Premiär i Götet

Det är Jackpot på söndag och banan på Hisingen, Sveriges största ö enligt göteborgarna, tävlar utan publik.

När jag var sportchef blev det ett antal besök på banan, mest för att se över rutiner, några gånger göra intervjuer. Det handlade om baninspektioner och funderingar över löpningsprogrammet. Jag tog då tåget över till Göteborg och bodde på ett enkelt hotell nära Centralen. Tävlingsdagen tog jag bussen ut till banan. Jag har alltid gillat att åka kollektivt till banan. Det är när man gör det som man träffar den riktiga, äkta och trogna publiken som lägger mer tid än övriga på sin passion. Problemet med Jägersro är att det bara är knarkare på bussen och att taxi kostar lika mycket som bussen. Problemet med Göteborg är att man är själv på bussen. Endast en gång var det tre personer som klev av vid samma hållplats. Roslagsbanan till Täby däremot… det var gyllene tider.

Väl framme vid Göteborgs stora bana var det ändå alltid hyfsat med folk. Grillen dom hade var suverän och det var lätt att prata och få kontakt med de aktiva. De stod inte och hängde i det lyxiga stallområdet om vi säger så. Gubbarna i speltältet var mer än entusiastiska. De älskade sin galopp och hade underbara idéer om hur Göteborg Galopp skulle växa. Banans eldsjälar vägrade låta bristen på supermoderna förutsättningar hindra dem att arrangera fina kapplöpningar. Hade man sen tur lyckades man få skjuts till tåget.

Sett ur ett sportsligt perspektiv är jag mer kluven. Visst är Göteborg en väldigt speciell bana och vi vet att det är ”horses for courses” som gäller i galoppvärlden. Visst är det svårare för jockeys att förstå taktiken när man inte rider där så ofta. Visst är det svårare att hitta en vinnare när det är många hästar i programmet. Det är ändå lite för svårförklarliga formförbättringar (och försämringar) för att man ska vara nöjd rent sportsligt. Spelmässigt däremot är det en helt annan femma. De oftast lågklassiga racen ger alla chansen att starta på gräset och i och med att banan är så annorlunda än Jägersro och Bro Park får man chansen att tänka till en extra gång. Den där hästen som aldrig hinner fram på Jägers och nu startar på Göteborg kanske inte enbart passar på gräset utan även med att komma långt bakifrån och passera motståndet på slutet?

Jag gillar att lira komber på Göteborg, det är inte ofta dom slår in, men när de gör det blir det bra. På streckspelen blir det lätt för dyrt för mig och när jag tittar på min statistik över liret är det Göteborg som är min absolut sämsta bana (förutom Solvalla, men det är en annan femma). Trots denna vetskap tänkte jag attackera Jackpot-omgången och hur gör jag då det?

Det första jag gör är att skumma formraderna. Vad är det för klass på racen? Finns det någon spik som står ut. Vilket race är svårast? Lättast? Hur många är handikaper och hur många är löpningar?

Sedan börjar jag kolla programtipset för att se om Gruffen har liknande tankar. För lika? Inte bra för streckprocenten. För olika? Vad vet han som inte jag vet? Till den här omgången blev det en stor suck när jag upptäcker att han tippat 4 Broughtons Story (e.Royal Applause) etta i V64-4. Jag noterar vidare att han spikar 2 Serenity Bloom (e.Reliable Man) i V64-2 samt har en spik på lilla i V64-1. Spiken heter 5 Moojim (e.Moohaajim) och är en häst jag inte har varit imponerad av hittills i år. Det här var en bra sprinter i England 2018, men har aldrig segrat i Sverige. Nu är det ju gräs? Tyvärr har Moojim varit på Göteborg två gånger tidigare utan att vara i närheten av en peng. Jardby har en seger på 16 starter i år och jag får den sköna känslan av att kunna hitta en svag favorit.

Nu går jag in på Galopptips för att se vad Erik Ivares hittat på. Det första man läser är det här Vi väljer att spika Buy And Sell i den första V64-avdelningen då hästen imponerade stort i årsdebuten senast och inte straffas med de fyra kilo den höjdes med. Buy And Sell har visat formtal 77 en gång i tiden och borde rimligtvis vara huvudet högre sina konkurrenter när man dessutom sätter upp en lärling som drar av tre kilo. Startspåret är perfekt och distansen optimal. Jaha. Det var det då. Hellgren brukar vara optimist också så det här kanske blir dagens lampa? Eller har både Zeider och Ivares fel? Avdelningen kan inte lämnas utan vidare analys och jag känner att jag har många timmars analys framför mig. Går tillbaka till programbladet och letar efter något som ska fånga mitt intresse. Noterar att 3 Cromer (e.Footstepsinthesand) gillar distansen och har ett kanonläge. Lyckades dåligt förra gången på Göteborg, men nu kanske det kan gå? Stallet brukar gå bra ganska omgående på Göteborg om jag inte minns fel – det måste kollas upp i resultatlistorna.

Sådär fortsätter det. 7 Sharp And Sharper (e.Kodiac) gick bra på Göteborg i fjol. Har kommit ned i formtal och stallet har form. 10 Bagre (e.Born To Sea) får gräs igen. 9 Alma C (e.Helsinki) har segrat över bana och distans. Efter sin maidenseger på gräs har 8 Point Boy (e.Mingun) aldrig varit bättre än tia på gräset, men formen finns där.

Det börjar bli dags att vända blad och omedelbums kolla upp Senorita Bloom. Hon segrade faktiskt på Göteborg (för Ninna) och Serenity Blooms syster Quicksteps Bloom tog sin seger på här på banan. Det finns faktiskt ingen anledning alls att tro att Serinity Bloom inte skall fungera på gräset. Banan i övrigt kanske inte passar, men upploppet bör göra det. Junior har grym form på stallet. Det här är ett bra test inför Diana. Ifjol gick det sex veckor mellan Stig Holms och Svenskt Kriterium så den här löpningen kommer perfekt i tid inför Diana. Orkar man läsa vidare i programmet eller bara spikar man? Ivares gaddar med 3 Une Autre Beaute (e.Dabirsim), men det känns långsökt trots stammen. Den är väl bara ute för att få ett race i kroppen, en plats i Diana är i praktiken säkrad redan.

I amatörracet är det tacksamt nog tre hästar med övervikt som man kan ta bort från de seriösa lapparna. Resten ska med. Första känslan är 3 Mindbender (e.Acclamation) eller titelförsvararen 4 Haweswater (e.Royal Applause).

I V64-4 trängs 15 Järnhandikappare i startboxarna. 4 Broughtons Story fick man tydligen inte ha för sig själv. Kolla resultatraden! Slagen rejält de två senaste starterna och jag har väntat på att sätta Hans-Inge Larsens träning till 30 gånger degen. Nu tippad etta av både Uffe Gruff och Hatten. Hmm. Kanske kan 8 Last Reference (e.Helsinki) leda runt om? Men tippad tvåa i programmet (fyra från slutet av Galopptips) och två genomusla insatser på GG bland de fem senaste lockar inte. Kanske Cricke kan locka 12 Muy Sereno (e.Mutajally) först i mål för första gången någonsin? Gräsformen är inte så pjåkig. Åtta av hästarna är fortfarande maidens. Trots 99 starter. Det låter som C-hästar, men samtidigt, en sådan som 1 Savona (e.Mingun) gick ju bra i höstas på GG. 11 Stella Grande (e.Helsinki) har stallform och ett race i kroppen. Kan mycket väl fungera på gräset det har ju passat bäst för en hel del Helsinki-avkommor.

I femte avdelningen har vi en hel del hästar som fungerar som bäst på GG. Jag tänker främst på 6 Mukhaater (e.Bahamian Bounty) och 10 Foxcatcher (e.Eishin Dunkirk), men det är flera om budet och här är det läge att lägga mer tid på ranken. Konkurrenterna i potterna har ofta få streck kvar till slutet och då vill man inte åka i onödan.

Sunday Special avslutar som sig bör V64 omgången. Svårt, mycket svårt. Gruffen och Erik har helt olika uppfattning om vilka som ska rankas på pallen. Att 10 Madi Banja (e.Eishin Dunkirk), 12 Stenid (e.Exceed And Excel) och 15 Silky Road (e.Toylsome) iallafall tillhör den främre hälften verkar man överens om. Av de 75 starterna i programformen är endast 11 på GG. Vi hittar bland annat 9 Pearly Ghost (e.Aghostatgodsplace) som i oktober besegrade stallkamraten 11 Jesse The Body (e.Eishin Dunkirk) efter målfoto. Då var det 1600 meter, nu är det 1400 som gäller. 13 Glorious Player (e.Kyllachy) var jag inne på senast på Jägersro. Kom in som trea och visade alltså form i årsdebuten. Läget över 1400 meter är inte bra, men han är startsnabb och kanske kan droppas in hyfsat högt? Vikten är dock hög, kanske är det därför han ”aldrig” är först i mål. 15 Silky Road brukar ridas med vikter som är förbjudna i omvärlden och torde uppskatta att bara ha 64 kilo den här gången. Bombar från ytterboxen? Äsch, är det inte bara så att det är Chaves som lurar alla med snabba 3 Miss Riverdance (e.Footstepsinthesand). Lopp i kroppen, ned på rätt distans. Lättare motstånd än senast. Stallform.

Stoppa pressarna! Säg ingenting till någon. 2 Mr Pimms (e.Dandy Man) årsdebuterade med mersmak. Att Maria Sandhs Globemaster har tokform har väl ingen missat. Mr Pimms har gjort en start på Göteborg. Var då inte långt slagen som trea. Den här hästen var med i Svealand som tvååring och att man inte tagit fler än en seger lär bero på att man inte smakat gräs särskilt ofta. Given A-häst! Trea från slutet i programmet och fyra från slutet på Galopptips. Här har vi min miljonhäst!

Nu gäller det bara att få ihop systemet också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *