Auktionslöpningen

Det är alltid intressant att titta på Auktionslöpningen, denna underbara ”lottsedel” där sannolikheten att få en vinst istället för en nit måste betäcknas som hög. Det är inte så många hästar som går genom ringen och ändå är det 14 hästar i startboxen på söndag. Nedan följer en lättare presentation, med auktionspriset, och det går snabbt att konstatera att vi både har bortslumpade hästar som auktionsdyringar i fältet.

1 Donna Devarona (Swipe-River Of Dreams)

Ägare: Stall Trick or Treat

Uppfödare: Rävdansen Stuteri

Tränare: Niels Petersen

Jockey: Carlos Lopez 

Auktionspris: 125 000 kronor

Donna Devarano kommer på besök från Norge. Stall Trick of Treat verkar alltid hitta de rätta hästarna och Niels Petersen ser till att det inte fattas något träningsmässigt. Carlos Lopez sitter i sadeln och stoet gjorde det bra i debuten bakom en mycket lovande segrare. Modern River of Dreams var sexa i Dianalöpning och hade som högst 81 i formtal. Donna Devarona är hennes andra avkomma. Syskonet Heart Of Dreams (Barocci) har segrat.

2 Atlanta (Reliable Man-Melody Star)

Ägare: Stall Flying

Uppfödare: Kleerup Kon, Wretman Stable, B Helander

Tränare: Maria Sandh

Jockey: Martin Rodriguez

Auktionspris: 105 000 kronor

Atlanta har varit en häst det snackas om sedan i somras. Modern, Melody Star (Pennekamp) var ett mycket dugligt sto som endast var slagen en längd i Dianalöpning. Hon har lämnat miljonären Brazil Jack (Gloria de Campeao) och 82-hästen Dallas (Layman).

3 Rubinstein (Eishin Dunkirk-Ascuncion)

Ägare: C Andersson Racing, Racemusic, PW

Uppfödare: Rävdansens Stuteri

Tränare: Patrick Wahl

Jockey: Jacob Johansen

Auktionspris: 400 000 kronor

Rubinstein är en av fem hästar från Patrick Wahl. Som en av de mer lovande i kullen startade han i Future Stars. Starter i SM samt Breeders’ Trophy har inte underlättat för honom att bli av med sin maiden, men han har dragit in över 200 000 kronor till sina ägare utan att segra. Modern Ascuncion (Most Welcome) har en klassisk Rävdansen-stam, men var själv svag på tävlingsbanan. I avelsboxen har hon varit mer lyckad, framförallt genom miljonären Barny (Eishin Dunkirk) och nu Rubinstein.

4 Jetson (Amaron-Fiora)

Ägare: Stall Direkt

Uppfödare: Egendomsmäklarna i Slöta

Tränare: Roy Arne Kvisla

Jockey: Christophe Lamy

Auktionspris: 70 000 kronor

Den tyskstammade valacken hade förhoppningsvis inte sin bästa dag i debuten. Stall Direkt vet dock att inte döma efter blott en start. Många hästar utvecklas med tid och erfarenhet. Fadern, Amaron (Shamardal) hade sina första tvååringar på banan 2019 och har redan skördat vissa framgångar. Det är mycket Danzig (Northern Dancer) i stamtavlan och i övrigt en hel del dirtstam. 

5 Red Coultish (Coulsty-Red Words)

Ägare: Green Team – Easy

Uppfödare: Easy KB

Tränare: Roy-Arne Kvisla

Jockey: Andreas Tapia Dalbark

Auktionspris: 10 000 kronor

Red Coultish såldes för struntsumman 10 000 kronor, något som han nästan redan tjänat in efter två matlappar. Coulsty (Kodiac) var en duktig sprinter som står för 4000 euro på Irland och avkommorna snittade över 10 000 pund på auktionerna ifjol. Modern saknar meriter, men kostade 45 000 euro som åring.

6 Mirach (Barocci-Mujdeya)

Ägare: P Wahl Galopp, Filippos Galopp Masters

Uppfödare: Pernilla Nilsson

Tränare: Patrick Wahl

Jockey: Maikel Narvaez Bravo

Auktionspris: 160 000 kronor

Mirach är en skimmel som tävlar i välkända färger (tänk Maybach (Machiavellian) med en lång historia med Patrick Wahl. Efter en snygg debut som trea bakom två lovande hästar blev det seger i SM. Tredjeplatsen i Breeders’ togs på ett bra sätt. Ett syskon efter Royal Applause såldes för 130 000 euro som treåring och lyckades segra på Gruppnivå över hinder för Willie Mullins. 

7 Impact Of Bloom (Barocci-Senorita Bloom)

Ägare: Svista Säteri, Triple Crown Bloomers

Uppfödare: Triple Crown Bloomers

Tränare: Patrick Wahl

Jockey: Kevin Parkin

Auktionspris: 380 000 kronor

Den här auktionsdyringen springer med blått svenskt galoppblod i ådrorna. Mamma är Senorita Bloom (Tertullian) som går tillbaka på Yankee Bloom (El Gran Senor), Filibloom (Relko) ända till stjärnan Bloomers (Floriblunda). I debuten valde Patrick Wahl att debutera över 1600 dirttrack, dagens förutsättningar med 1400 gräs är någonting helt annat

8 Bearded Lady (Verde Mar-Obrigada)

Ägare: Tesch Power o Lars-Otto Thorin

Uppfödare: Alebäcks Stuteri

Tränare: Annika Sjökvist

Jockey: Ulrika Holmquist

Auktionspris: 25 000 kronor

När modern har segrat i Oaks och fadern varit en stjärnsprinter är det svårt att förstå att klubban föll redan på 25 000 kronor. Obrigada (Gloria de Campeao) är undan By The Book som lämnat superstjärnor i parti och minut. Bearded Lady kanske inte imponerade i debuten, men lär gå betydligt framåt från den insatsen.

9 Cimmaron (Barocci-Red Caviar) 

Ägare: C Andersson Racing

Uppfödare: Rävdansens Stuteri

Tränare: Patrick Wahl

Jockey: Dale Swift

Auktionspris: Åter för 140 000 kronor

Modern Red Caviar (Eishin Dunkirk) hade en otroligt otursförföljd karriär. Hon segrade dock i Amacita vilket ändå inte var bäst i en syskonskara som bestod av Magnetic South (Eishin Dunkirk), Mikklus Makklus (Philomatheia) och Master Blaster (Philomatheia). Cimmaron har alltså att brås på vad gäller mödernet och i debuten var hon mer än godkänd som trea. 

10 The Skimmer (Swipe-The Spread)

Ägare: Stall Mahogny

Uppfödare: Therese Staffansson

Tränare: Henrik Engblom

Jockey: Rafael de Oliveira

Auktionspris: 30 000 kronor

The Skimmer inledde karriären lovande i maidens, men var utklassad i Breeders’ Trophy. Förra veckan var valacken långt efter på Göteborg Galopp och det krävs en rejäl höjning för att han skall få en matlapp. Syskon som The Provocative (Piccolo), El Gran Mago (Mandrake El Mago) och La Maitresse (Appel Au Maitre) har alla visat hårdhet i mängder av starter. 

11 Helmut (Helmet-Royal Crystal)

Ägare: Mawa Racing

Uppfödare: Rävdansens Stuteri

Tränare: Patrick Wahl

Jockey: Fredrik Janetzky

Auktionspris: 300 000 kronor

Helmut är maiden efter fyra starter, men har gjort det bra i skymundan. Man testar blinkers till den här starten och det behövs inte mycket förbättring för att lovande Helmut skall komma in i segerstriden. Morfar Tapit (Pulpit) är en av världens främsta avelshingstar och Helmet (Exceed And Excel) står för 8 000 euro i Tyskland och har Thunder Snow som främsta avkomma. 

12 Dancing Rock (Reliable Man-Rock The Legend)

Ägare: Hong Kong Breeders Club

Uppfödare: Hans-Jörgen Östraat, Horse Nature

Tränare: Kahlil De Burca 

Jockey: Shane Karlsson

Auktionspris: 70 000 kronor

Dancing Rock gör sin livsdebut i denna högt doterade löpning. På mödernet hittar vi mormor Funny Legend (Funambule) som förutom sina enorma framgångar på banan även lämnat en Derbytvåa och elithäst som Funinthesand (Footstepsinthesand). Den irländske tränaren Kahlil De Burca går sin egen väg och är en frisk fläkt på Bro Park. 

13 Single Malt (Swipe-IKC Moneypenny)

Ägare: IKC Racing

Uppfödare: IKC Event & Racing

Tränare: Francisco Castro

Jockey: Elione Chaves

Auktionspris: Åter för 95 000 kronor

IKC Racing har varit en tillgång för sporten under senare tid och nu börjar deras tidigare satsningar även resultera i fina uppfödningar. Single Malt är efter nye hingsten Swipe som har sin första kull på banan i år. Tre av 18 svenskregistrerade avkommor kommer till start i den här löpningen. IKC Moneypenny (Henrythenavigator) tog bara två segrar, men en av dessa var i Norskt Oaks vilket är ganska fantastiskt. Single Malt gör debut på gräset och det är bara att hoppas att den amerikanska stammen fungerar lika bra på gräs som på grus. 

14 La Paloma (Kodi Bear-Megaspiel)

Ägare: Per-Johan Eriksson

Uppfödare: Per-Johan Eriksson

Tränare: Annika Sjökvist

Jockey: Oliver Wilson

Auktionspris: 30 000 kronor

La Paloma gick åter för en billlig peng på auktionen, men inför debuten ryktades att hon kunde springa riktigt fort. Förhoppningarna kom på skam, men i senaste starten visade hon upp en del kunnande. Ytterboxen är förstås aldrig en fördel, men Oliver Wilson är duktig och kan säkert lösa det. Modern Megaspiel (Singspiel) ropades in på auktion som fölsto för 10 000 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *