Övrevoll 22 augusti

Det är en riktigt härlig Derbydag och det känns inte som att det gör jättemycket att vi slipper Norskt Derby på V64. Programtipsen är ute och även Galopptips.se har kommit ut med sina tips.

Konkurrenterna

Erik, som är i storform och uppenbarligen har en norsk ådra i sig (han skriver ”fort nog” i sina texter) gör ett system på 2625 rader. En rejäl attack helt enkelt. Birger Christensen (BC) har ett förslag på 480 rader vilket förstås kräver att man tar bort många kantbollar.

Erik spikar 1 Astron (V64-5) på stora systemet medan BC spikar 5 Square de Luynes (V64-6). Två helt olika approacher helt enkelt och känslan är att många kommer göra som BC.

I första avdelningen är herrarna överens om att 2 My Cup Of Tea (V64-1) är tidig. Erik går till och med så långt som att förorda spik på lilla systemet. De är också överens om 6 Golders Green, 7 Slim Revenge och 3 Rochford. Här blev jag först lite glad. Min lillspik är 8 Dark Money, men jag upptäcke att Erik faktiskt har med den som femtehäst, så glädjen blev kortvarig. Om man inte rider ihjäl Dark Money på bortre lång utan väljer att gå på upploppet måste det vara en kanonchans. Annars är det vidöppet och jag har inte mycket tro på en sådan som Slim Revenge. 11 Punktum Finale hade gjort mig rik senast. Att inte det här racet helgarderas är intressant- och gör det mer frestande.

I andra har vi några skillnader som måste genomlysas. BC rankar 2 Martini (V64-2) som tvåa och har tre hästar med. Erik har med Martini, men den rankas sjua! Själv lirade jag 4 City Code senast. Chaves kan ta det här, men riskerar att bli överstreckad. Erik varnar lite för 7 Irish Prospector och det kan jag bara hålla med om. Det här är ett mycket öppet race och det är väl bara två hästar som är helt chanslösa?

I tredje är man rörande överens om 5 Sanary (V64-3), 6 Could Be King, 7 Duca di Como och 1 General de Vega. Erik streckar även 8 Ramone vilket för mig tycks vara ett lyxstreck. Att det här skulle vara en avdelning som man låser på en handfull gör att mina tankar om värde börjar flöda. Kan det vara så att vi får ett jättevärde på Duca? Visst är Sanary bra och General de Vega på väg uppåt. Men Ducas topp är en världstjärnas topp.

Sedan låser BC på 1 Ascot Brass och 3 Nouvelle Lune. Erik streckar även 8 Victoria Placa vilket kostar honom 875 kronor. Det är väl typ vad två pizzor med öl kostar i Norge, men ändå. Jag tycker att Nouvelle Lune är klassigare och det lutar åt spik.

Femte är superspännande. Erik spikar 1 Astron (V64-5) som BC har med som fyra av fem hästar. Riskerar inte innern att bli en fälla för Astron? Här skall man notera att Erik gillar alla Pat Cosgraves ritter den här dagen, förutom 6 Kildare som rankas sist. 14 Simmys Copshop rankas etta av BC och 11 av Erik!

När jag tittar på racet känns det supersvårt att lösa trots att jag är svag för både 10 Nordic och 11 Alsimsaam. Niels har med tre hästar som borde vara på g. Supersvårt för mig, men det kanske kan vara värt att lita på Erik här? Argumentationen för spik är klockren och det är bara att tacka för upplysningen om att Astron är anmäld till SM.

Vi avslutar med Marit Sveaas och här sitter Niels Petersen på leken. Vi vet alla att det inte finns någon bättre häst i Skandinavien än 5 Square de Luynes (V64-6), men det är ju hopplöst att ens få honom till start. Enligt BC går rapporterna i dur och då cantrar Square de Luynes ifrån stallkamraten 4 Kick On. Kick On känns lika klar som spik som SdL om denne inte kommer till start. Lämna in sent! Erik tar med 1 King David, 2 Jazz Explosion och 3 Match Maker också. Han är ute efter miljonerna och det behöver inte vara fel när han har en sådan bra spik.

I Eriks fall handlar allt om han spikat rätt. Det är välgarderat i sista, men utan Victoria Placa hade han haft råd med fler i garderingsracen. BCs system känns väldigt konventionellt

Omgångsanalys

Det är en bra blandning av ”spelvänlighet” och klass och jag är glad över att jag faktiskt sett de senaste veckornas vardagsgalopp på Övrevoll.

Vi inleder med kvinnliga amatörryttare och det är svårt att racka ned på den som heltäcker. Min idé är 8 Dark Money, kanske kan det bli ett lås med 2 My Cup Of Tea ? En formlös maiden som 4 Godul borde man kunna ta bort, men den står sju kilo bättre till mot Dark Money än när de möttes över distansen näst senast. Skall man sova tryggt eller skall man sikta mot stjärnorna.

V64-2 är lite av ett nyckelrace. De flesta av mina ”drag” är bortlottade. Då blir det oftast så att man tar många, att åka på en häst man tror på bara för att den startar från box nio eller tio är tufft för psyket.

Hur fort går det från början i Polar Cup? Hur hanterar Chaves en situation med 4 Brian Ryan i ledningen? Droppar han in 7 Duca di Como? Börjar man leta motbud till Duca hittar man snabbt en del. Heltäckt med de fyra 90-hästarna?

Jag tror att 3 Nouvelle Lune är klassigast och hon var före 1 Ascot Brass här i fjol då Ascot Brass dessutom hade åldersviktslättnad. Är Nouvelle Lune sårbar över 1600 meter? Javisst och 2 Freed From Desire var som tvåa före henne i mål ifjol. Det lutar ändå åt spik här.

V64-5 kräver sin gardering om man inte tror att Astron är felhandikappad. Jag gillar inte riktigt innerboxen heller.

Marit Sveaas avslutar V64 och det är gjutet med spik på 5 Square de Luynes som gång på gång visat att han inte har någon överman i Skandinavien. 4 Kick On känns som en gjuten tvåa. Sportsligt blir det mest intressant att se 2 Jazz Explosion på gräset igen.

Mina andelar köper du hos Vinna Tillsammans, skynda fynda, dom tar fort slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *