Kvalet på onsdag

Att vi på ledvolten är intresserade av avel torde inte gått många förbi. Tyvärr är det intresset svårt att hålla vid liv vad gäller den svenska galoppsporten. Eftersom det inte finns någon upplevd marknad för hingstar kastreras regelmässigt även de dyra välstammade importerna. (Ett roligt undantag är amerikanaren Aces Star (e.Monarchos) som faktiskt har en avkomma i kvalet den 6 maj. )

Det stora värdet i den internationella galoppsporten är den option man har att ens hingst skall lyckas som avelshingst och man avvaktar därmed i det längsta med att kastrera, särskilt med hästar som är välstammade.

Därför upplever jag det roligare när det importeras ett välstammat sto till Sverige. Lyckas man inte på tävlingsbanan kanske man kan stärka aveln i framtiden ändå. Det för oss in på In Vero We Trust (e.Anodin) som kvalar under Chaves imorgon på Bro Park. Tränar gör Julian ”Känd från TV” McLaren och äger gör travhästuppfödaren och avelsexperten Hans Nelén, aka Global Farms). Det första som skapar intresset kring det här franska stoet är knappast hingsten Anodin (e.Anabaa). Anodin är i viss mån spännande, men det är nog inte många som kommer ihåg att han var tvåa i Breeders’ Cup Mile (G1) 2014. Vad man kanske vet är han är helbror till ingen annan än superstoet Goldikova. Goldikova är en av de bästa hästar världen någonsin skådat och segrade i tre raka Breeders’ Cup Mile.

Goldikova är, liksom Anodin, uppfödda av bröderna Wertheimer. Till vardags driver bröderna huset Chanel som är hyfsat berömt i modekretsar. Deras passion är dock galoppsporten (antagligen allt som är vackert) och när men ser att In Vero We Trusts mor är uppfödd av bröderna Wertheimer då hajjar man till. Det finns inget dåligt blod i deras ägo och att man då lyckas få tag på ett sto som In Vero We Trust är mycket intressant. En slagning på Racing Post visar att hon kostade 50 000 euro som åring.

På mödernet hittar vi Vraiment Rouge (e.Red Ransom) som var en tämligen enkel löphäst och inte lämnat mycket att skriva hem om. Morfar till Vraiment Rouge är Rainbow Quest (e.Blushing Groom) vilket tyder på styrka. Vraiment Rouge prövades själv mellan 2000 och 2400 meter och modern Red Stella gick över än längre distans med viss framgång.

Att man avlat med ”snabbare” hingstar som Red Ransom och Anodin verkar vara högst rimligt. En intressant skandinavisk vinkel finns genom In Vero We Trusts mormorsmor. Mona Stella (e.Nureyev) lämnade förutom Red Stella även avelshingsten Special Quest (e.Rainbow Quest) som också förknippas med styrka och segrade i Criterium de Saint-Cloud (Gr.1) över 2000 meter som tvååring.

Det var ett sto vi skulle titta på – inte en hingst

Julian McLaren förklarar hur det gick till med köpet av In Wero We Trust. -Jag hade fått i uppdrag att köpa ett välstammat sto som kunde lyckas i aveln. Hon borde även kunna göra sig gällande på tävlingsbanan, men det var avel som var huvudmålet. Min första tanke när jag såg henne var att hon var enorm. Jag sa till agenten att det var ett sto vi skulle titta på – inte en hingst. Du kan ju förstå hur hon såg ut. Det är väldigt mycket häst helt enkelt. Jag gillade blodslinjerna och det såg ut som att hon hade ett syskon som kunde springa. Dagen efter jag ropat in henne på Arqana åkte jag ut till gården där hon var uppfödd. Det var ett litet ställe och inget som skvallrade om bröderna Wertheimer. Just då var Anodin väldigt het som avelshingst och jag tyckte det såg mycket spännande ut. Det var ju ingen överraskning att hon skulle bli lite sen, hon är flott byggd, men mycket häst och det är distans som gäller för henne. Kvalet imorgon kommer inte göra henne rättvisa, men det viktiga för mig är det fungerar och att hon är beredd att ta nästa kliv i karriären. Det kommer vara viktigt att prata med Chaves och höra hans tankar efteråt. Som sagt hon är stor och stark med lite humör samtidigt som hon är snäll och rar. Jag kan se en start i Oaks framför mig även om jag förstås vet att det är svårt på den nivån. Efter kvalet vet vi mer och hon är anmäld till en löpning över 2100 meter den 13 maj avslutar Julian.

Uppdatering : Kvalet gick väldigt bra och vi antar att ”Julle” är nöjd med sin häst. Kvalet ser ni här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *