Het, tidig Fransyska

De flesta vet att både jag och Armstrong har en hel del frankofili i oss. Att följa den franska galoppen är en självklarhet och själv går jag gärna in på toton också.

Tvååringsracen har precis börjat dra igång i Frankrike och på Chantilly har vi den 1 april ett race för debutanter över 1000 meter. 4 Hot Queen (Recorder) gör här en hyperintressant start. Tränar gör Pia och Joakim Brandt och uppfödare är ingen mindre än Mr Ascot (reggad som AB Ascot). Att den här hästen är tidig är knappast en tillfällighet. Låt oss titta på den hyperintressanta stammen.

Modern, Hot Fudge (Lomitas), känner vi alla väl till. Hon var Klampenborgs drottning och tränades av Junior. Debuten skedde som tvååring i oktober över 1600 meter på just Klampen. Det blev seger, men på Jägersro i Svenskt Kriterium gick det inte bra. Som treåring segrade Hot Fudge i Mowerina och var sedan trea i Danskt Derby. Hon segrade i Danskt Oaks och hade några fina säsonger som äldre. Hon älskade Klampenborg och tog 10 av 12 segrar där, de övriga två togs på Göteborg Galopp i Kopparmärra. Under tävlingskarriären ägdes Hot Fudge av Sonja Söderberg, maka till dåvarande Mr Ascot och mamma till nuvarande.

Hot Fudge kännetecknades av sin styrka och av sin kärlek till gräset, särskilt det danska. Visst var hon tidig, men att debutera över 1600 meter säger ändå en hel del om vad Junior visste om henne.

I aveln har Hot Fudge hittills varit leveranssäker och fött nio föl på tio år, däribland fyra som hittills vunnit lopp. Stoet Ladybug (e. Olympic Glory) såg vi i Derby och Oaks i fjol, tyvärr utan framgång, medan ett år äldre Reliable Son (e. Reliable Man, förstås) skolats om till hinderhäst och verkar klart lovande. Han kom tvåa i häcklopp på självaste Auteuil i början av veckan och har inkl bonusar redan tjänat en bit över en miljon kronor.

Hot Queen är efter relativt okände hingsten Recorder (Galileo) som verkar i fransk avel och står för 4000 euro. De första avkommorna kom 2019, Hot Queen är alltså med i första kullen. Recorder har en fantastisk stam. Dels är han efter Galileo (Sadler’s Wells-Urban Sea e. Miswaki) som inte behöver någon närmare presentation, för övrigt fyllde han 23 år just igår. Och dels är Recorder undan Memory (Danehill Dancer-Nausicaa e. Diesis) som var ett gudabenådat, men temperamentsfyllt sto.

Memory segrade i maj som tvååring över 1200 meter. Hon var helt klart tidig. Innan sommaren var över hade hon segrat i Albany Stakes (Gr.3) och Cherry Hinton (Gr.2). Som treåring tog humöret över. Hon vägrade springa, men kom ut ur boxarna i Guineas där hon stod i sju gånger. I Coronation Stakes (Gr.1) var hon alldeles för het, men var ändå endast slagen fem längder. I starten efter vägrade hon springa efter att ha kommit ur boxarna och i sista starten kom hon inte ens ur boxarna.

Talangen och tidigheten fanns där, men humöret var hårt. I aveln lämnade hon först Recorder som vi kommer tillbaka till. Sedan lämnade hon helbrodern Call To Mind, uppfödd av Her Majesty The Queen. Call To Mind var stark, och fick stryk av Stradivarius några gånger. Det blev seger i en Listed på Goodwood och även i Belmont Gold Cup Invitational (Grade 2). En topphäst som hade ett formtal på 94,5 som högst och dessutom segrade i sin debut. Nästa avkomma för Memory? Learn By Heart (Frankel)!

Recorder var tidigare än Call To Mind. Det blev seger i juli som tvååring och sedan seger i Acomb Stakes (Gr.3). Tyvärr stannade karriären i engelska drottningens färger där och han blev istället avelshingst.

Det blir förstås otroligt spännande att se Hot Queen debutera. Tidighet kombinerat med styrka i stammen gör att man kan hoppas på att Mr Ascot har en häst för årgångsracen. Frågan är förstås i vilket land? Och kommer Jägersros dirttrack fungera? Blir det Norskt Derby? Man får hoppas att man får anledning att återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *