derbyn vi minns

Nu på söndag rids Svenskt Derby med sex hästar tränade av Lennart “Junior” Reuterskiöld i fältet. Junior har dessutom tre hästar i Malmö Stads Pris / Sofierolöpning, även känt som Korta Derbyt. I Derby Day Sprint sadlar han ut fyra av sju hästar! I Derby Consolation två. Totalt är det alltså 15 treåringar som han lyckats få till start den här viktigaste dagen i deras liv.

Maken till tränarprestation har sällan skådats.

Det får oss att tänka på vad som hände 2013. Det dröjde ända till 2013 innan Junior tog sin första Derbyseger. Visst hade han haft några unghäststjärnor tidigare, men han var mest känd för hårda äldre hästar som Peas and Carrots och Alcohuaz. Efter 2013 ändrades allt och det har blivit segrar med Duke Of Burden 2016 och Dorcia 2017. 

Våren 2012 köpte Junior in Hurricane Red i Frankrike för 30 000 euro. Ett år och tre månader senare segrade man i Derbyt. Förutom att det var första segern för Junior var det också första segern för Elione Chaves som red ett helt perfekt race. 

Sent i oktober som tvååring debuterade Hurricane Red i Hurricane Juvenile över 1600 meter. Det blev en fjärdeplats bakom segrande Sweet Loreen. Lite senare blev det en andraplats i Skånelandlöpning. Då slog man Sweet Loreen, men Wido Neuroths Diamant var för bra. 

Vintern kom och Hurricane Red utvecklades. Jag var själv på plats och såg Hurricane Red segra överlägset i årsdebuten. Det var kärlek vid första ögonkastet. Fuxen hade blivit man och det strålade klass om honom. Det var dock tidigt ännu, Widos hästar i Tyskland hade inte säsongsdebuterat och så vidare. Men publiken höll med. Segern i Voter Trial togs till oddset 1,23. Publiken var med på noterna. 

Till Voterlöpning dök Diamant upp. Skulle Hurricane Red nu äntligen sättas på prov? Det blev Giftorm (ägd av Mr Ascot) som var den ende som kunde utmana, men segern för Hurricane Red skrevs till 1,5 säkra längder. 

Sex veckor senare var det dags för Svenskt Derby. Två engelsmän kom och Alceus tränad av Sir Mark Prescott blev spelad till andrahandsfavorit. Diamant dök förstås upp igen och det snackades mycket om Niels Petersens kvartett, Over The Ocean, Whistler, Quite A Mission och Twistedlittlestar. 

Det blev den andre engelske gästen som bjöd upp till kamp. London Citizen stod i nästan 17 ggr pengarna när startboxarna öppnades och Hurricane Red var spelad till 2,80. London Citizen gick direkt till ledningen under Manuel Santos och öppnade till och med upp några längder. Elione Chaves förivrade sig inte utan lät Hurricane Red koppla av i ryggen på London Citizen, det som kallas för golden spot på engelska. Och golden skulle det visa sig vara. In på bortre lång hade inte mycket hänt, men på långsidan kommer attackerna bakifrån. Santos får be London Citizen öka farten lite, men Chaves har is i blodet och sitter helt still på Hurricane Red. Chaves bara åker med samtidigt som konkurrenterna rids rejält för att komma i kontakt med London Citizen som dock har krafter kvar att öka takten. In på upploppet försöker Chaves gå ut i slagläge, men Santos låter sin häst drifta utåt. Direkt slänger Chaves Hurricane Red invändigt igen och med hjälp av sin speed fångar han in ledaren på några få språng. Den säkra segern tas med tre längder.

En överlycklig och gråtande Junior menade i intervjuer efter racet att han inte ens såg slutet av racet. Vi som såg det var dock rätt säkra på seger in i slutkurvan, ut ur kurvan var vi helt säkra. Om du inte sett det så har du det här.

Bilden är på Dorcia, en annan derbysegrare, alla bilder på Hurricane Red var över 5 m och gick inte att ladda upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *