Duca Di Como – En Hyllning

Löpningarna

Det vi såg idag i ITM Spring Mile (L) var en undantagshäst. Det här var jag tämligen säker på och skrev i analysen innan racet.

2 Duca di Como (e.Clodovil) är bland det bästa vi någonsin sett i Skandinavien. Att man fortsätter tävla på våra breddgrader är ett mysterium. Valacken är bra på gräset, men grym på gruset och när vi såg honom cantra hem Nickes bara skakade vi på huvudet. Det här är hästen att hejja hem och spika alla dagar i veckan. Må ikke tappe som baggarna säger.

Det som var anledningen till superlativerna var den här insatsen.

Duschade och klara innan dom andra är i mål refererar David Crona och Duca Di Como är aldrig ur canter.

Duca di Como segrar alltså i 2000 Guineas på Övrevoll något som jag nämner i Travronden inför Mischa Kahns Minneslöpning.

Duca di Como (4) segrade i Norskt 2000 Guineas, men gjorde sämre ifrån sig i Norskt Derby. Efter det blev det en övertygande seger i en löpning och formtalet flög upp till höga 89. Visar han så mycket idag bör det bli enkel seger, men vi tycker att gardering är ett måste, särskilt som det är debut utanför Norge och dessutom debut på dirttrack. 

Inför ITM Spring Mile ifjol skrev jag detta till programmet

2 Duca di Como är något så ovanligt som en helt oexponerad fyraåring. Segern i Mischa Kahns Minneslöpning togs på ett sätt som gör att man tror att det här kan vara något alldeles, alldeles extra. Cathrine Erichsen tränar den här Clodovil-avkomman som helt klart är ute över sin favoritdistans.Shane Karlsson i sadeln har fått en fantastisk chans att visa att han och Duca di Como duger i den äldre eliten.

Att Duca di Como är distansbegränsad framgår i programtexten till Stockholms Stora Pris (Gr.3)

7 Duca di Como (e.Clodovil) är en fin import som tränas av Cathrine Erichsen i Norge. Karriären i Norge inleddes strålande med tre raka segrar och 2000 Guineas titeln. Det blev en flopp i Norskt Derby, men sedan gick man ner i distans igen och tog två raka segrar. Det blev en tredjeplats i årsdebuten bakom Swedish Dream, men nu är det lika vikt och chans till revansch.

Så sent som till Swedish Open Mile (L) är det fortfarande ett frågetecken hur bra han är egentligen.

5 Duca di Como (e.Clodovil) kommer från Norge där han tränas av Cathrine Erichsen. Skimmelvalacken rids idag av Carlos Lopez. Duca di Como har segrat i Norskt 2000 Guineas samt i Mischa Kahns Minneslöpning vilket innebär att dagens 1600 meter torde vara den perfekta distansen. Det är inte lätt att som fyraåring slå sig in i den äldre eliten, men femteplatsen i Stockholms Stora Pris (Gr.3) gav mersmak och Duca di Como räcker långt.

Sedan blev det seger i Polar Cup (Gr.3) på Övrevoll, men det vi sedan såg i Nickes var helt otroligt. Dagens race kommer också sent försvinna från näthinnan. Här ser ni det. Det är som att Duca di Como bara fortsätter att utvecklas och oddset i Pramms lär inte bli högt.

Stamtavla

Duca di Como köptes som tvååring på Goresbridge för 42 000 euro. Clodovil är pappa och det är mycket Northern Dancer / Natalma i blodet. Vägen går via Danehill och Danzig och redan här vet vi att det finns mycket fart och inte bara styrka. Clodovils avkommor är bäst mellan 1400 och 1600 meter och det ser ut att stämma till punkt och pricka för Duca di Como.

På mödernet hittar vi amerikanska Quality Love (e.Elusive Quality). Morfar Elusive Quality var en av Darleys avelsmatadorer. Lämnade milers som ofta kunde gå både på gräs och på dirttrack. Som morfar har han tex superdirtsprintern Roy H (e.More Than Ready) och Mustajeeb (e.Nayef) som nu står på Rävdansen!

Framtiden

En häst som Duca di Como kan förstås välja att matchas i Skandinavien. Han lär ha få övermän och det lär inte komma många hoppfulla från kontinenten för att slå honom. Startsnabbheten lär han inte ha mycket nytta av om han skulle våga sig till England eller Frankrike. Royal Ascot är inget Royal i år då man redan tagit beslut om att publiken inte får komma och det är fortfarande osäkert om det blir av överhuvudtaget.

Istället borde man vända blickarna mot USA. Stakesprogrammet är laddat för hästar mellan 1400 och 1600 meter och Duca di Como skulle slippa gräseliten om man skulle vilja testa. Saratoga borde passa Duca di Como perfekt. Meetinget öppnar förhoppningsvis i mitten av juli och håller på till slutet av augusti. Med tanke på att de hästar som nu skulle gått på Belmont står i stallarna istället finns det möjlighet att man skulle vara mer race fit. Gräsbanorna blir aldrig tunga och vid regn flyttas racet till en blöt dirt som Duca inte har några problem med.

Närmast är det förstås Pramms som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *