Breeze-up

Galoppsäsongen är äntligen igång över hela Skandinavien. Även om klassen på racen hittills inte varit något som fått hjärtat att klappa lite snabbare är det ändå skönt att vi är igång. Snart smäller det på allvar och Pramms är ju alltid en av årets höjdpunkter. Vips är det dags för Voter och Stockholms Stora Pris och snart är sommarens sprängfyllda storloppskalender här. Det som dock får våra hjärtan att palpitera (iallafall Utterns) är unghästar och det har nyss varit en Breeze-Up i England.

Det är förstås spännande att se resultatet av satsningen / samarbetet mellan Svensk Galopp och Goffs vad gäller anmälan av Breeze-Up-hästarna till Svenskt Derby och Oaks. I en artikel på sin hemsida skriver agenten Filip Zwicky som är arkitekten bakom planen om de första köpen. Den läser ni här.

Det blev alltså åtta hingstar införskaffade, inga ston. Det är förstås en besvikelse ur Svensk Galopps perspektiv. Sannolikheten att någon av de åtta lyfter nivån på svensk galoppavel är låg, hade det köpts ston hade sannolikheten varit hög.

Glädjande nog ser alla köpen riktigt bra ut på pappret. Det vimlar av black type på varje katalogsida och jag kan lätt skriva hyllningsartiklar om varje enskilt köp. Och det skall jag göra också.

Lot 4 Exceed An Excel – Gilding (e. Maxios) kostade 30 000 pund och går till Lea Olsen som verkligen har någonting att se fram emot i år. Exceed And Excel börjar förvisso bli till åren och känns inte särskild modern. Det är dock svårt att få en bättre sprinterhingst. Det är ett mycket intressant val åt Gilding som själv är undan superstoet Gilt Edge Girl (e. Monsieur Bond) som segrade i Prix de l’Abbaye. Gilt Edge Girl betäcktes med avelsniten (det visste man inte då) Maxios för att få styrka och balansera Gilt Edge Girls sprinteregenskaper. Nu satsar man på sprinterblod igen och om den här inte blir en tidig sprinter beror det inte på blodet utan på att andra anlag ändå trängde fram. Det här lär inte vara någon vi ser i en Derby-serie, men det är inte svårt att se den segra i de tre första tvååringsracen på Klampenborg. En intressant detalj är att när man tittar på mormors avkommor blir dom bättre ju mindre stayerblod man använt sig av på fädernet, kanske gäller det även Gilding?

Priset känns väldigt lågt, nästan misstänkt, men det är bara att tacka och ta emot.

Lot 47 Profitable-More Drama (e. Thewayyouare) kostade 36 000 pund vilket känns skäligt. När man ser videon ser man att det finns fart i massor och det är inte konstigt med tanke på att unge Profitable är fader. Efter Invincible Spirit är det inte ovanligt att man är en tidig sprinter och det stämmer på Profitable som dock fortsatte att utvecklas och var som bäst när han var fyra år. På mödernet finns det mer styrka. Morfar Thewayyouare är ju efter Kingmambo undan en Sadlers Wells-märr. Blandningen känns helt klart spännande och det är safe to say att Malle har den mest spännande tvååringen i Stockholmsområdet.

Lot 83 gick till Fredrik Reuterskiöld och den här Dandy Man-avkomman undan Rouge d’Amour (Shamardal) kostade endast 15 000 pund. Det finns en hel del fin black type längre bak i mödernet vilket aldrig sitter i vägen. Dandy Man var en sprinter som stod 800 meter, 1000 på en bra dag och merparten av avkommornas intjänade pengar har kommit på distanser upp till 1200 meter. Dessutom är flertalet kraftigt gynnade av snabba gräsbanor vilket bådar gott för de första racen under sommaren.

Lot 100 är en amerikanare (Collected-Sororitysweetheart e. Discreetly Mine) som kostade 42 000 pund och går till Rikke Bonde. Collected var en av Bafferts skjutare som på meritlistan har en andraplats i Breeders’ Cup Classic. Han slog stallkamraten Arrogate i Pacific Classic Stakes (Gr1). Collected står i Kentucky för 15 000 dollar och åringarna snittade 74 000 dollar ifjol. Mödernet har massa black type om man går tillbaka ett led eller två och den som ser filmen från breezen blir glad. Det kommer inte vara några problem att hitta den läckra fuxen, med den bläsen, i fältet. Nu lär man väl ta ledningen i de flesta fall vilket gör det än lättare. Den stora frågan är förstås hur effektiv man är på gräset, om inte har man i alla fall möjligheter på dirten. Vad får man för odds på att den här segrar i Mischa Kahns?

Lot 137 köptes till ”Julle” för 28 000 pund. Pappa är ingen annan än Freud (som är helbror till avelsgiganten Giant’s Causeway) som är så populär att han betäcker på både norra och södra halvklotet. Modern Alwaysinstilettos är efter Bandini som segrade i Blue Grass Stakes och tillhörde favoriterna i Kentucky Derby. Dirt lär inte vara några problem för den här hingsten och kanske har Bro Park äntligen en häst för Derbycirkusen på Jägersro.

Lot 144 är en amerikanare (Creative Cause-Beautiful Greeley e. Mr Greeley) som man förstår att Fredrik Reuterskiöld föll för. 25 000 pund är ju ingenting för en välstammad hingst på en breeze-up jämför med vad de dyraste på ”våra” auktioner kostar. Creative Cause fick en hel del tidiga tvååringar i sina första kullar. Själv stod han 2000 meter, men var nog som bäst över 1700 meter. Voterlöpning nästa för den här hingsten! På mödernet finns det massa speed och det känns som att det skall till ett under för att den här hästen (jag gillar att han är inavlad på Storm Cat) inte skall tjäna in sitt hammarslag och mer därtill.

Lot 151 (Expert Eye-Calima Breeze e. Oasis Dream) såldes för 18 000 pund till Niels Petersen. Stammen tyder på en snabb, distansbegränsad gräshäst som borde kunna göra sig gällande omgående. Expert Eye har inte många startande avkommor än, men visst blir man lite imponerad av att han faktiskt har sex startande redan i april varav en har segrat.

Lot 178 kostar i alla fall något, 68 000 pund betalade JC för hästen som skickas till Niels Petersen. US Navy Flag mot ett Cape Cross-sto känns mycket spännande. US Navy Flag var extremt tidig och en mycket bra sprinter som nästan stod 1600 meter om det var kraftig medvind. Cape Cross är en grym morfarshingst, men trots att det finns lite styrka på andra sidan mödernet finns det skäl att anta att det här inte blir en Derbysegrare. Fart lär inte vara några problem och om han är effektiv även på dirt (visst tvivel föreligger) finns det race för en sådan här häst så att det räcker och blir över.

Sammanfattningsvis är det ett antal läckra individer som kommer till Skandinavien. Priserna känns överkomliga och det borde inte vara några problem att knycka travhästägare med dessa köp som exempel. Tänk att få åka över till en riktig auktion, med tradition och lagom mycket flärd (när man ser Sheik Mo i en windbreaker) och kunna införskaffa en i princip startklar tvååring som har race i sommar och tillhör favoriterna till årgångslöpningarna nästan per automatik. Dessutom till facila priser! Jämför det med att sitta på en tråkig travauktion där du måste betala nära en miljon för att få en förväntad kulltopp. Sedan skall du vänta i ett och ett halvt år, kanske två innan travaren kommer till start. Förutsättningarna för att få in kapital till sporten finns helt klart där och då vore det bra om några av de nämnda inköpen gör succé. Fortsättning lär följa och ni har väl inte missat att det snart är dags för en fransk auktion med samma upplägg? Kanske kan Junior köpa Lot 7? Den lär ju inte kosta lika mycket om den gjorde som föl? Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *