Nya Förutsättningar – v4 på Gulfstream

Den svenska spelarna har de senaste helgerna kunnat spela till högklassiga tävlingar på Gulfstream Park. Jag erkänner att jag först var mycket skeptisk, varför ha en egen pott när den amerikanska är så härligt stor och tacksam. Nu har omsättningen blivit godkänd ändå och många hör av sig törstande efter en dessäng eller två.

Nu på lördag är det nya förutsättningar. Det kommer en ny sheriff till stan. Till och med Åke Esset Olsson i ATG Live har lyckats uppfatta att Luis Saez är en skicklig jockey. Många spelare har lirat ned Paco ”Loco” Lopez så fort han varit med i startlistan. Unge Dylan Davis charmar många med sin förmåga att hitta de rätta vägarna. Emisael Jaramillo är spetsjockeyn att lita på och så har vi vår egen Fanny förstås. Nu är det dags att glömma dessa. För Irad Ortiz Jr är tillbaka i sadeln. Den här Puertoricanen är 28 år gammal och han dominerar normalt New York banorna. När han rider på Gulfstream gör han det med framgång. Brodern José är inte lika bra, men en av de bättre även han. Släkten Ortiz har varit jockeys i generationer vilket syns när man ser Irad rida. Han är en stiljockey ut i fingerspetsarna och i mitt tycke bäst i världen, möjligen med undantag för Javier Castellano som dock sett sina bästa dagar passera och nu är smittad av corona. Irad påminner en hel del om Garrett Gomez, en superbegåvning som red snyggast av alla och hade en enorm vinnarskalle. Irad verkar dock inte ha samma problem som Gomez utanför banan vilket gör att vi kan hoppas få se honom länge på banorna. Just förmågan att rida finish är det ingen som slår, det är ofta man ser hans ritter få extra vind i seglet sista hundringen.

Lördagens V4

Vi börjar med en 12 500 dollars claimer över 1600 gräs. När det gäller claimers vill vi börja med att identifiera hästar som går ned i klass. Här har vi 5 The Mighty Judge, 7 Cause For Pardon, 9 Peacock Kitten som klara klassdroppare.

Den fjärde april reds en liknande claimer och flera av racets deltagare är med igen. Racet ser ni här och kolla särskilt på den röda mössan.

1 King Leonardo kom bara sexa i mål. Santiago Gonzales chansade invändigt i svängen, fick ett jättestopp och kom sedan snabbt tillbaka samtidigt som racet var över. 3 Mystical Moon kom tvåa, men fick en rätt perfekt resa med rejäl överpace.4 Bluesky Kitten imponerade inte som femma. 10 Snap Hook och 11 Dark Ages visade dock fin form.

9 Peacock Kitten går som sagt ned i klass, men här är det läge att se upp. I förra racet mötte han 8 Graydar’s Resolve och slog denne med två längder. Skillnaden var dock att Peacock Kitten var megafavorit samtidigt som Graydar’s Resolve stod i över 100 gånger. Då vill man ha lite mer än 2 längder i skillnad. Värt att notera är också att Luis Saez väljer bort Peacock Kitten och istället sitter upp på 7 Cause For Pardon.

Irad Ortiz sitter på 5 The Mighty Judge som slog Peacock Kitten senast. Det är lika bra i kollar på det racet också.

Nu kan man argumentera att Peacock Kitten höll anständigt ändå, men satsar man verkligen mot ledningen från det här läget?

På V4 blir det streck för 1,5,7,9.

V4-2 är en maidenlöpning över 1400 meter. Det luktar spets och slut för 2 Fugitive och det är bara att hoppas att Shadwells Tapit-avkomma 4 Ashiham tränad av Pletcher drar på sig många streck. (jobbar dock bra inför detta och var senast missgynnad av den för korta distansen)

På banan kan det mycket väl bli så att de ostartade 8 Basquiat och 9 Chasing Anna blir favoriter. Basquiat tränas av Chad Brown och Irad Ortiz sitter i sadeln vilket gör att halva racet är vunnet. Chasing Anna är snyggt stammad och var också en dyring på Keeneland där han kostade 400 000 dollar som åring. Sonen till Fast Anna ägs av Three Chimneys och tränas av Kenny McPeek. Chasing Anna har jobbat snabbt inför debuten och måste med vid gardering.

På lilla systemet spikas 2, på det stora åker 4, 8 och 9 med på lappen.

V4-3 är en AOC det vill säga en löpning där man kan strunta i villkoren om man ställer upp till försäljning. Max två segrar är det som gäller den här gången, men till exempel 7 Catharsis har sex segrar och kan därför claimas för 25 000 dollar. I formraden har Catharsis blivit Claimad för just 25 000 dollar två gånger av de senaste fem starterna. I sadeln sitter Irad Ortiz och det är klart att kretsen kring hästen tror på seger. Även 8 Some Say So har massa segrar och kan claimas. Vi håller 7 som klar förstahäst, men vi vill helst gardera rejält när det är 1000 meter gräs. Vi streckar alla utom häst 1 och 2 vilka bara startar om racet flyttas till dirttrack. Det ger 9 streck.

V4-4 är en maiden över 1700 meter gräs. Favoriten heter 5 Shamrocket och är efter Tonalist. Han inledde sin karriär i hårda race på Saratoga och har nu två misslyckade försök på Gulfstream i benen. Irad Ortiz sitter upp och Christophe Clement är en lysande grästränare. Motståndet kommer främst från 4 Venezuelan Hug som avslutade mycket bra senast och står på tur för seger med Luis Saez på ryggen. 2 Mystery Bank leder länge. Den som letar rysare bör notera att man sätter på blinkers på 3 Disturbin Bourbon som faktiskt står kvar i Triple Crown. 6 Souper Watson och 9 Jealous Boyfriend är nykastrerade.

Lycka till och väl mött i potterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *