BElmont OAKS INvitational stakes (Grade 1)

Det börjar bli dags att avsluta meetinget på Belmont i New York. Snart flyttar hästarna till ljuvliga Saratoga istället. Det är dock en storhelg kvar på Belmont och vi har faktiskt svenskintresse i helgen. Det är Mr Ascots Hot Queen (e. Recorder- Hot Fudge e. Lomitas) som kommer att starta i Belmont Oaks Invitational. Ett race med 700 000 dollar i prissumma som rids över 2000 meter på gräset. Gräsbanorna på Belmont (dom har två) är rättvisa med långa upplopp till skillnad från många andra gräsbanor här i USA. The Widener Turf Course är 2100 meter medan banan innanför, The Inner Turf Course är 1900 meter. Dirttracken som ligger ytterst är hela 2400 meter och kallas ”Big Sandy”.

Hot Fudge tävlade först i Sonja Söderbergs / Övrevoll Stutteris färger och tränades under hela sin karriär av Junior Reuterskiöld. Junior förstod tidigt att det var gräs som gällde för Hot Fudge och som treåring segrade Hot Fudge i Mowerina samt Danskt Oaks. Hon fortsatte segra på Klampenborg, men på andra banor gick det sämre. Förutom i Göteborg där hon segrade i Kopparmärra två gånger. Hon tog 10 segrar på Klampen och 2 på Göteborg och segrade aldrig på någon annan bana.

Mr Ascot övertog ägandet när det var slut på tävlandet för Hot Fudge. Av alla avkommor är Hot Fudge den klart bästa, men ni minns kanske Ladybug (e. Olympic Glory) som var med både i Derbyt och Oaks år 2020? Reliable Son (e. Reliable Man) skickade Mr Ascot till David Cottin och han segrade i en Steeplechase på Compiègne över 3900 meter. (Han borde förstås sänt Reliable Son till Junior för att gå mot Grand National)

Hot Queen brås helt klart på sin mor, åtminstone vad gäller kunnande på banan. Den härliga fuxan (hur vackert är inte ordet alezane på franska) visade tidigt talang och startade redan i april 2021. Den fjärde starten gjordes i slutet av juni och då blev det seger i en maidenlöpning på Lyon-Parilly. I augusti segrade hon i Deauville över 1500 meter och i säsongens sista start var hon femma i en Grupp 3 löpning. Trean där hette Vadeni (e. Churchill) och råkar vara världens bästa treåring. Hot Queen var en längd efter…

I årsdebuten på Saint-Cloud blev det seger i en Listed till nära 10 ggr smeten och sedan dess har Hot Queen startat i en Grupp 3 och en Grupp 2 löpning. Hon har aldrig startat över längre än 1800 meter, men 2000 meter borde vara inom räckhåll. Det intressanta med starten på Belmont är att Hot Queen går i ledningen. Det är en sak i Frankrike, där det inte går fort från början, och en annan sak i USA. Hot Queen skulle kunna få ett race i draget vilket knappast vore fel.

Här presenteras fältet.

1 McKulik (Frankel) är en av fältets tre Chad Brown-tränade hästar. Brown dominerar gräsracingen i USA och har många fina hästar varav McKulik är en. Hon har visat en Equibase Speed Rating på 103 i hennes två senaste starter och hon var bra som tvåa i Edgewood Stakes där hon dock var chanslös mot New Year’s Eve. Irad Ortiz rider och mycket bättre blir det inte.

2 Cairo Memories (Cairo Prince) tränas av Bobby Hess och har rutinerade Mike Smith på ryggen. Hon kom bort redan i starten i Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf, men var spelad rätt hårt och startade som fjärdehandare. Hon har som bäst gjort en Equibase Rating på 100, men har sett bländande ut i två raka segrar där hon startat snabbt och hållt in i mål.

3 Haughty (Empire Maker) är nästa Chad Brown häst. Hon var trea i Breeders’ och visade 103 i Equibase Rating då. I årsdebuten blev det en enkel ganska intetsägande seger i Penn Oaks till 1,40. Flavien Prat kan gräset

4 With The Moonlight (Frankel) är en Godolphin-häst i regi Charlie Appelby som flyger över Frankie för ritten. Moder till With The Moonlight är Gruppsegrande Sand Vixen (Dubawi) som även lämnat Dream Castle (Frankel) som tex segrat i Jebel Hatta (Gr.1). With The Moonlight var elva i Oaks, men kommer gynnas av att distansen är kortare idag.

5 Consumer Spending (More Than Ready) har jag sett i två raka segrar. Hon var sexa i Breeders’ och verkar ha gått framåt rejält. Hon var helt överlägsen vid seger i Wonder Again Stakes här på Belmont och känner alltså banan. Hon klarar även regn vilket är nog så viktigt då heta dagar blandas med heta åsk och regnskurar på Östkusten just nu. Näst senast slog Consumer Spending Pizza Bianca som segrade i Breeders’ och gjorde det under Manuel Franco så man skall inte tro att Consumer Spending är bortvald.

6 New Year’s Eve (Kitten’s Joy) är en ren gräshäst i regi Brendan Walsh. Hon visade 107 vid seger i Edgewood Stakes där hon alltså slog McKulik. Det var över 1700 meter, men visst såg det ut som att New Year’s Eve kommer stå även 2000 meter. Luis Saez kan vara aggressiv när han vill, men kommer säkert att droppa in New Year’s Eve bakom ledarna.

7 Hot Queen (Recorder) är alltså hästen vi håller på. Förhoppningsvis startar hon snabbt, men inte för snabbt utan får ett target eller två att gå på.

8 Know Thyself (Galileo) är en ”Graffardare” som mött Hot Queen flera gånger. I årsdebuten var det Hot Queen som drog längsta strået, men sedan var det ombytta roller i starten efter. Jockeybokningen är lysande även om många tycker att Julien Leparoux är i en svacka. Det blir inga problem för Graffard att dela ut sina ridorder iallafall.

9 Agartha (Caravaggio) tränas av J P O’Brien som har stallet i storform och snart kommer putta ned pappa Aidan från tronen. Agartha var fyra i Criterium des Pouliches (Gr.1) i fjol och den franska formen är mil bättre än de övriga fransyskornas. Agartha har dock inte segrat i år, men hon var femma i Irish 1000 Guineas. Hon är den enda som går ned i klass, men utgångsläget är inte bra och hon brukar alltid slugga sig till ledningen. Kanske blir hon det ”target” som Hot Queen behöver? När Jimmy V känner att hon vill iväg lär han vllja rida i tät.

10 Concert Hall (Dubawi) är ett Coolmore sto hos Aidan O’Brien, behöver man säga mer. Galileo är morfar dessutom så blodet är det blåaste av blått. Sa jag att mamman är Was som segrade i Oaks på Epsom? Hon var trea i Irländskt 1000 Guineas och fyra i Oaks. Hon kommer från en fjärdeplats i Pretty Polly Stakes (Gr.1). Den där Ryan Moore rider. Utgångsläget gör det hela spännande.

Här kan ni se New Year’s Eve mot McKulik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *