Sagohästen Sodashi

Det är något speciellt bara med skimlar, men när det dyker upp en helt kritvit häst blir man ju helt förtrollad.

Och hon är bra, riktigt bra, japanska sagohästen Sodashi som ifjol valdes till Årets Tvååriga Sto efter att ha gått obesegrad genom sin första tävlingssäsong. Fyra starter och fyra segrar blev det, med grand finale på självaste luciadagen, lite passande, då hon vann Gr1-lopp på Hanshin-banan i Osakas förorter.

Sodashi vid sin knappa seger i Hanshin Juvenile Fillies i december i fjol. Foto: JRA, Japan Racing Association

Alldeles nyss denna aprilsöndag reds Japans första klassiska lopp för året, Oka Sho (Gr1) som är namnet på landets motsvarighet till 1000 Guineas, och den specialintresserade har kunnat följa Sodashis uppladdning på träningscentret Ritto. Hon har sett grym ut, och skulle heller inte göra någon besviken.

I Oka Sho startade hon som andrahandsfavorit i ett maffigt 18-hästarsfält, även nu på Hanshin-banan, och efter en fin resa i rygg på ledaren gled hon ut och kopplade greppet en bit in på upploppet. Ja, se loppet själv förresten (referat på engelska):

Spektakulär seger igen alltså för karismatiska Sodashi och eftersom förstapriset i Oka Sho är cirka 10 miljoner svenska kronor har Sodashi nu rakat in i trakterna av 20 miljoner kronor under sin karriär! Faktiskt slog hon även banrekord för 1600 meter på Hanshins gräsbana, som hon avverkade på rappa en minut och dryga 31 sekunder.

Jockey Hayato Yoshida har ridit i samtliga starter och Sodashi tränas av Naosuke Sugai, som inför loppet sade att det är svårt att träna den här hästen. Inte för att hon är skör, lat, eller elak, utan för att hon jämt och ständigt drar så mycket uppmärksamhet till sig – Sodashi får aldrig vara ifred.

Så varifrån har hon fått sin kritvita färg? Ja, delvis är det från skimmelpappan Kurofune (e. French Deputy), själv elitklass med seger i Japan Cup Dirt (Gr1) som främsta merit. Men i ännu högre grad kommer koloreringen från mödernet.

Sodashis mamma Buchiko (e. King Kamehameha) var även hon en omtalad attraktion, inte komplett vit utan snarare skäck med mörka fläckar här och där på sin bleka kropp. Buchiko bar en svart man men vit svans och vann själv stakeslopp utan att nå de allra högsta höjderna på tävlingsbanan. Hennes mor i sin tur, Shirayukihime (e. Sunday Silence), står också listad som vit, och Shirayukihime betyder för övrigt ”Snövit” på japanska.

Hypen kring Sodashi blir förstås inte mindre av att hon nu uppenbarligen har tränat vidare som treåring och även fortsatt tillhör den absoluta årgångstoppen. Hon har redan en stor fan club och den lär bara växa.

Vilken härlig profilhäst för japansk galoppsport!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *