Danskt Derby – en avelslöpning?

Det är inte ofta Ledvolten kommenterar Klampenborg och racingen där. Det har sina naturliga orsaker, trots många besök som varit väldigt trevliga. Dels är det långt till Klampen, dels är det ofta relativt ointressanta program. Spelvärdet för en stockholmare som nuförtiden bor i USA än nära noll.

Att man inte lägger Derbyt på V64 får en att ta sig för pannan. Det är bara att lägga in en V64 på Göteborg för lägsta klassen nästa år och låta danskarna sköta sin egen pott, dom är ju uppenbart inte intresserade av att vara med i spelsamarbetet.

Danskt Derby är dock något som alltid intresserar. Det stängda Derbyt skall ju vara det som ”driver” den skandinaviska uppfödningen och med tanke på det grepp som Danmark har vad gäller uppfödning ligger det nära till hands att just Danmark iallafall ”tjänar” på att Derbyt är stängt.

Det här skall inte bli en debatt om stängt kontra öppet. Jag nöjer mig med att konstatera att vi har ett exempel i Danmark på hur ett stängt Derby ser ut i praktiken.

Hingstarna

Det är 11 hingstar på de 15 deltagarna i Danskt Derby. Det är helt klart en rejäl bredd. Fältets ston är fyra till antalet och två av dessa står ut genom att vara efter hingstar man får ta båten till. I år verkar det inte som att man gått över ån efter vatten och det är nästan att man hoppas att både Tassmania och Silent Night går till aveln efter den här säsongen.

Juniper Tree (e. Galileo) kostar 16 000 danska att betäcka med och med tre avkommer med i Danskt Derby är han redan ”vinnaren”. Den blåblodiga hingsten är undan Alexander Goldrun (e. Gold Away) som tog ett antal Grupp 1 segrar. Två i Pretty Polly Stakes, en i Nassau Stakes och en i Hong Kong Cup. På Longchamp segrade hon i Prix Opera. Hennes bästa distans var 2000 meter. Juniper Tree kostade 950 000 gns som åring (gick till Coolmore) men, Alexander Goldruns bäst betalde avkomma är Goldrush (e. Frankel) som såldes för ofattbara 1,7 miljoner euro till China Horse Club. Det finns alltså skäl att tro på blodet. (En intressant detalj vi vill veta mer om är helsyskonet Pietrangelo som Sigyn Dysell/Peter Lundberg ropade in för 2000 pund 2015, men som aldrig kom till start, vad hände där?). Juniper Tree har helt klart några fina toppar tex Ascot Brass, och Two Eyed Jack, men också många som bara sett tröga ut. Själv var Juniper Tree usel som kapplöpningshäst, men blodet är som sagt blåaste blått.

Go Go Gadget (e. Areion) tävlade för Stall Trick or Treat och segrade i Norskt Derby. Stammen är tysk och därför lite ”annorlunda”. Go Go Gadget står i Danmark för 12 000 kronor och när Speedman segrade i Jydsk Derby kom den första större framgången.

Sir Percy (e. Mark of Esteem) kostar 7000 pund och står på Lanwades i England. Avkommorna står bra och stammen går tillbaka till Mill Reef vilket är ett plus i min bok. En intressant detalj är att de flesta avkommor har stora problem när det regnar, en god till snabb bana skall det helst vara. Avkommorna utvecklas, men i ärlighetens namn blir det sällan några segermaskiner. Förutom Tassmania minns vi Free House.

Pistachio (e. Unblest) var en toppsprinter runt millenieskiftet. Man skall dock komma ihåg att han var tvåa i Norskt Derby. I starten efter gick han ut i Täby Open Sprint (Gr.3) och var bara slagen med huvud! 2002 kom segern i Täby Open Sprint och han tävlade ända till 2006. Det blev 17 segrar på 53 starter, men kunde han verkligen 96 i formtal. Knappast, men det var svårt att springa ifrån honom. De få svenska avkommorna har varit långsamma, men i Danmark har det gått bättre och en sådan häst som Silverstone segrade i Danskt Oaks.

Night Of Thunder (e. Dubawi) kostar 25 000 euro att betäcka med och räkna med att det priset kan gå uppåt. Den första kullen är en supersuccé med över hälften av avkommorna över 80 i tal. Det segras i stakes både här och där och det viskas om att Night of Thunder har potential att följa i sin pappas fotspår som Sire of Sires. Tyvärr är det väl inte helt säkert att dom står. I Silent Nights fall finns dock styrka på mödernet.

Kingston Hill (e. Mastercrafsman) kostar 5000 euro och är nu en National Hunt Sire. Avkommorna på släta banan är av det långsammare slaget, men det sägs att ett antal ser riktigt lovande ut inför kommande hinderkarriärer.

Appel Au Maitre (e. Starborough) behöver ingen närmare prestation. ”Äpplet” är hingsten som visar hur det kan gå när man inte kastrerar sin fina, dyra, import. Han står på Hjortebo för blott 20 000 kronor, en spottstyver jämfört tex med Kingston Hill.

Wilshire Boulevard (e. Holy Roman Emperor) är en halvbror till Zoffany (e. Dansili) och var själv en hyfsad tvååring med ambitioner. Det luktar sprinter/miler lång väg och kanske kan det passa med stayerbetonade ston. Avkommor som Midnight Oil och Solveig har visat viss fart, men inte något mer. Han har iallafall fått chansen på många fina ston 2018 och 2019.

Maxios (e. Monsun) var en uppsnackad avelshingst som inte höll måttet ens i Tyskland. Det visade sig dock att avkommorna passar bra inom hindersporten och han har nu en framtid som NH Sire på Irland där han står för 6000 euro.

Center Divider (e. Giant’s Causeway) har två avkommor med i år. Han står listad för 1700 euro på Hjortebo. Han segrade bara i några enkla amerikanska löpningar, men löpte jämnt med de bästa i USA på gräset. Mödernet är elegant och man kan tycka att han borde få chansen på några riktigt bra ston. Wishformore är storloppssegrare i Norge.

Barocci (e. Deep Impact) är en välstammad japanare hos Rävdansen. Modern Bastat (e. Giant’s Causeway) har lämnat klassiska Beauty Parlour (e. Deep Impact) och avkommorna säljs nu för miljonbelopp. Barocci tävlade mot årgångseliten i Frankrike innan han kom till USA där han gjorde fina prestationer på snabba gräsbanor. I Sverige är den främsta avkomman Jamaica väsetligt mycket bättre på gräs än dirttrack.

Stona

Vad gäller stona måste vi säga att alla är lyckade. De har ju fått med en avkomma i Derbyt.

All A Dream (e. Desert Story) visade inget kunnande på tävlingsbanan. Uppfödd av Kristen Rausing blir man förvånad över att man får gå flera generationer tillbaka på stosidan för att hitta något av värde.

Feens Red Daughter (e. Cajun Cadet) är undan Skee The Fen (e. Viking) som tillhör dansk modern elit. Avkommor som Hovman (e. Kateb), Superman (e. Palatal) och Lights Out (e. Kateb) segrade i Derbyn och /eller St Leger och det är helt klart en stolinje som kan fortsätta leverera.

Transsylvania (e. Le Havre) är undan Polliwilline (e. Mull of Kintyre) som köptes av Rio på Horses In Training för 15 000 gns. Hon kämpade gott mot Funny Legend här i Sverige utan att riktigt räcka. Kunnandet på stosidan är helt klart tillräckligt för att man ska förstå att Tassmania (e. Sir Percy) har potential kvar.

Loquita (e. Final Appearance) segrade själv i Danskt Oaks. Hennes avkomma Silverstone (e. Pistachio) segrade också i Danskt Oaks. Det här är vad klassisk uppfödning handlar om. Det här är det resultat man hoppas på. Silverstones helsyskon Laban kunde knappast få en bättre start i livet.

Raihaana (e. Dynaformer) är Shadwell-stammad och uppfödd i Kentucky. Dynaformer ger rejält med styrka och ofta även kapacitet både på gräs och grus. Som fyraåring såldes Raihaana till Rävdansen för 17 000 euro, välinvesterade pengar vad det verkar. Med sig till Sverige hade hon det som skulle bli ett stoföl efter Night of Thunder (e. Dubawi) och Silent Night har inte vansläktats. Mormorsmor till Raihaana är Sierra Madre (e. Baillamont) som segrade i Criterium des Pouliches (Gr.1) och Prix Vermeille (Gr.1). Förhoppningsvis får Raihaana många avkommor och fick vi bestämma skulle hon få träffa någon av Dubawis alla söner.

Havannas Dream (e. Lord Shanakill) segrade i Norskt 2000 Guineas tränad av Junior Reuterskiöld. Hon kostade 18 000 euro som tvååring (inropad av Lars Kelp) och är helt klart spännande på sina meriter.

Mariyca (e. Daylami) bär Aga Khan blod och då är det aldrig dåligt. Hon var själv ingen jättestjärna och de första avkommorna har inte imponerat. Nu kanske det släpper.

Xstase (e. Trempolino) segrade i Svenskt Kriterium och Oaks. Hon segrade även i Mowerinalöpning och var alltså effektiv även på gräset. Hon lämnar styrka och hennes Xit (e. Champs Elysees) segrade i Kapps. Toppsto helt enkelt.

Latitude (e. Lateral) var tidigt en av kulltopparna över 1600 meter. Hennes avelskarriär har börjat strålande, avkommorna staplar segrar och tjänar fina pengar. Latitude har halvsyskon som Ascot Brass (e. Juniper Tree), Obrigada (e. Gloria de Campeao) och Maserati (e. Bertolini).

Jive (e. Sabiango) segrade i Oaks och hon har fått chansen med fina hingstar utan att riktigt få till det ännu i avelsboxen. Modern Präriens Drottning (e. Elmaamul) var trea i Dansk Oaks och har även lämnat Django (e. Acatenango) som var tvåa i Dansk 2000 Guineas och Dansk Derby. Den klassiska segern kom i Svenskt St Leger. Observera att även Sabiango är efter Acatenango (e. Surumu). Här har SG registrerat fel och tror att Sabiango är efter Acantenango. Med tanke på all styrka hos Jive kanske man snart kan hoppas på ett nytt försök hos Danzig (e. Northern Dancer) linjen. Varför inte via War Front? Us Navy Flag kostar bara 17500 euro och kan vara värt en chansning.

Summertime (e. Binary File) har meriter som heter duga. Hon var tvåa i Dansk Derby, trea i Dansk Oaks och segrade i Oaks på Jägersro där hon tränades av Francisco Castro. Summertime är undan Female Voice (e. Be My Chief) som även lämnat Spicy Mix (e. Motivator) som segrade i Dansk Oaks. Det måste också nämnas att Female Voice är halvsyskon till Double Net (e. Diaghlyphard), Derbysegrare år 2000! Att den här stolinjen inte finns i Sverige är märkligt. (Sanning med modifikation, ostartade The Fast Lane (e. Songline) står på Svista.)

Silmaris (e. Slickly) är en av Stall EOS egenuppfödda ston. Efter avelsniten Slickly (e. Linamix) är det kanske inte så konstigt att hon inte var så snabb. Modern Simmering (e. Mas Media) var dock snabb, mycket snabb. Och tidig. Började i England som tvååring redan i april och tog snabbt en seger. Det blev tre segrar i England och som treåring kom hon till Wido Neuroth som sadlade ut henne till fem raka segrar däribland Norskt 1000 och 2000 Guineas. Hon har även lämnat stjärnor som Solvana (e. Selkirk) och Simian (e. Okawango) som var mer snabba än starka.

Nudetnok (e. Academy Award) var ett dugligt sto på tävlingsbanan och särskilt bra verkade hon gilla Täby Galopp. New Target (e. Center Divider) är första avkomman och segern i Dansk Auktionslöpning gav hela 300 000 kronor. Modern Marigold (e. Cajun Cadet) har även lämnat Screwbox Carlras (e. Air Chief Marshal). Mormor Stolga (e. Baillamont) har flera bra avkommor, främst Master Kid (e. Academy Award) som segrade i Dansk Derby.

Flip Flopping Fly (e. Orientate) segrade i Becky Moss och faktiskt även i Oaks Trial (trots att hon inte stod distans). Amerikanskan tillhör nu Rävdansen där hon får chansen på deras passande hingstar. Fyra av fem avkommor har tjänat över 500 000 kronor och då alla är ston ser det ut som att vi fått ett rejält tillskott till aveln genom ”Flippan”. 2019 och 2020 har det kommit hingstar efter Barocci (e. Deep Impact) och dessa bör bli riktiga dyringar.

Lady Mary (e. Cajun Cadet) räckte en bit i Provinsen, men inte mycket mer. Hon är dock undan Cut Memory (e. Dunphy) som lämnat snabba och tidiga La Sall (e. Cajun Cadet) som i sin tur lämnat hästar som Sir Randolph (e. Academy Award) och Sir Herman (e. Zoffany) som segrade i Dansk 2000 Guineas respektive Dansk Derby.

Ekipagen i Derbyt

1 The Maestro (e. Juniper Tree-All A Dream e. Desert Story) tränas av Bent Olsen och har stiljockeyn Manuel Martinez i sadeln. The Meastro var efter Honour Code senast och det krävs en del förhoppningar för att man skall kunna reversera formen. Läget är dock tilltalande, man kommer inte behöva bruka mycket kraft för att få en smygresa.

2 Speedman (e. Go Go Gadget-Feens Red Daughter e. Cajun Cadet tränas av Kaj Sörensen och starke Jacob Johansen är den som håller i tyglarna. Speedman kommer från seger i Jydsk Derby och var faktiskt fyra i Vinterfavoriternas Pris. I det här sällskapet måste Speedman räknas mycket tidigt.

3 Tassmania (e. Sir Percy-Tassmania e. Le Havre) tränas av Paul Fitzsimons och Malin Holmberg står i byglarna. Tassmania är redan en klassisk segrare, men stammen till trots måste vi ställa oss frågan om 2400 meter verkligen kommer fungera. Att man gått upp och ned i distans är inget plus i vår bok och vi tror att hon inte kommer göra sig själv rättvisa i Danskt Derby.

4 Laban (e. Pistachio-Loquita e. Final Appearance) tränas av Bent Olsen och Rafael de Oliveira rider. Laban kanske lovar en del, men tittar vi på resultaten hittills måste han höja sig en hel del för att segra. Kan han göra det är han med i matchen.

5 Silent Night (e. Night Of Thunder-Raihaana e.Dynaformer) tränas av Patrick Wahl på Bro Park och i sadeln sitter ingen mindre (no pun intended) än P-A Gråberg. (Bortvald av Lopez?)Hon har överlägsna meriter och kommer från segrar i Svenskt och Norsk 1000 Guineas. Formen från Dubai är överlägsen motståndarnas, men vi måste fråga oss om hon kan segra på bara klass då hon knappast är som bäst över 2400 meter. Måste garderas, men kan inte räknas bort.

6 Face Of Energima (e. Sir Percy-Havannas Dream e. Lord Shanakill) tränas av Niels Petersen och Andreas Tapia Dalbark är den som får chansen. Har löpt jämnt och säkert sedan debuten, men klassen finns inte där och skulle det bli seger är det ett extremt underbetyg till årgången.

7 Malekha (e. Juniper Tree-Mariyca e.Daylami) tränas av Brian Wilson som skeppar in Adrie de Vries för uppgiften. Hon har tio kilo upp till Silent Night, men distansen kommer säkert att gynna henne med några kilo. Det här är ingen man spelar till korta odds, men kanske till höga.

8 Xcalibur (e. Apell Au Maitre-Xstase e. Trempolino) tränas av Vanja Sandrup och har Martin ”M-Rod” Rodriguez i sadeln. Kapacitet finns som räcker och större under har skett än en seger för Xcalibur. Det är alls inte omöjligt att gräset passar och valacken kommer säkert med på våra komber.

9 Midnight Oil (e. Wilshire Boulevard-Latitude e. Lateral) tränas av Patrick Wahl som plockar in Maikel Narvaez Bravo i ett lite oväntat drag. Den välstammade valacken kan säkert bli en bra guldhäst, men han är långt efter de bästa i årgången just nu.

10 Ready Teddy (e. Maxios-Jive e. Sabiango) tränas av Jessica Long och då rider Shane Karlsson. Att ha varit slagen många längder i de två senaste racen säger att allt under 100 gånger är för lågt oddsmässigt. Ready Teddy trivs dock på Klampen så en peng hägrar.

11 Springtime Carlras (e. Juniper Tree-Summertime e. Binary File) tränas av Rikke Rohbach Bonde som anlitar Nicolaj Stott som jockey. Tittar man på formraden ser det inte ut som att man studerar en Derbyhäst. Outsider.

12 Seneschal (e. Appel Au Maitre-Silmaris e. Slickly) tränas av Wido Neuroth vilket ger en guldstjärna till Fredrik Janetzky som får äran att rida. Gräset kanske fungerar bra, men är man tillräckligt klassig över distansen?

13 New Target (e. Center Divider-Nudetnok e. Academy Award) tränas av Bent Olsen och i sadeln sitter Elione Chaves. Läget är förstås uselt, men man kommer från en övertygande seger över 2200 meter och Chaves/Olsen är en imponerande kombination.

14 Careless Whisper (e. Barocci-Flip Flopping Fly) och det är Niels Petersen som tränar. Derbykungen Carlos Lopez sitter i sadeln. I Skandinavien räcker hennes klass riktigt långt, men att hon skall segra i ett Derby känns långsökt. Den som inte är med henne hoppas på att hon drar på sig mycket spel. Varför skall man inte tro på Petersen/Lopez?

15 Honour Code (e. Center Divider-Lady Mary e. Cajun Cadet) tränas av Marc Stott och förstejockeyn Oliver Wilson sköter tygelföringen. Honour Code kom igång sent och är helt oexponerad. Kan vara helt överlägsen, men från det här läget är det ett måste att säga syn. Spännande!

En reaktion på ”Danskt Derby – en avelslöpning?”

  1. Kan inte annat än att hålla med om V64:an. Att lägga Derbyt utanför det stora streckspelet är inget annat än en skandal. Och som Ivares påpekade igår så ska ju de bästa hästarna få det bästa underlaget. Tveksamt om Klampens gräsbana är i toppskick efter åtta löp …

    Att de dessutom lagt två 2-årslöpningar med många hästar som vi inte vet något om plus en amatörhandicap på V64, ökar knappast svenskarnas lust att spela. Jag har inget emot amatörlöp, inte ens på V64, men finns det bättre lopp att tillgå så ska man ta dem i första hand.

    Sällan jag spelar med hjärtat, men Silent Night har blivit en favorithäst så det får bli en spel på henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *