Grand final i hong kong

Galoppåret 2020 har inte varit likt något annat, präglat av det usla coronaviruset så som allt annat i vår stympade tillvaro. Man får kämpa på och hitta glädjeämnen där det går, och galopp i toppklass är förstås ett av dem, även om det inte är att tänka på att själv vara på plats och uppleva stämningen.

Traditionsenligt är det, vad gäller slätlopp ska tilläggas, Hong Kong som står värd för årets sista viktiga meeting, och tidigt på luciamorgonen (svensk tid) är det dags. Fyra Gr1-lopp, över 1200-2400 meter, med som vanligt hisnande prissummor på 25-30 miljoner kronor per lopp.

På ATG Live startar sändningen redan kl 05.15 och jag tänkte försöka mig på en liten genomgång av Gr1-loppen.

Lopp 4 – kl 7.00 – Hong Kong International Vase – 2400 m

Treårige Mogul är min vinnare i det längsta av Gr1-loppen. Galileosonen såg lysande ut då han vann Grand Prix de Paris (Gr1) i september, och kom bort i ett stort fält i Breeders Cup senast. Det här är dock sannolikt ett rent tvåhästarslopp där det stora hemmahoppet Exultant (e. Teofilo) har vunnit ”Vasen” två gånger tidigare, dock inte i fjol, och borde befinna sig i toppform med två lopp i kroppen denna säsong. Fältet är litet och det borde gynna Mogul mest.

Lopp 5 – Kl 7.40 – Hong Kong International Sprint – 1200 m

Fullt fält med 14 hästar i sprinten – här kommer det gå undan och bli ruggigt sevärt. Loppet marknadsförs som ”Battle of the greys” eftersom skimlarna Classique Legend och Hot King Prawn är de två främsta förgrundsfigurerna, men det finns gott om outsiders som kan skrälla till, inte minst de två spännande japanerna Danon Smash och Tower of London.

Nämnda Classique Legend (e. Not A Single Doubt) imponerade stort då han stormade hem australiska jätteloppet The Everest, men därefter har han importerats till sitt nya hemland Hong Kong, vaccinerats, stått i karantän och inte blivit perfekt förberedd, det medger tränare Caspar Fownes. Femåringen såg inte helt vässad ut i ett triallopp nyligen så min röst går till Hot King Prawn (e. Denman) som står på högtur att få vinna sitt första Gr1-lopp i en annars strålande karriär. ”Räkan” gör alltid sitt bästa, och visade vid seger i förloppet till detta att han på väg helt i toppform. Bra spår och Hong Kongs bästa jockey, Joao Moreira, är inga minus.

Lopp 7 – kl 8.50 – Hong Kong International Mile – 1600 m

Admire Mars är titelförsvarare i Milen. Foto: HKJC

Hong Kong-galoppens nya stjärna och gullegris heter Golden Sixty (e. Medaglia d’Oro), en australienfödd femåring som förra säsongen vann Triple Crown och nu ståtar med tio raka segrar. Hans vapen är speeden – motståndet står stilla när Vincent Ho låter Golden Sixty sträcka ut över upploppet. Det här blir hans tuffaste test någonsin och han kommer bli överspelad på hemmaplan, men visst har han bäst vinstchans i loppet.

I fjol vann Japan två av de fyra Gr1-loppen denna dag och en av segrarna var treårige fuxen Admire Mars (e. Daiwa Major), som nu kommer tillbaka för en repris. Formen verkar minst lika bra och man har siktat på detta lopp hela året, så han blir inte en lätt nöt att knäcka för Golden Sixty. Färske Breeders Cup-skrällvinnaren Order of Australia (e. Australia) utmanar också förstås.

Lopp 8 – kl 9.30 – Hong Kong International Cup – 2000 m

Högst prissumma och mest prestigefyllt, men kanske inte alltid högklassigast, är avslutningsloppet över två kilometer. Aidan O’Brien kommer här med underbara, stenhårda stoet Magical (e. Galileo), som vunnit sju Gr1-lopp och verkar tåla hur mycket resor och starter som helst. Bra chans under Ryan Moore!

På hemmaplan har Furore (e. Pierro) övertygat i nya regin Tony Cruz, och franske Skalleti (e. Kendargent) var faktiskt före Magical i mål när de senaste möttes. Tre gäster från Japan möter upp, däribland fjolårsvinnaren Win Bright (e. Stay Gold) som nu ska avsluta sin karriär, och härliga skimmelstoet Normcore (e. Harbinger). Min fidus är dock den tredje japsen, Danon Premium (e. Deep Impact), som med William Buick som jockey har en smaskig uppgift med rätt distans och en fast gräsbana han gillar. Formen som knappt slagen av Almond Eye borde duga långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *