande och jag har därför beslutat att ta de timmar jag inte tittar på sport till att analysera den svenska galoppen lite extra, komma in i de gamla gängorna helt enkelt.

Kvallöpningen

På söndag börjar vi med en mycket intressant kvallöpning (tack till den som skriver kvallöpning istället för kvallopp). 1 Sel Sea (e.Sea The Moon) är uppfödd av Rausing och eftersom han tävlar i Zawawis färger är det Junior som tränar. Visste ni att i USA är det mycket vanligare att man heter Junior (dvs samma som sin far)? Och sedan fortsätter traditionen med ”the third” och ”the fourth” skrivet som III och IV. Modern till Sel Sea var tyvärr begränsad som tävlingshäst och enda startande avkomman var inget extra. Mormor var heller ingen stjärna, men har lämnat några miljonärer så det finns hopp. 2 Hello Trouble (e.Helsinki) blev bortvisad senast. Vinner ett race på Övrevoll inom kort. 3 Lavinia (e.Antarktis Sacc) och 4 Parisia (e.Antarktis Sacc) ser ut att vara av det enklare slaget. Man springer dock inte med stammen och bara det att komma till kval är en prestation.

Race 1

1 Maid (e.Appel Au Maitre) har fem andraplatser vilket gör att den röda flaggan dyker upp direkt. Förlusten senast som hårt betrodd mot en Red Hot Junior tränad häst som Dane Bell är inget att skämmas för, tvärtom. Allt tyder på seger i en normal maiden.

Nu är då frågan om det här är en normal maiden. Junior sadlar ut 3 Camaluna (e.Camacho) och eftersom alla i stallet går som skållade troll måste Camaluna räknas trots att hon var 3,5 längder efter Maid senast. Juniors 8 Mrs Iconapop (e.Hallucinate) går inte att tro på. Hon var fyra längder efter 6 Zingaro Boy (e.Zoffany) senast. Zingaro Boy kom till Sverige med ett formtal han inte var i närheten av att visa senast. När han var tvåa i England var det mot en häst som gick vidare till en seger men som efter det har varit chanslös att försvara sitt tal. Priset var dock bara 15000 pund, men det lär man inte få in mot sina jämnåriga utan snarare handlar det här om att komma ned rejält i formtal, kämpa i handikaper och hitta rätt distans. Dagens 1200 kommer kanske passa bättre än senast.

Dina Danekilde har lockat till sig många spännande nya hästägare vilket förstås är ett jätteplus för alla i sporten. Formen på stallet är mycket god och hon sadlar ut debutanterna 5 Lethal Dancer (e.Lethal Force) och 7 African (e.Hallucinate). African är undan African Award (e.Academy Award) som var en unghäststjärna inte tränade vidare. Academy Award är något överskattad, men tidighet och gillande av gräs är två egenskaper han förärver. Chaves sitter upp på Lethal Dancer som är undan Miss Bond som inte lämnat mycket hittills. De två stallkamraterna kvalade dugligt, men var ändå sämre tidsmässigt än 2 Surreal Star (Pistachio) i kvalet. Surreal Star var sedan slagen med många längder i debuten. Det gör att man kan stryka dessa från sin shortlist och föra upp dom på sin ”du är lurad-lista” om någon av dom mot förmodan skulle segra.

4 Lord Juniper (e.Juniper Tree) har ett formtal på 53 vilket inte ens räcker för att segra i en maiden i december. Stallet har dock fin form och det här kan mycket väl vara en häst som gått fram rejält över vintern.

Vi spelar en rak komb 1 före 3 till dubbel insats. Vi spelar 3 före 1 till enkel insats. Vi spelar trio med 1 som key mot 3,6,8.

Race 2

En maiden över 1600 meter med nägra riktigt bra hästar. Importen 2 Malbec (e.Epaulette) gick så där i debuten och får hoppas att den ökade distansen är ett måste. Castro brukar ha i ordning i debuten så den insatsen sår tvivel på kunnandet. 3 Oyster Six (e.Center Divider) visade superform sensat och står på tur för seger. Stallet brinner på alla cylindrar och även 5 Seven Nation Army (e.Barocci) måste tas med respekt även om han var avklädd av Oyster Six senast. Barocci hade en bra avkomma i första kullen och en bra i andra kullen och det är fortfarande tidigt att spekulera i hans storhet. Det är dock inte så att man springer till totoluckorna när man ser namnet. Barocci har även lämnat debutanten 1 Bacharach som kvalade långsamt. Inget för spelarna, men man måste börja någonstans. 4 Furme (e.Footstepsinthesand) gjorde det bra i fjol mot bra motstånd, men måste utvecklas för att reversera form med Seven Nation Army. 7 Tassmania(e.Sir Percy) visade fina takter mot bra hästar ifjol. Fungerar på Jägersro även om man skulle tro att hon är bättre på gräset. Släpps den här upp till 15-20 ggr pengarna skall man lira. 6 Monsieur Vic (e.Lawman) gillades av Jessica i fjol. Jag intervjuade henne flera gånger om hästen och det verkar högst troligt att han är på riktigt. Kvalade långsamt på dirten, men man kan misstänka att den här skimmeln faktiskt passar på underlaget. Om Juniors Oyster Six står i 1,30 betyder det att man får ett fyndodds på Monsieur Vic.

Race 3

Jag har traditionellt gillat den här förlöpningen till Pramms, men i år är det lite tråkigt. Fältet är så bra att vi inte kommer ha något att spekulera om inför Pramms.

1 Plata o Plomo (e.Paddy O’Prado) är uppfödd på Spendthrift och kanske Hästgruppen i Lund bästa köp någonsin. Skimmelvalacken har utveckling i sig och segrade i Dubai i januari. Hallå! Kommer race fit, men man lär ju inte jag ihjäl sig innan det är dags för Pramms. Hamnar väl i rygg på Duca di Como och bör få svårt att speeda förbi över upploppet.

2 Duca di Como (e.Clodovil) är bland det bästa vi någonsin sett i Skandinavien. Att man fortsätter tävla på våra breddgrader är ett mysterium. Valacken är bra på gräset, men grym på gruset och när vi såg honom cantra hem Nickes bara skakade vi på huvudet. Det här är hästen att hejja hem och spika alla dagar i veckan. Må ikke tappe som baggarna säger.

3 Red Hot Chili (e.Eishin Dunkirk) är lite för bra för att vara en guldhandikappare och lite för dålig för att vara en elithäst. Nyttig som få går det inte att springa ifrån honom och förutsättningar är de bästa. Lill Fredde med efternamnet Janetzky är ”vertically challenged” som en jockey ska vara. Ekipaget kan knipa en trioplats.

4 Couples (e.Helmet) är hingst och borde få chansen i aveln. Couples visade enorm talang som unghäst, men har inte riktigt tränat vidare och befinner sig precis under den yppersta eliten. Kommer fräsch och Castro lär inte glömt att träna.

5 Cabanac (e.Falco) är en häst man gillar som outsider. Går ofta bra i bakgrunden, men behöver enkla sällskap för att segra. Det här är inte enkelt och allt annat än en sistaplats är en stor framgång.

6 Victor Kalejs (e.Spring At Last) är en amerikanare som verkligen gillar Jägers. Känner vi Roy Arne Kvisla rätt är Victor Kalejs inte toppad till detta. Han var dock slagen huvud här för två år sedan för att sedan gå vidare till seger i Pramms. I fjol var han sexa, tio längder efter.

7 Jazz Explosion (e.Red Jazz) trodde jag mycket på inför senaste starten. Det blev bra och den här snyggt stammade hästen kommer garanterat att växa in i eliten. Oliver Wilson kan skatta sig lycklig över att ha hamnat på hästen med störst förbättringspotential.

Race 4

En amatörlöpning över 2400 meter med ett givet spikförslag.

Det är bara fyra hästar i racet som har segrat och sannolikheten är hög att det fortsätter att vara så även efter det här racet. 4 Philiango (e.Philomatheia) har tre raka andraplatser i år. Står distansen väl och Louise Pettersson har segrat på valacken förut. Vikten är mastig, men det här är ett bra spikförslag. 3 IKC Wildcat (e.Tale of The Cat) segrade två gånger 2016 över 1730 meter. Visade dock bara ett max på 60 i formtal. Står på 47 nu, men är gammal och rids med övervikt över förmodat felaktig distans. Går inte att tro på helhjärtat. 1 Queen Ascari (e.Roderic O’Connor) har bara gjort fem starter och verkar trivas över distansen. Evelina Rönnlund tar fortfarande av fyra kilo. Den som vet hur hon tränar på dirten har en stor fördel för hon har bara startat på Klampen. 2 Itsakeeper (e.Heart Of Oak) har inte segrat på 42 försök. Lär inte göra det i årsdebuten heller, men skall med vid gardering. 5 History Hill (e.Sinndar) är uppfödd för distansen. Verkar tyvärr lite för långsam och har som bäst en tredjeplats på gräset i Göteborg. Ändå en superfidus. 6 Sky Captain (e.Homme D’Honneur) är långsammast i fältet och trots att man har bästa ryttaren på ryggen är det en omöjlig uppgift. Passas på Övrevoll framöver. 7 Midgetonamission (e.Juniper Tree) visade inget i årsdebuten. Jessica Wadst är bra, men hur skall det kunna bli seger med den här formen? 8 Dinamika (e.Special Queast) var mil efter Philango senast. Är en av få hästar i fältet med en seger. En annan är 9 Cece Dailuaine (e.Mingun) som tog sin seger över 1200 meter och borde vara chanslös över distansen. Osvuret är dock bäst. 10 Gotham (e.Mingun) går upp i distans vilket är ett frågetecken. Har inte startat på länge, men visade iallafall lite kunnande för två år sedan.

Här är det bara att spika Philiango eller ta alla.

Race 5

Wow, den här Vårhandikapen är bra. Den enda som redan startat är 3 Arctic Waltz (e.Weiner Walzer) . Junior har grym form på stallet och Arctic Waltz kommer säkert försöka nyttja sin låga vikt och dra länge. Stallkamraten 4 Gold Tyranny (e.Zoffany) är urstark (säkert från mödernet) och skulle inte göra bort sig i amerikanska race för långluffare. Han står sämre till mot 2 Suspicious Mind (e.Appel Au Maitre) jämfört med när de möttes i en handikap i juli i fjol. Suspicious Mind får P-A i sadeln då Chaves istället rider 5 Master Bloom (e.Pastorious) som vet hur man besegrar Golden Tyranny med likavikt. Nu får han ett kilo, men tyvärr är det dirttrack istället för gräs vilket drar ned chanserna. 6 Miintaka (e.Footstepsinthesand) är bra, men går rejält upp i klass och bör bli avhängd tidigt. Att Lopez inte rider i det här racet är märkligt.

Race 6

Goffs Skånska Trängregementets Minneslöpning är en riktig godbit över 1200 meter. Fjolårets race kan ni se här.

1 Es Raco (e.Holy Roman Emperor) prövades på gräset i Dubai. Nu är han tillbaka på dirttrack och Jacob Johansen tar över i sadeln. Pass på! Chaves sitter istället på 9 Breakdancer (e.Tale Of Ekati). Breakdancer hade ett tufft 2019 och tog första segern den åttonde december efter en massa andraplatser. Läget är dåligt. Samtidigt kommer Breakdancer bakifrån och blir det lite överpace kanske det kan gå.

2 Sarookh (e.Speightstown) är uppfödd av Shadwell och välstammad som få. Han är också snabb och efter en längre gräskampanj blir det spännande att se Sarookh på dirten. Han går inte att springa ifrån, den saken är säker. 3 Siphon River (e.Clodovil) går upp i klass. Det är en duglig häst, men är han bra nog? 4 Shantou (e.Tertullian) har förmånen att få Carlos Lopez på ryggen. Går upp i klass, men är ändå spännande att se på den här nivån. 5 No Comment (e.Naqoos) gick bra under en mördarvikt här på Jägersro senast. Nu är det bättre viktläge, men han blir inte yngre. 6 Hills And Dales (e.Acclamation) är en duktig sprinter/miler som inte segrat på länge. Behöver komma ned några kilo till och ridas mot sämre motstånd. 7 Sandtastic (e.Footstepsinthesand) verkar gå som bäst på Klampenborg och vi köper inte att han kan 90. Han kampanjades mycket över 1200 meter dirt i träning hos Junior, men det är på gräset han gått från 80 till 90.

8 Fiftyshadesfreed (e.Verglas) är värd ett eget kapitel. Den här stjärnan ser på förhand ut att vara ute över för kort distans. Misstanken är förstås att den evigt unge Lennart Jarvén försöker lura handikappern att sänka Fiftyshadesfeed som annars går så bra på Övrevoll mellan 1370 och 1600 meter. Vi gissar på att Cordrey inte sänker Fiftyshadesfreed med ett enda gram när man kommmer femma. Å andra sidan kanske ”Majoren” räknar med att hästen kan sitt max på 93 och att Cornelia Hartsmars tre kilo av gör honom svårslagen. Den som lever får se och vi kan inte ta bort den här skimmeln trots att allt vårt sunda förnuft skriker nej. Eller jo förresten. I Skandinavien har Fiftyshadesfreed nio segrar. Fyra av dessa är tagna på 1400 GRÄS. Fem är tagna på 1600 GRÄS. Det här racet är 1200 meter dirt.

Race 7

En rolig handikap med ytterst lite aktuell form att gå på. 7 Layton (e.Masterstroke) kommer dock från seger över bana och distans och höjdes ”bara” två kilo på sin seger över Siphon River som matchas betydligt tuffare idag. Dina Danekilde sadlar även ut 5 Across The Pond (e.Giant’s Causeway). Stammen kanske inte är modern, men en gång i tiden hade Giant’s Causeway mot Kingmambo imponerat. Det är uppenbart att Across The Pond gillar sprinterdistansen, men stammen skriker längre distans alla dagar i veckan. Across The Pond såldes på Keeneland av Gainsway för 15 000 dollar. Han togs ”Across The Pond” och såldes för 90 000 gns på Tattersalls i maj som tvååring. En hygglig värdestegring. I november samma år slumpades han bort av Godolphin på Tattersalls HIT och nu var priset 5800 pund. Han hade då gjort en start och inte visat något över vad som förmodades var för korta 1400 meter. Tränade gjorde James Tate. Ifjol fick Dina verkligen fart på Across The Pond som tog tre raka segrar. Jag skulle ändå uppa honom i distans och se till att det bara var dirt under hovarna. Dina rider själv sin egenägda 1 Zamson Zaid (e.Hallucinate) som kommer tillbaka efter ett längre uppehåll. Hallucinate hade 23 avkommor i sin första kull (2016) och av dessa har 18 startat och åtta segrat. Zamson Zaid är väl värd ett gräv i lopparkivet. Den 28 augusti startade han i en bättre treåringshandikap på Jägersro. I samma race startade även Across The Pond samt goda Hot Chocolate och Monaya. I programraden ser det ut som att Zamson Zaid segrade före Hot Chocolate. Detta är helt fel. I verkligheten blev Zamson Zaid klart slagen, men dömd etta efter en störning. Störningen är uppenbar, men påverkades verkligen ordningsföljden? Det är lätt att tro att Zamson Zaids prestation var värd en hel del. Vi vet att Hot Chocolate visade 80 där. I programmet ser det ut som att ZZ då gjorde 82. Vi justerar för viktskillnaden sju kilo och hamnar på 75. Starten efter var på gräs och glöms. Solklar spik med tanke på stallformen. Nu var det dock så att ZZ var två längder efter i mål istället för två längder före. Det gör fyra kilo och vi hamnar istället på 71 vilket är klart närmre de 68 han står i. Dina har 3 segrar på 12 starter i år och Zamson Zaid är helt klart en kandidat från smaskigt läge. Dock frågetecken för om distansen är den rätta.

3 Laudatur (e.Harbour Watch), 4 Four Dragons (e.Dragon Pulse), 11 Heman Cross (e.Layman) och 12 Walvis Bay (e.Elnadim) har mött varandra flera gånger och det gäller förstås även andra i fältet. Det mest intressanta racet i lopparkivet ses här. Den 8 december möts Laudatur, Four Dragons, Across The Pond, 6 Glorious Player (e.Kyllachy), Layton, 9 Moojim (e.Moohaajim) och Heman Cross. Heman Cross är den som segrar efter en snygg speed som dock kostade tre kilo. Moojims andraplats kostade bara ett kilo och nu den åttonde april var Moojim före Heman Cross. Har ni tittat på racet? Bra. Då ser ni att Glorious Player gör ett kanonrace. Går snabbt till ledningen och får där slåss mot en hårt pressande Four Dragons. Glorious Player ger aldrig upp utan kämpar hela vägen. Glorious Player är given förstahäst idag och är helt tappad av programmet. Risken är förstås att det blir en för hård pace även idag, men då Glorious Player är dragen utanför Four Dragons kan Andreas Tapia Dalbark välja bort spetsen om det inte går att ta sig förbi Four Dragons. Four Dragons gör för övrigt en bra prestation den också. Kolla sista 200. Unga fröken Hartsmar lägger listigt ned händerna och Four Dragons plågas inte alls. Nu belönades man inte med ett kilo, men det kan inte varit långt borta. Får Four Dragons hållas i spets kan hon rinna undan.

2 Moneytalks (e.Eishin Dunkirk) trivs med förutsättningarna och är van vid värre motstånd än detta. Läget är perfekt. Den här familjehästen kommer dra in sköna stålar även i år, men hur är det ställt med vinnarskallen? 8 Wo Bu Zhidao (e.Eishin Dunkirk) är en annan dirtråtta som gillar förutsättningarna trots att morfar heter Montjeu. Livets enda seger togs i en maiden (dessutom en decembermaiden) och hon hamnade helt klart för högt i handikap efter det. Det är möjligt att hon behöver komma ned något kilo till, men det här skulle kunna vara en häst som utvecklats. 10 Ladys Choice (e.Dandy Man) har segrat över bana och distans. Den här sprintern har startat över korta distanser på gräset i Danmark mot slutet och det blir intressant att se hur hon trivs tillbaka på dirten. Morfar Choisir fick äran att betäcka superstoet In Waiting (e.In The Wings) som var en lysande miler/stayer med seger i Bloomers’ och en tredjeplats i Cupen. Hon trivdes bäst på Täby och Övrevoll. Det var Lambada som ägde och Mischa som tränade och det blev en del lyckade resor till Jägers också. Apropå Lambada så står man som uppfödare till charmige 13 Puyol (e.Swedish Shave) den här sprintern har blivit 11 år och nyttigare häst finns inte. Puyol är startsnabb som få och även om han har en förkärlek för att springa ut mot ytterrailen har den tendensen minskat genom åren. Ifjol var han tvåa i årsdebuten från 77. Nu startar han från 75 och det här är en häst för triospelaren trots läget. Läget är en särskild glädjedödare för 14 Toshaway (e.Juniper Tree). Han var inte långt efter Walvis Bay och Four Dragons i en handikap i november. Har droppat ett kilo och förr eller senare kommer livets första seger.

Race 8

En riktigt härlig treårslöpning med fem intressanta individer. 1 Tille In Action (e.Pastorious) visade lovande taketer som tvååring en bit efter kulltoppen. Han tog sin maiden i december då han slog Oyster Six enkelt. Stall Gransäter kommer tjäna fina pengar med den här hästen som är undan Lake Selina. Lake Selina är en ”Reuterskiöldare” som inte riktigt lyckades på tävlingsbanan trots att hon är undan Lake St Clair som segrade i Diana. Det finns alltså att brås på. Stallkamraten 2 Harry (e.Maxios) kan vara den som kompletterar komben med Tille In Action. Måste dock höja sig från debuten, men kan vara gynnad av den längre distansen. Stammässigt kan Harry vara intressant för hinderscenen, Maxios ser ut att kunna få en ny vår inom hindersporten och morfar Doyen är etablerad som hinderhingst.

3 Silver Dash (e.Silver Frost) hade gått fram rejält mellan december och april. Skimmeln slog Oyster Six utan tvekan. Även Harry var i det slagna fältet, men nu måste Silver Dash ge Harry tre kilo.

4 Alderman (e.Noble Mission) är en spännande häst i regi Dina Danekilde. I debuten i december var han mil efter Tille In Action och det finns inget som tyder på något annat än att Alderman är sist i mål här. Det är ändå en spännande häst. Modern Miss Exclusive (e.Unbridled’s Song) gjorde bara två starter och tog sin seger över 1700 meter gräs. Fadern Noble Mission har förvisso lämnat Code of Honor, men i övrigt mest gräshästar. Sannolikheten att gräs är ett måste för Alderman är hög.

5 Debbie Dawn (e.Dawn Approach) är ett lovande sto som Cathrine Erichsen har höga tankar om. Ägargänget är inga noviser och det kan mycket väl vara så att man hela tiden velat gå upp i distans. Man matchades mot kulltopparna och var inte långt slagen. Längre än 1400 meter prövades dock inte. Nu är det alltså en ny distans och ett nytt underlag. Klassen finns där och hon är en outsider.

V64 förslaget

  • 3,5,6,7
  • 2
  • 4
  • 2,3,4,5
  • 1,2,9
  • 1,2,4,5,6,7,9,10,11,13
  • Totalt 480 rader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *