All Horseplayers die broke

Det har knappast undgått någon att jag skriver mycket om galopp. Ibland även om trav. Vid sidan av att titta på galopp från morgon till kväll hinner jag också med att läsa en hel del vilket jag ser som en förutsättning för att själv kunna skriva om sporten.

Det är sällan man nuförtiden ser vare sig trav eller galopp i skönlitteraturen, varken här i USA eller hemma i Sverige. Annat var det förr och att läsa Hemingway när han rör sig i galoppmiljö är en fröjd.

När jag läste Racing Post imorse snubblade jag över en artikel av Chris Cook ”We keep on plunging on the wrong ones”. Artikeln handlade om att det är dumt att spela hästar som är odds-on dvs står i under 2 ggr pengarna. Det intressanta i artikeln är följande stycke ”Damon Runyon wrote an enthralling story called All Horse Players Die Broke, in which a punter stakes his entire bank on a 1-6 shot to finish in the first three in a four-horse Flat race. Runyon’s narrator approves of the bet because: ”There is really nothing that can make Cara Mia run out of the money, the way I look at it, except what happens to her…”

Det satte igång min hjärna. Jag känner mest till Runyon som en hård, ganska svart, skribent som är lite av en legend i baseballkretsar. Jag har varit ett baseball-fan i många år, men missat Runyons intresse för galoppen. En googling senare vet jag att han efter att ha varit både baseball- och krigskorrespondent gick över till att täcka galoppen. Han älskade att spela och ägde ett antal fullblod genom tiderna.

Jag köpte storyn (All Horseplayers Die Broke) som ljudbok på Amazon för några ören. Den är inläst som Radioteater och det låter som att man lyssnar på Abbot & Costello eller Bröderna Marx. Helt fantastisk i mina öron.

Storyn handlar om Fritz och berättas av ”Broadway” som i början knappt känner igen Fritz. Fritz har nämligen varit borta i 10 efter efter att ha haft en längre ”losing streak” på Saratoga. Nu är han tillbaka för att vinna tillbaka ära, pengar och fru.

Storyn är väldigt förutsägbar, men har några eleganta twistar och kapplöpningsmomenten är lysande. Rekommenderas starkt.

Länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *