Carols Christmas

När man har lite mer fritid än vanligt (det är Stay Home som gäller) hinner man gå igenom hingstkatalogen här i USA lite mer än vanligt.

Helt plötsligt läser jag om Tapiture (e.Tapit) och hittar Carols Christmas (e.Whitesburg) som moder till Tapitures morfar Olympio (e.Naskra). Jag inser att jag nyss sett Carols Christmas förut och vänder tillbaka ett blad till Tapizar (e.Tapit). Mycket riktigt hittar man där Carols Christmas som mormorsmor till Tapizar.

Nu blir jag intresserad på riktigt. Tapizar snackas det mycket om på Gulfstream Park och han börjar få ett rykte som gräshingst. Dessutom svamlade ingen annan än Ola ”Bandola” Jakobsen om Tapizar i senaste sändningen från Övrevoll. Detta med anledning av att Bullof Wall Street (e.Tapizar) är efter just Tapizar.

Nu blev det en rejäl sökning på Carols Christmas och den som söker finner. Hon fick tio avkommor totalt och åtta startade. Bäst av dessa var Olympio som på 17 starter tog nio segrar. Att några av segrarna var i Hollywood Derby (G1), Arkansas Derby (G2), Minnesota Derby (G2) och American Derby (G2) gjorde att han fick chansen som avelshingst.

Carols Christmas hade två stakesvinnare till varav den ena är Call House (e.Wild Again) som alltså är mormor till Tapizar.

Dugliga dottern Bistra (e.Classic Go Go) lämnade avelshingsten Early Fire (e.Gilded Time) men även superstoet Fun House (e.Prized) som tog några stora segrar i Cali och även var tvåa i Santa Anita Handicap (G2). Som avelssto har hon lämnat superstjärnan Untapable (e.Tapit) som segrat i Breeders’ Cup Distaff (G1) och Kentucky Oaks (G1) för att nämna några av de race hon segrade i. Hon är just nu i England med två föl efter Frankel som inledning på avelskarriären.

Men Fun House kunde mer än så. Hon lämnade även Paddy O’Prado (e.El Prado) som vi känner i Sverige genom sonen Plata O Plomo. Du hittar alltså Carols Christmas fyra generationer bort i Platas stamtavla.

Kolla gärna in Tapizar här under. Bäst bilder kommer efter själva racet.

Självklart ska vi visa när Paddy O’Prado tog en skön seger i Virginia Derby. Colonial Downs anses av många vara världens bästa gräsbana, det kommer definitivt att bli ett besök där den här sommaren. Missa inte intervjun med Erik ”Hatten” Ivares kompis Kent Desormeaux.

Frågan är när man skall prova Plata O Plomo på gräset?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *