Kvalhästen: Hidden Pearl

Inspirerad av Otters trevliga text om onsdagens kvalhäst In Vero We Trust (e. Anodin) tänkte jag ta upp stafettpinnen, det är ju något visst med de där ostartade, välstammade unghästarna som dyker upp för allra första gången i en startlista. In Vero We Trust skötte sig för övrigt strålande på rask kvaltid, debuterar kommande onsdag och ter sig synnerligen spännande inför storloppssäsongen.

Nästa svenska tävlingsdag är som bekant årspremiären i Göteborg på söndag och här får vi i kvalet se ett treårigt sto vid namn Hidden Pearl, svenskfödd men med en härstamning som är mycket europeisk och faktiskt högklassig.

Kvalhästens mamma Hidden Fairytale vinner med Martin Rodriguez, på Göteborg Galopp 13/7-14. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Pappa Sinndar (e. Grand Lodge) vann både engelskt och irländskt Derby detta millenniums första år, 2000, och senare på hösten satte han pricken över i med seger i Prix de l’Arc de Triomphe, vilket blev hans sista start. John Oxx tränade och Johnny Murtagh red i karriärens samtliga åtta starter, vilka resulterade i sju segrar.

Sinndar var uppfödd och ägd av Aga Khan, tävlade i dennes legendariska dress, grön med röda axelklaffar, och gick till avel på Aga Khans stuteri på Irland, Gilltown Stud. Priset sattes rimligt för en hingst med hans meriter, 30 000 irländska pund, sannolikt beroende att hans egen härstamning inte ansågs särskilt spektakulär. Efter fem år på Irland flyttades Sinndar till Frankrike där han var i tjänst till 2017. Då hade betäckningsavgiften sjunkit till 3 500 euro, för trots att Sinndar lämnat en mångfald Gr1-vinnare blev han väl aldrig erkänd som en riktig stjärnhingst. Han avled 2018.

Notabelt är att de flesta av Sinndars allra bästa avkommor varit ston och ofta Aga Khans egna: Rosanara (Prix Marcel Boussac), Shareta (Yorkshire Oaks), Shawanda (irländska Oaks). I Skandinavien har vi sett Bye Bye Loev vinna Norsk Derby 2005, och på senare år har Niels Petersen-tränade Eye In The Sky hållt Sinndar-flaggan högt. Båda dessa dock av maskulint kön.

I takt med att Sinndar blev billigare att använda blev han även mer tillgänglig för svenska uppfödare. 2015-2017 finns nio svenskfödda Sinndar-avkommor registrerade, däribland de båda nyttiga femåringarna Alchemist och Liiqing Hill, båda med formtal på just under 85.

Åter till kvalhästen Hidden Pearl – vi ska väl berätta om hennes mamma också. Hidden Fairytale (e. gedigne sprinterhingsten Bahamian Bounty) kom från England 2008 som föl i sällskap med sin ostartade mor Zhenyi (e. självaste Galileo). De inköptes av Lars Stelius, pappa till Michaela Jahreskog som tränade Hidden Fairytale till hela nio segrar under 2011-2015, på distanser mellan 1400 och 2400 meter, bara på gräs. Det är också Michaela som nu sköter träningen av Hidden Pearl.

”Vi var hela familjen i Newmarket och skulle egentligen inte alls köpa häst, men så dök Zhenyi upp och det kändes helt otroligt att kunna lägga beslag på ett sto med Galileo som pappa”, minns Michaela Jahreskog.

Zhenyi blev ett par år senare även mor till Hidden Hero (e. Academy Award), som i Jahreskogs regi nådde formtal 85 på släta banan och visade sig vara en hinderklippare.

Första starten ihop – och det blev seger för Hidden Fairytale och Michaela Jahreskog, på hemmabanan Göteborg den 3/6-12. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Michaela red själv Hidden Fairytale vid tre av vinsterna, men stoet var långt ifrån någon som bara höll till i amatörloppsklass; hon var trea i Listed på Övrevoll och nådde ett fint maxformtal på 83. Hon startade själv inte förrän som treåring och Hidden Pearl är hennes första avkomma.

”Det var fantastiskt att ha Hidden Fairytale. Hon vann många lopp, kunde tävla under flera säsonger och blev bättre för varje år. Det är så jag vill träna mina hästar, som amatör kan man ofta vänta lite längre och förhoppningsvis därmed hålla på med dem länge”, berättar Michaela.

I stallet i Kungsbacka står nu två hästar, Hidden Pearl och hennes lillebror, tvåårige Hidden Pride (e. Appel Au Maitre).

”Tvååringen är läcker och känns spännande, han är mer av den tidiga sorten. Hidden Pearl tror jag blir fin men hon är en ”late bloomer”, förhoppningen är väl att hon ska kunna göra samma resa som sin mamma och på sikt bli bra på i stayerlopp på gräset.”

  • Lycka till i kvalet hur som helst!

Tack, jag har inga större förväntningar annat än att hon sköter sig och blir godkänd. Sedan kommer hon få starta igång lite försiktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *