DWC – vi synar Amerikaner, Japaner och Fransmän

Det har knappast undgått någon att Ledvoltens skribenter inte bara följer svensk galopp utan även (eller till och med framförallt) internationell galopp. Otter har världen som arbetsfält, men är särskilt intresserad av USA och Frankrike. Armstrong är istället expert på Hong Kong och Japan. Vi tänkte därför dela upp oss och skriva några rader om de amerikanska, franska och japanska gästerna i Dubai World Cup.

Amerikaner

Godolphin Mile (Grupp 2)

Bankit (e. Central Banker) tränas av Steve Asmussen och har fått stjärnjockeyn Jose Ortiz i sadeln dagen till ära. Senast på Oaklawn Park var det debut efter ett uppehåll sedan juli. Det var helt klart en preparé inför detta och han har fått två jobb efter den starten. För ett år sedan såg jag honom segra i John B Campbell Stakes på min hemmabana, Laurel och jag har mycket svårt att se Bankit segra idag även om han nog lär vara ”där” formmässigt.

Snapper Sinclair (e. City Zip) tränas också av Asmussen som har bokat östkustens stjärna Luis Saez för ritten. Snapper Sinclair var 12 längder efter Life Is Good i Breeders’ Dirt Mile och är helt enkelt inte lika klassig som den hästen. Ifjol var Snapper Sinclair fyra här och jag är inte ens säker på att han slår stallkamraten. Han har dock jobbat fem starka 1000 meter på 1:01, 1:00, 1:00.6, 1:00.2 och 1:00 så han blir nog inte mer fit än vad han är i nuläget.

Al Quoz (Grupp 1, 1200 meter gräs)

Casa Creed (e. Jimmy Creed) är en väldigt fin grässprinter som tyvärr ofta startar långsamt. Det är svårt att komma bakifrån på gräset i USA, men då den raka gräsbanan på Meydan bör passa måste Casa Creed ses med viss chans. Tränad av Bill Mott och riden av Luis Saez behöver man inte bekymra sig om att ta sig ned i banan från box 15 utan kan istället ta ytterrailen. Storfavoriten Man Of Promise står i box 12 och kommer säkert vara ett bra target för Casa Creed. 15 ggr pengarna är bra betalt, men samtidigt skall man veta att amerikanska grässprinters sällan är världsklass.

Get Smokin (e. Get Stormy) tränas av Mark Casse som beordrade en skarp 48:a innan man flög till Dubai. Han gjorde det bra i ett sämre stakes på Tampa Bay efter långt uppehåll och tog då ledningen. Flavien Prat lär sätta färg på det här racet också, men jag tvivlar att det håller hela vägen.

UAE Derby (Grupp 2, 1900 dirttrack)

Get Back Goldie (e. Goldencents) tränas av Doug O’Neill, men ser ut att få det mycket svårt. Efter en maidenseger på Santa Anita floppade man när man gick upp i klass och prövade Stakes-motstånd. Det blev seger första gången ut i Dubai, men i Al Bastikaya var Get Back Goldie bara sexa och det här ser svårare ut på pappret.

Gilded Age (e. Medaglia d’Oro) gör en spännande start här. Tränad av Bill Mott och med Luis Saez i sadeln finns det inte mycket i övrigt att önska förutom en bättre box än den nionde det blev. Gilded Age var inte så pjåkig i årsdebuten i Withers (Gr.3), och har jobbat bra efter det. Risken är ändå stor att det finns några som är för bra emot idag.

Pinehurst (e. Twirling Candy) tränas av Bob Baffert, kanske världens mest impopuläre tränare just nu. Det är helt klart Trump-status på Baffert som förutom att fuska har en väldigt misstänkt frisyr. Pinehurst är dock begåvad och kommer från seger i Saudi Derby. Där såg det hela tiden ut som att han skulle bli av med ledningen, men han svarade ärligt på varje attack och jag måste erkänna att jag älskar vinnarskallen. Det är svårt att tro att han står hem idag, men oddset på fem gånger pengarna är lockande.

Golden Shaheen (Grupp 1, 1200 dirttrack)

Dr. Schivel (e. Violence) var genomusel i Malibu Stakes i julas, men det är det ingen som minns för det var underbarnet Flightline som segrade lätt den dagen. Han har jobbat 1:12.40 och 58.6 inför detta på Santa Anita så visst lär Doktorn vara redo. Han kan komma bakifrån, men också pressa och jag är helt klart bekymrad över läget i box 9.

Drain The Clock (e. Maclean’s Music) segrade i Woody Stephens (Gr.1) förra sommaren och kommer från en bra insats som tvåa där han faktiskt visade livets bästa speed rating. Det var på Saffie Josephs hemmabana Gulfstream och Drain The Clock sprang då 1200 på 1:08.9. Från box 3 är det här min favorit i racet och oddset på 5,50 känns smaskigt.

Strongconstitution (e. Constitution) kan knappt klassas som amerikan då han tränas av Doug O’Neill och vi har sett honom två gånger på Meydan redan. Den amerikanska formen är långt från Dr. Schivels och Drain The Clocks.

Wondrwherecraigis (e. Munnings) är en häst jag känner väl till då tränaren Brittany Russell tillhör eliten på Laurel. Speedratingmässigt är Wondrwherecraigis minst lika bra som Drain The Clock och till och med bättre på maxprestation. Formen från slutet av januari är bra och jag noterar att man flyttade senaste snabbjobbet till Pimlico då man där gick 48.6. Bokningen av Saez är intressant, men box 11 känns iskallt. 11 gånger pengarna är rimligt. Löpstilen är front och man lär satsa framåt rejält från start.

Dubai Turf (Grupp 1, 1800 gräs)

Colonel Liam (e. Liam’s Map) tränas av Pletcher och har Irad i sadeln, en lysande kombo. 1800 meter gräs är det som gäller och att USA ens skickar gräshästar visar hur långt utvecklingen har kommit. Colonel Liam har sju segrar på tio starter och redan sprungit in 1,8 miljoner dollar. Som åring såldes han på Keeneland för 50 000 dollar, det var alltså i september. Som tvååring i april klubbades han för 1,2 miljoner dollar! Snacka om världens bästa pinhook! Sedan tog det ett år innan Colonel Liam startade, ägarna lär inte varit jättenöjda… Som treåring blev det till slut en seger i Tropical Derby (L) på Gulfstream Park. Nästa gång ut blev det seger i Pegasus Turf (Gr.1) ett race han segrade i även i år. Colonel Liam är som bäst över 1800 meter och kommer till Dubai efter ett antal skarpa workouts på dirt. Underskatta inte Colonel Liam.

Dubai World Cup (Grupp 1)

Country Grammer (e. Tonalist) stärker Baffert upp med ingen annan än Frankie Dettori. Det är ett mycket slugt drag, för Frankie känner Meydan bättre än Flavien Prat och Irad Ortiz som istället sitter på två konkurrenter. Country Grammer var bra som tvåa i Saudi och bör vara än bättre nu då det var första gången efter ett långt uppehåll. Country Grammer har inga problem med distansen och även om han inte har visat samma toppar som Life Is Good tror jag på en bra segerchans, särskilt till 11 gånger pengarna.

Hot Rod Charlie (e. Oxbow) segrade, men diskades i Haskell Stakes (Gr.1) och som alla vet var han tvåa i Kentucky Derby. En elithäst helt enkelt. Hot Rod Charlie kom till Dubai tidigt och segrade över bana och distans senast. Hade varit storfavorit till segern om inte Life Is Good kommit.

Life Is Good (e. Into Mischief) är världens bäste dirtmiler och visade senast i Pegasus att han även står 1800 meter när han i Pegasus (Gr.1) lekte med Knicks Go. Box 1 betyder garantispets och får Irad Ortiz ligga lite ifred där framme kan Life Is Good kanske stå 2000 meter. Odds långt under två gånger för en häst utan bevisad distansförmåga är inget för mig, men det är en av de läckraste hästarna jag sett och jag lirade hårt senast. Pletcher har sagt att han lärt sig av tidigare misstag och undviker att jobba hästarna rejält i Dubai, de får bara gallops. Efter senaste starten har han fem snabba breezar och näst senast breezade han 59.23 för att sedan gå 1:00.22 den 12 mars.

Midnight Bourbon (e. Tiznow) är en av världens bästa icke-vinnare. Ständigt med där framme, men nästan aldrig en seger. Raden 15 (2-6-5) säger allt. Midnight Bourbon var trea i Saudi och kan säkert vara trea här också. Han kan vara den häst som förstör för Life Is Good då Midnight Bourbon är en känd ”presser”. Hur tänker Asmussen här? Pressar verkligen Jose sin brorsa Irad? Jag tvivlar på det, men det kan inte uteslutas. Ordinarie jockey, Joel Rosario, rider superstoet Echo Zulu på Fair Grounds den här dagen och kanske var det bara bristen på alternativ som gjorde att man bokade Jose Ortiz?

Japaner

Godolphin Mile (Grupp 2)

Bathrat Leon (e. Kizuna) går bra efter vila men aktuell form är inte något att hänga i granen och han har bara provat dt en gång, näst senast då han var tio längder slagen av Soliste Thunder. Går inte att tro på trots innerspår.

Full Flat (e. Speightstown) har startat synnerligen sporadiskt sedan han chockslog Mishriff i Saudi Derby för två år sedan – han gör faktiskt comback här efter ett uppehåll på över 1,5 år! Sannolikt väl förberedd men det känns ändå ohyggligt tufft.

Soliste Thunder (e. Toby’s Corner) är en av Japans bästa dirt-hästar och vann ett Gr3 i Tokyo i höstas. Ratingmässigt är han inte långt efter de bästa, men utvändigt spår försvårar. Platsbud främst, i sin första start utanför hemlandet.

Dubai Gold Cup (Grupp 2, 3200 meter)

Stay Foolish (e. Stay Gold) var överlägsen i ledningen i motsvarande lopp i Saudi för en månad sedan, visade sin bästa rating någonsin enligt Racing Post och får återigen Lemaire i sadeln. Det rör sig inte om någon segermaskin, tre segrar på 30 starter, men han kan vinna om storfavoriten sviker.

Veloce Oro (e. Gold Ship) har finfin styrka men den här fyraåringen har inte riktigt räckt när han testats i bättre lopp, i japanska St Leger var han t ex sexa. Behöver snäppa upp sig för att strida om annat än sista pengarna.

Al Quoz (Grupp 1, 1200 meter gräs)

Entscheiden (e. Deep Impact) är en härlig sjuårig veteran som dock endast tagit en seger på black type-nivå, i ett Listed över 1400 meter för snart två år sedan. Dagens distans har han faktiskt bara testat två gånger och det gick inte bra. Får svårt att hinna med.

Lauda Sion (e. Real Impact) testades i motsvarande lopp i Saudi och gjorde inte alls bort sig som fyra, efter långsam start med bra avslutning bakom landsmaninnan Songline (alltså inte den e. Diaghlyphard). Nu är det dock ännu lite värre emot med två Godolphin-hotshots, så en liknande placering igen och ”connections” lär vara helt belåtna. Hästen har en Gr1-seger på meritlistan, över 1600 för knappt två år sedan.

UAE Derby (Grupp 2, 1900 dirttrack)

Combustion (e. Discreet Cat) kommer med stark, aktuell japansk form – han vann ett Listed i Tokyo över en mile för en månad sedan, på dirt track förstås. I höstas löpte han helt jämnt med Sekifu som senast var knappt slagen tvåa i Saudi, så det skiljer inte mycket mellan favoriterna här. William Buick i sadeln, kan det vara tungan på vågen för Combustion?

Crown Pride (e. Reach The Crown) var andrahandsfavorit i Listedloppet Combustion vann senast, men slutade bara sexa. Enligt uppgift fanns det ursäkter, Crown Pride blev klämd och fick sedan gå i vida spår. Jockeymässigt satsar man stort och flyger in australiensaren Damian Lane.

Reiwa Homare (e. Deep Brillante) har bara gjort tre livsstarter, senast i oktober som tvåa till Sekifu. Christophe Lemaire i sadeln och innerspår är två stora plus och det här kan vara en 20-oddsare att se upp med. Längre distans bör passa utmärkt, med Montjeu som morfar.

Sekifu (e. Henny Hughes) flögs till Saudi och pressade amerikanske Pinehurst hårt sista biten, utan att komma helt förbi. Dessförinnan alltså jämna insatser med Combustion. Ett av de yttre startspåren talar kanske emot revansch, men det hade han även i Saudi, och avslutningen då skvallrade om att längre distans inte kan vara fel.

Golden Shaheen (Grupp 1, 1200 meter dirt)

Red Le Zele (e. Lord Kanaloa) var riktigt bra som tvåa i just detta lopp i fjol, bakom frontande amerikanska storskrällen Zenden. Han har värmt upp på precis samma sätt, med att vara några längder slagen i ett Gr1 i Tokyo för en månad sedan. Nu behåller man japanske jockeyn Yuga Kawada, i fjol red Ryan Moore, vilket inte behöver vara någon nackdel. Fint läge, men USA-hästarna brukar vara stört omöjliga i Golden Shaheen.

Chain Of Love (e. Heart’s Cry) tjänade fina pengar som trea i motsvarande lopp i Saudi, men var nästan tio längder slagen (tvåan Good Effort kommer ut här med). Sina grupploppsmeriter har hon annars sedan två- och tidig treårssäsong och hon får pinna på så gott det går från innerspår. Om segern lär hon inte strida.

Dubai Turf (Grupp 1, 1800 gräs)

Panthalassa (e. Lord Kanaloa) har utvecklats mycket under höst och vinter och tog senast, i Nakayama i februari, sin karriärs hittills främsta seger, i ett Gr2 över just denna distans, 1800 meter. Rutinerade Yutaka Yoshida är obesegrad på hästen på två försök och sitter upp igen. Om Panthalassa kan reproducera sin nyliga japanska form är han inte långt efter de bästa och vi lär som vanligt se honom dra upp tempot i ledningen.

Schnell Meister (e. Kingman) är en fruktansvärt bra miler som varit i hasorna på fantastiska stoet Gran Alegria vid flera tillfällen. Främsta segern kom i Mile Cup (Gr1) i fjol, och detta blir första utflykten internationellt – om man undantar att den här japanen faktiskt är tyskfödd! Hittills har Schnell Meister visat högre rating för varje start han gjort och det här måste vara toppchans om han fixar de nya förutsättningarna.

Vin De Garde (e. Deep Impact) är en duktig globetrotter, men något begränsad. Andraplatsen i detta lopp i fjol togs med mersmak, då som nu under Mickael Barzalona, men i comebacken i höstas var han chanslös mot Schnell Meister.

Sheema Classic (Grupp 1, 2400 gräs)

Authority (e. Orfevre) har fyra gånger ridits av Christophe Lemaire och det har slutat i tre segrar samt en andraplats i Japan Cup (Gr1)! Senast åkte man till Saudi och var överlägsna i motsvarande lopp, om än i lite enklare konkurrens. Då gick han i ledningen, men helst vill Lemaire smyga med som fyra-femma. Denne son till lynnige men ack så kapabla Orfevre är absolut i segerstriden igen.

Glory Vase (e. Deep Impact) verkar trivas extra bra när han är på resande fot; karriärens enda två Gr1-segrar har kommit i Hong Kong Vase, 2019 och 2021, och dessutom var han tvåa i Gr1 i Hong Kong i våras. Som sjuåring är han (delat) äldst i fältet, men man väljer uppgifterna med omsorg och det var länge sedan han presterade lägre än 120 i rating. Det duger långt även här, men ska han verkligen slå alla de lovande fyraåringarna?

Shahryar (e. Deep Impact) är fjolårets japanske Derbyvinnare (Gr1), och säsongen avslutade han som inte stort slagen trea i Japan Cup (Gr1). Det är meriter som räcker i alla 2400-meterslopp i världen och han blir ohyggligt intressant att se i sin blott sjunde start i karriären. Tidigare har japanska jockeys ridit, nu hoppar Christian Demuro upp.

Stella Veloce (e. Bago) skrällde in som trea i japanska Derbyt (Gr1) i fjol, alltså bakom Shahryar, och utvecklingskurvan pekar fortsatt uppåt även om det blev förlust som storfavorit senast. Han fullföljer alltid loppen starkt och på en bra dag kan han överraska och hota om segern, det skiljer knappt något mellan honom och de mer spelade japanerna.

Uberleben (e. Gold Ship) vann japanska Oaks (Gr1) i fjol försommar, men räckte inte riktigt när hon mötte hingstarna i Japan Cup (Gr1). På det hon visat ska det bli svårt även här.

Dubai World Cup (Grupp 1)

Chuwa Wizard (e. King Kamehameha) var tvåa i Gr1-lopp på dirt track, Champions Cup på Chukyobanan i december, och följde upp med enkel Listedvinst. Formen är alltså minst lika bra som i fjol när han överraskade genom att bli tvåa just i Dubai World Cup, drygt tre längder bakom Mystic Guide. Då liksom nu har han dragit ett bra startspår, och planen är säkert att återigen försöka hänga med bakom ledaren (alltså Life Is Good). Amerikanerna ser dock mycket svårrubbade ut i årets DWC.

Fransmän

Al Quoz (Grupp 1, 1200 meter gräs)

Berneuil (e. Lope de Vega) var hårt spelad i Prix de l’Abbaye (Gr.1) men kom sist. I min bok är han chanslös här, men man skall veta att Berneuil är gynnad av snabbare bana. Med Soumi i sadeln är ingenting omöjligt.

Air du Valse (e. Mesnil Des Aigles) var tvåa från spets i Prix de l’Abbaye (Gr.1), men var slagen med fyra längder av Berneuil i starten innan dess. Går inte att tro på efter uppehåll och på en snabb bana.

Suesa (e. Night Of Thunder) lär vara främst av fransoserna. De senaste starterna har varit i Nunthorpe Stakes och Prix de l’Abbaye, båda på Grupp 1-nivå. Hon reser bra och går bra på rakbana. Suesa är inte långt borta när mållinjen närmar sig, men är ändå inte världens mest elektriska sprinter.

Golden Shaheen

Manjeer (e. Footstepsinthesand) gick bra på dirten senast, men är inte lika snabb som många av dagens motståndare. Har i alla fall form, men knappast klassen.

Dubai World Cup (Grupp 1)

Magny Cours (e. Medaglia d’Oro) stod i 5,50 att segra här ifjol, men fick nöja sig med en tredjeplats slagen med fem längder. Oddset på 26 gånger i år är mer tilltalande då Magny Cours är grundkapabel. Sanningen är nog att Magny Cours är en Grupp 3-Listed häst, men när Fabre tränar och Buick sitter i sadeln kan det absolut vara lavat för en superpeak som chockar galoppvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *