Kvalhäst i fokus – Absolut Gold

Seger i familjen

Under onsdagens tävlingar på Bro Park fick vi se Absolut Spirit (e.Mutajally) segra under Ulrika Holmquist. Modern heter Victory Spirit (e.Alphabet Soup) och är av en fin klassisk, något gammaldags, amerikansk härstamning. Alphabet Soup är känd som en bra morfar och avkommorna håller länge och är oftast bäst som äldre.

Kvalhästen i fokus är dock Absolut Gold (e.Swipe) som har Absolut Silver (e.Three Valleys) som mor och Victory Spirit som mormor.

Inte bara dirttrack trots mycket (USA)

Absolut Gold har ett blod av amerikanska stammar vilket förstås borde passa vår dirttrackracing bra. Det är inte bara dirt dock. Three Valleys var en fantastisk unghäst som gillade gräset och tävlade för Juddmonte i England där han bland annat var först i mål i Middle Park Stakes (Gr.1) i Roger Charltons träning. Sedan flyttades Three Valleys till USA och för Bobby Frankel blev det några segrar i Graded Stakes. Efter karriären blev det avel i England, men 2014 gick han till Turkiet.

Victory Spirit lämnar segrare

Victory Spirits främsta avkomma är varken Absolut Silver eller Absolut Spirit. Halvsyskonen Amara (e.Center Divider) och Spirit River (e.Lawman) har tillsammans 15 segrar mellan sig och är välkända på banan.

Absolut Silver var underskattad – och snygg

Att Absolut Gold har Swipe (e.Birdstone) på fädernet skulle förstås kunna gynna preferensen för dirttrack. Det är dock absolut ingenting man kan ta för säkert, Absolut Gold kan absolut vara en häst även för gräset, Tittar vi på modern, Absolute Silver, hittar vi en del bra grässtarter. Vad sägs tex om seger i Diana Trial? I Dianalöpning var Absolut Silver dock chanslös, trots att löpningen i efterhand får bedömas som svag (trean Amie Noire utvecklades dock till ett toppsto).

Totalt blev det sex segrar på 26 starter för Absolut Silver. Det var handikaprace som gällde för det mesta, men karriären avslutades faktiskt i Songline Classic (L) år 2016. Maxtalet under karriären var 86 och Absolut Gold har mycket att leva upp till för att man skall bli nöjd.

Dessutom – hur snygg var inte Absolut Silver! Tyvärr för den som gillar grållar är Absolut Gold en fux vilket ju framgår av namnet.

Swipe tar revansch?

Rävdansens hingst Swipe är oprövad, men var tvåa bakom Nyquist (e.Uncle Mo) i fyra stakes som tvååring. Del Mar Futurity och Breeders’ Cup Juvenile (1400 meter respektive 1700 meter). Treåringssäsongen är inget man skriver hem om, men det gav också möjligheten för Swipe att hamna i Sverige. Rivalen Nyquist (segrade i Kentucky Derby) har hittills en startande avkomma och den gick inget vidare. Det är dags för Swipe och Absolut Gold att snart ta revansch! Nyquist hade 48 åringar genom ringen 2019. Snittet var 226 000 dollar! 2018 var snittet 279 000 dollar, men bara sex såldes på auktion. Att Absolut Gold klubbades för 35 000 kronor var förstås alldeles för billigt. Nu har det här stoet hamnat hos Nina Lensvik som garanterat är sugen på att fortsätta sina framgångar i årgångslöpningarna.

Stall Dollar

Den uppmärksamme noterar förstås att Absolut Silver tävlar i Stall Dollars välkända dress. Sten Karlsson var en färgstark hästägare och ägde vad jag kommer ihåg på rak arm Gimme Gimme som segrade i Diana, men även segermaskinen El Classico. El Classico segrade passande nog i Mischa Kahns Minneslöpning, passande eftersom Stall Dollar höll hästar hos Mischa, tex Prince River (e.Riverman) som segrade i Upplandlöpning och sedan var trea i Stockholms Stora.

Cherokees Smoke (e.Cherokee Run) gillade jag också, hon var riktigt lovande. I livets första starter reds hon till seger av Camilla Karlsson som för familjetraditionen vidare och är uppfödare till Absolut Gold.

Vi önskar lycka till och gott kval!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *