Onsdagens Cheltenham

Onsdagen inleds av den lite längre Novishäcken. Måhända startar någon av dom hästar vi nämnde i vårt första inlägg i Cheltenhamserien där? Själv brukar jag försöka hålla mig lugn under onsdagen då jag inte minns att jag någonsin lirat in en vinnare i de första tre racen. Sen kommer Champion Chase, eller som många föredrar att säga, The Queen Mother. The Queen Mother Champion Chase är alltid en höjdpunkt. Att över snabba 3200 meter bemästra Cheltenhams tuffa fasta hinder är ingen lek. En av mina favoriter genom tiderna, Moscow Flyer (Moscow Society) var verkligen ingen att lita på vad gäller hoppningen, men oj vad han hade en segervilja. Två segrar blev det i The Queen Mother, och att han gillade Cheltenham visar att han även segrade i Arkle.

I år har vi en sportens stora stjärnor till start. Altior (High Chaparral) är en av Nicky Hendersons bästa skyddslingar någonsin, kanske den bästa. Altior är en häst att skriva böcker om. Fyra år gammal startade han för första gången. Det var i en slätlöpning för hinderhästar och det blev seger med 14 längder under (dåvarande) lärlingen Nico de Boinville. Farten var bevisad, men i två till starter på slätt i högsta klassen blev det förluster. Hösten 2015 togs en Novishäck efter en annan. Som storfavorit i Supreme Novices’ Trial blev det en fin seger och när säsongen avslutades med seger i Supreme Novices’ var Altior obesegrad över häckarna på fem försök. (Han slog stjärnan Min (Walk In The Park i Supreme Novices’)

Till hösten var det dags att ta studenten. Nu var det Steeplechase som gällde och det visade sig omgående att det inte fanns en enda Novissteepler som var i närheten av Altior. Han skrattade åt motståndet och segrade till bottenodds i fyra segrar innan han joggade hem Arkle till oddset 1,25.

Segerraden fortsatte obruten och Altior hade 13 raka segrar innan han åter besegrade Min, nu i The Queen Mother Champion Chase. Efter fyra nya storlöpningar togs ännu en seger i The Queen Mother. Altior tog 19 raka segrar innan han stötte på Cyrname (Nickname) som fick bestämma allt i front och då är oslagbar. Det var i november 2019 och sedan dess har Altior gjort två starter. Det är förstås lite svårt att veta om han är samma häst som förr. Men visst får oddset 9 ggr pengarna det att vattnas i munnen?

På startlinjen återfinns också Politologue (Poliglote) en härlig grålle som är lätt att följa i fältet. Han är titelförsvarare och en av mina få vinnare ifjol. Paul Nicholls tränar och den här hästen går som bäst i tät eller med tätkänning. Möjligen är jag lite mer imponerad av honom på Aintree där han segrat i Melling Chase. Han har också två segrar i Tingle Creek till sitt namn bland annat i december. Politologue är helt klart ”still going strong” och lär inte vara långt borta när den sista stigningen närmar sig. 11 gånger känns mer än rimligt.

First Flow (Primary) är en riktig segermaskin i Kim Baileys omvårdnad. First Flow har höjt sig rejält och har sex raka segrar från februari ifjol. Att imponera i Klass 4 noviser för ett år sedan är en sak, att hösten efter segra i Clarence House Chase (Grade 1) är en annan. Politologue slogs med sju lätta längder och frågan man måste ställa sig om det var peaken vi såg eller om First Flow kan fortsätta utvecklas? Enda starten på Cheltenham var en stor flopp, men något var fel den dagen. Jag gillar inte hästar som tar sina flesta segrar på riktigt tunga banor, därför väljer jag bort First Flow i nuläget.

Det finns flera roliga hästar att prata om, men vi stoppar efter att ha nämnt spanske Nube Negra (Dink) som Dan Skelton på något sätt fiskade upp från La Zarzuela. Den sjuårige valacken besegrade Altior i Desert Orchid Chase på Kempton vilket är form som räcker och blir över.

Den närmast oslagbare stjärnan i fältet heter Chacun Pour Soi (Policy Maker) och tränas av Willie Mullins. Den franske importen kommer från seger i Dublin Chase (Grade 1) där han imponerade rejält. Chacun Pour Soi startade sin karriär i hemlandet hos Emmanuel Clayeux och gjorde bra ifrån sig redan som treåring över häckarna (ja dom är konstiga dom där fransmännen). Som fyraåring kom han till Mullins som började med att vila/träna upp Chacun Pour Soi i över 1000 dagar! I debuten på Naas blev det seger med 31 längder! Då var Chacun Pour Soi redan en fullfjädrad steepler. Segern togs i en Beginners Chase, men Mullins visste vad han hade och nästa start gjordes i en Grade 1 på Punchestown! Oddset blev fyra gånger pengarna och han slog närmast favoriten Defi Du Seuil (Voix Du Nord), en superstjärna med många Grade 1 segrar i formboken. Det blev en snöplig förlust för Chacun Pour Soi i starten efter, men sedan första februari 2020 är han felfri med fyra segrar på högsta nivå.

Det som är spännande med att Chacun Pour Soi är en sådan storfavorit är att han förlorar! Att glänsa hemma på den gröna ön är en sak, att segra på Cheltenhams krävande bana är något annat. Chacun Pour Soi har varit särskilt dominant på Leopardstown och den banan är inte i närheten av att vara så krävande som Cheltenham. Visserligen har Mullins alltid hävdat att Chacun Pour Soi står längre distanser, men han har ju inte prövat än. Jag noterar att han är anmäld även i 900 meter längre Ryanair Chase, kanske är det nu han prövas på längre? Nä Altior till 9 ggr får det bli! Each-way!

Sedan följer den tuffa Cross Country Chasen. Det här är alltid ett spektakulärt race och vi måste ofta fundera över hur den franska formen står sig mot den engelska. Championjockeyn David Cottin är nuförtiden tränare, och en framgångsrik sådan. Ifjol sadlade han ut Easysland (Gentlewawe) till seger här och såg därmed till att Grand National hjälten Tiger Roll (Authorized) inte fick ta ett hattrick i den här löpningen. Easysland står i 2,62 hos Unibet som bjuder på 10 ggr på Tiger Roll! Om du spelar Tiger Roll pga oddset hoppas jag att du ändå kan glädjas lite med mig om Ajas (No Risk At All) tar hem segern. En av de bästa svenskägda hinderhästarna någonsin måste Ajas sägas vara och det är bara att önska Ulf Sjöberg all lycka med Ajas. David Cottin är den som tränar Ajas, men 2019 fick vi se Tobias Hellgren sadla ut Ajas i fyra skandinaviska starter. Det tackar vi för! Visst ser vi mycket hellre Ulf Sjöberg i vinnarcirkeln än JP McManus (Easysland).

Du hittar Ajas till åtta gånger pengarna om du letar runt lite. Taget! Särskilt intressant blir Ajas om det blir lite tyngre och Cross Country banan är alltid lite ”sämre” än övrigt på Cheltenham. Har du inte sett en Cross Country tidigare, kolla här när Easysland segrar ifjol och vet vad du har att vänta.

Dagen avslutas med en favoritlöpning. The Champion Bumper. Här finns det alltid utrymme för en outsider trots att det ”alltid” är en häst från Willie Mullins som segrar. Gordon Elliott har haft en del framgångar med två segrar de senaste fem åren. Kilcruit (Stowaway) är stor favorit efter två raka segrar tagna med över 20 längder totalt. Sexåringen kan vara hur bra som helst, men oddset på 2,75 är för dåligt. Femåringar är dom som oftast segrar här och Gordon Elliotts Three Stripe Life (Leading Light) har snabbt gått från 21 gånger pengarna till 13 gånger. Då amatörer inte får rida på Cheltenham i år blir det spännande att se vem som får ta över från Jamie Codd. Jag har spelat Good Risk At All (No Risk At All) till 21 gånger pengarna, each/way förstås. Tränad av Sam Thomas gjorde han ett bra intryck vid segern på Newbury. Han fick en RPR på 135, inte långt efter Kilcruits 142. Tom Scudamore har segrat här förut och oddset är kanon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *