Hingstkatalog

Så, nu har den äntligen kommit, Bloodhorse Stallion Register for 2021. 850 sidor av ren njutning och också väldigt utbildande. Man lär sig stammar och påminns om att det finns mer, mycket mer än de stora hingstarna där ute. Hästar som försvunnit ur ens minne finns plötsligt där igen, kanske inte i Kentucky, men i Louisiana, Florida, Californien eller Oklahoma. Hingstarna är spridda över landet och när man på en sida av katalogen hittar hingstar för 200 000 dollar finns det en för 4000 dollar om man vänder blad.

När man funderar vidare inser man att den här mångfalden beror på att man inte kastrerar bra hingstar här, till skillnad från i Skandinavien, det är dock ett annat ämne.

En bra detalj i katalogen är att det för varje hingst finns en hänvisning till de ”grå sidorna”. De grå sidorna är hingstlinjer och alla hingstar i katalogen finns med. Ytterst går alla tillbaka på Matchem (1748) och Eclipse (1764) och de hingstlinjer som finns med är Himyar (1875), Ribot (1952), Royal Charger (1942), Nasrullah (1940), Neartic (1954) och Native Dancer (1950). Här blir det snabbt uppenbart att det snart är ”slut” för vissa linjer. Ribots linje går till exempel ned till Moonshine Mullin (e. Albert The Great) och det är minst sagt osäkert om den här Arkansas stationerade hingsten i sin tur kommer lämna en avelshingst.

När vi är inne på ämnet avel. Just nu pågår det auktion på Keeneland där det säljs hundratals hästar i alla möjliga åldrar. Det är fölston och åringar blandat med starthästar. Första dagen såldes 207 hästar för totalt 12 155 000 dollar, ett snitt på 58 000 dollar och en median på 35 000 dollar. Dyrast var en åring efter Munnings med en stark katalogsida. Priset var 475 000 dollar. Billigast var First Zip (e. Ghostzapper) en åring som släpptes till fyndpriset 2000 dollar. Precis som i hingstkatalogen är det alltså en rejäl variation, högt och lågt, levande drömmar och brustna drömmar.

En av de stora säljarna är dödsboet efter Paul Pompa Jr som tyvärr gick bort hastigt i höstas. En av de mest populära och sympatiska ägarna här över och mest känd för Big Brown som gav honom en seger i Kentucky Derby. Det är inga dåliga fölston som säljs, men dyrast blev Regal Glory (e. Animal Kingdom) som går tillbaka i träning hos Chad Brown. Budgivningen stannade på 925 000 dollar och ni ser den här läckra damen här.

Regal Glorys mor är ett superfölsto och hon såldes till Japan i föl till American Pharoah för fyndpriset 575 000 dollar. Totalt drog dödsboet in över 4 miljoner dollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *