Kentucky derby 2020

Inget ont som inte har något gott med sig heter det som bekant. Det enda positiva med årets upplaga av Kentucky Derby skulle isåfall kunna vara att det är rejäla reor på de varor som skulle sålts till megapubliken och alla fans.

Det är en lång dag, men vi börjar från början.

Race 1

Klockan 11 , dvs klockan 17 i Sverige, är det dags för en AOC, Allowance Optional Claimer. Det innebär att man antingen uppfyller löpningens villkor som i det här fallet innebär att man inte tagit mer än fyra seger i annat än en maiden eller claimers. Alternativt inte sprungit in över 36 000 dollar vid fyra tillfällen sedan oktober ifjol. Alternativt är hästen till salu för 150 000 dollar. 1 Home Base är den ende i fältet som går med en prislapp. Han har sex segrar i livet och kommer från en ok andraplacering i ett stakes på Ellis Park. Bra chans. Den som jag är mest intresserad av är dock 4 Midnight Sands (e. Speightstown) som kommer från Dubai. Trots fem raka segrar kommer han ändå in i den här löpningen på ett bra sätt. I senaste starten tog han enkelt en handikap från Overall Rating 100 dvs formtal 90. Då slog han Pias Tour To Paris (e. Fuisse) som senare gick vidare och segrade i Prix du Gros-Chene (Gr.2) i Deauville. Midnight Sands form är säkert underskattad och här får man vara beredd att lira om oddset är för högt.

Race 2

En maiden för treåringar över 1200 meter. Prissumman är strax under 900 000 kronor. I formraderna finns eventuella auktionspriser angivna, och här spänner det mellan 12 000 dollar för 2 Kennedy’s Beau (e. Graydar) och 375 000 dollar för 5 Idol (e. Curlin). Idol har några riktigt fina ”bullets” dvs extra skarpa jobb och verkar varit redo för start sedan början av augusti. Man har säkert valt den här platsen med omsorg och om spelarna är med på noterna är det bara att hoppa på tåget.

Race 3

En maiden för 3+ över 1600 meter. 2 Fastly (e. Justin Philip) och 6 Pit Boss (e. Union Rags) kommer från fina insatser på Ellis Park och är redo för seger. Min vinnare kastrerades i juli och gör här första starten som valack. 7 Dynacharge (e. Will Take Charge) har varit svår att få ur boxarna på ett bra sätt, men har avslutat väl i två starter på raken. Joe Talamo lär vara så aggressiv han bara kan och det är bara att hoppas att oddset blir över fem gånger.

Race 4

Inget slår en tvåårsmaiden och den här dagen luftar man inga hästar man inte tror på. Asmussen har stallet i tokform och sadlar ut debutanten 1 Big Lake (e. American Pharoah) som kostade 250 000 dollar som åring på Keeneland. Ricardo Santana Junior är het i sadeln och även om jobben varit blygsamma måste det vara en kanonchans. Godolphin har 5 Essential Quality (e. Tapit) i träning hos Brad Cox och den här kan vara bra. Det finns många fina i övrigt och någon av de med erfarenhet kanske kan skrälla. 12 King’s Mischief (e. Into Mischief) gick bra i debuten på Ellis Park från dåligt läge. Läget är åter dåligt, men han kan gå mellan hästar, det vet vi redan. Han breezades på 47 den 28 augusti och är ett roligt bud.

Race 5

Det här är en löpning över 1700 gräs och då brukar det finnas möjligheter att få betalt. Det lär annars bli en hel del favoriter den här dagen. Det är väldigt öppet på pappret och det enda okända kortet är egentligen Brendan Walsh tränade 4 Trident Hit (e. Tiznow) som senast var ute mot kulltopparna i Ellis Park Derby. Man sätter upp grässpecialisten Javier Castellano vilket känns otroligt spännande.

Race 6

En löpning över 1400 meter och jag har en ”nästagångare” till start. 6 Cool Bobby (e. Shanghai Bobby) fick en usel ritt senast och blev dragen bakåt i fältet på Saratoga. Avslutade rappt till andraplatsen, men då hade tåget redan gått. Nu byter man tillbaka till Rafael Bejarano som segrade med Cool Bobby näst senast. 11 Cowboy Diplomacy (e. Tapizar) blir säkert favorit. Tog en maidenseger på Ellis Park och kastrerades därefter. Han är startsnabb och lär laddas från ytterboxen. Det finns några snabba innanför och förhoppningsvis får han svar medan Cool Bobby har droppats in.

Race 7

Både 9 Aurelius Maximus (e. Pioneerof the Nile) och 10 Bodexpress (e. Bodemeister) står löjligt bra till i den här löpningen. Bodexpress har inte varit i någon bättre form på slutet, men är ruggigt startsnabb och leder länge. Det kan löna sig att plocka med en rysare på komben. Varför inte gamlingen 3 Casino Star (e. Flatter) som kommer tillbaka efter ett längre uppehåll. Han går bra efter vila och lär stå i ett mycket högt odds.

American Turf Stakes (Grade II)

1700 meter gräs är mitt i prick för Michael McCarthys 5 Smooth Like Strait (e. Midnight Lute). Jimmy V satt upp när man i maj slog värsta konkurrenten 4 Field Pass (e. Lemon Drop Kid) med över två längder. Komben blir 5-4.

Pat Day Mile Stakes (Grade II)

Hur bra är Bob Bafferts 1 Cezanne (e. Curlin)? Rykten tidigare år pratade om en topphäst, men förlusten senast gör mig extremt tveksam. Det sunda liret är förstås den härliga krigaren 2 Echo Town (e. Speightstown) som Asmussen har matchat fram till fyra segrar på sju starter i år. Det här är en tuffing som aldrig är långt borta och det bör räcka till seger här om det inte döljer sig en absolut kulltopp i fältet.

Iroquois Stakes (Grade III)

Nu pratar vi orutinerade, men lovande, tvååringar. Har vi tur spelas morning line favoriten 10 Therideofalifetime (e. Candy Ride) till stor favorit. Visst bör han fixa distansen, men vi har några rysare som redan visat att dom står i så här unga dagar, dessutom med bättre lägen. Asmussen tar inte upp 3 Super Stock (e. Dialed In) från Texas för att turista. Det finns ingen tränare som bryr sig mer om pengar än Asmussen. Det gäller dock att passa upp för stallets ”andrahäst” 8 Midnight Bourbon (e. Tiznow) som visade talang senast vid lätt seger över distansen. Den här kan vara bäst idag, den andra på sikt. D Wayne Lukas tränar 12 Notary (e. Street Sense) som slog Midnight Bourbon vid deras möte. Blir inte bortglömd av mig trots dåligt läge. Garderingslopp på streckspelen.

Longines Distaff Turf Mile Stakes (Grade II)

Skönt att slippa tänka. Över den här distansen är 4 Newspaperofrecord (e. Lope de Vega) bäst bland stona. 6 Beau Recall (e. Sir Prancealot) följer henne hem.

Derby City Distaff Stakes (Grade II)

1400 meter dirt för ston. Ni som läser den här bloggen vet att jag älskar 8 Serengeti Empress (e. Alternation) som kommer leda väldigt länge. 9 Bellafina (e. Quality Road) prövas av Mike Smith och det för in henne i matchen. 10 Ce Ce (e. Elusive Quality) har visat siffror som räcker till seger om hon har sin bästa dag.

Old Forester Bourbon Turf Classic (Grade I)

Old Forester är inget prestigemärke. Tänk Pripps Blå eller Explorer. 1800 meter gräs är långt för amerikanarna och normalt sett hade det varit perfekt för en ny import att komma in här. Istället är det det gamla gardet som visar upp sig. Chad Browns tre hästar bör alla räknas, men på stora systemet är det helgardering som gäller.

Kentucky Derby

Det största racet i USA. Kanske i världen. I år sent avridet och vi har mängder av form att gå på. Favoriterna fick usla utgångslägen och skrällen ligger på lut.

Mycket kommer avgöras i starten. Favoriterna har dåliga utgångslägen, men den nya startboxen gör att man inte kommer lika långt ut som tidigare. 15 Ny Traffic (e. Cross Traffic), 16 Honor AP (e. Honor Code), 17 Tiz The Law (e. Constitution) och 18 Authentic (e. Into Mischief) har alla visat mycket pace och det känns helt givet att Paco Lopez kommer använda Ny Traffics tactical speed för att placera honom långt upp. Vi vet att Authentic är överlägset bäst i ledningen så Baffert ger troligtvis Jimmy V ordern att satsa framåt. Det gör att Manuel Franco på Tiz The Law kan välja om han vill gå med och droppa in eller om han vill droppa ut i väntan på överpace. Honor AP och Mike Smith vill också ha tätkänning och det är värt att notera att banan i veckan varit kraftigt tiltad till förmån för ledaren eller de som stalkat pacen.

Baffert-tränade 10 Thousand Words (e. Pioneerofthenile) är också begåvad med en rejäl dos tactical speed och vad gäller 2 Max Player (e. Honor Code) finns det inget att välja på. Santana Jr sitter på en väldigt startsnabb häst och läget är dåligt. De två innersta boxarna blir ofta överflyglade tidigt och hamnar väldigt långt bak i det stora fältet. Alltså måste Max Player sändas vad som går, risken är ändå stor att det inte går. Man vill helt klart vara i slagläge för Max Player avslutade fint i både Belmont och Travers.

Naturligt startsnabbe 4 Storm The Court (e. Court Vision) ser chanslös ut på pappret, men kan vara den som är i ledningen efter 400. Den som har fått ett mycket bra läge är 6 King Guillermo (e. Uncle Mo). Han är startsnabb, men behöver inte ledningen. Han kan lägga sig bakom pacen och även om jag har svårt att se Samy Camacho segra i Kentucky Derby är det här ändå en häst jag rekommenderar att man tar med på triokupongerna.

Man erbjuder komb, trio, fyrling (superfecta) och dessutom en femling (Super Hi-5) vilket gör att det finns fina spelmöjligheter även för den som tror på favoriten Tiz The Law som segrare. Det är inte omöjligt att ytterboxarna tar kommandot efter 400 meter och att det blir en riktig favoritparad på femlingen. Hästar som Max Player och King Guillermo är ändå intressanta från sina utgångslägen.

För den som gillar grå hästar (jag tänker på dig Erik) är ett superskrälldrag 3 Enforcable (e. Tapit). Enforcable kostade 775 000 dollar som åring och Mark Casse tränar. Adam Beschizza hittar på Churchill Downs och sitter på en confirmed closer. Blir det överpace kommer Enforcable garanterat plocka många över upploppet.

Ifjol och i våras gillade jag 12 Sole Volante (e. Karakontie) som såg mycket lovande ut. Jag gillade dock inte insatsen i Belmont och även i Tampa Derby tyckte jag att han var lite sämre som stor favorit. Är helt klart hållen av King Guillermo och Tiz The Law.

Lycka till med spelet! Och har du inte fått nog efter detta är det stortrav i Kanada på kvällen med många svensktränade hästar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *