Svenskt Derby – snart är vi där

Galoppen är nu igång i Sverige, Norge och Danmark och vi har redan sett några intressanta treåringar. Det känns därför intressant att titta mot Svenskt Derby och försöka göra en lägesrapport. De klassiska löpningar kommer fort och redan på lördag rids Mowerina och Guineas Trial på Klampenborg. Förvisso är dessa löpningar inga ”pointers” till Svenskt Derby, men poängen är att de klassiska löpningarna närmar sig med stormsteg så det är dags att vakna upp ur sin Törnrosasömn och inse att säsongen redan är i full gång.

Det är tydligen 126 hästar kvar i Derbyserien vilket ses här. Högst rankad är Mondo Man (Mondialiste) men det är en låg sannolikhet att han kommer till Derbyt. Däremot kanske stallkamraten Clavus (City Light) dyker upp, men han verkar distanssvag vilket sällan är bra i Derbyt även om 2400 på Jägers är kortare än många andra banors 2400. Clavus är oavsett vad ingen man spelar till korta odds i nuläget.

Veckans årsdebut, iallafall i Sverige, stod Zidane (Aerion) för på Jägersro när han spårade runt om i en löpning för treåringar. Det var inte många motståndare i boxarna, men debutanten Iyani (Mastercraftsman) visade att hon brås på sin halvbror Ayani (Starspangledbanner) som ju tog hem Jägersros Triple Crown ifjol. Det var en debut med mersmak, men sättet Zidane gled undan på imponerade. Trea i mål var Ken (Swipe) vilket kanske var något av en besvikelse, men han kan ha behövt löpet.

På Klampenborg har man ridit två tävlingsdagar nu och på premiärdagen segrade Troja (Hard Spun) på ett snyggt sätt. Bent Olsen har haft stallet i ordning redan från start och Troja skulle kunna vara spännande. Hon hade dock bara en fyra tiondelar snabbare tid än segraren i en maidenlöpning, Persian Magic (Moohaajim) som dessutom hade 5,5 kilo mer på ryggen. Persian Magic står dock inte med i Derbyt utan får sikta på Jockeyklubbens.

I lördags visade Lea Olsens Garlic (Outstrip) framfötterna vid en maidenseger över 1600 meter som gav ett formtal på 73 efter att ha segrat på 1.43,5. Sedan segrade Lea Olsens Lord of Denmark (Lord of England) på 1.42,7 i en bättre löpning vilket förde upp honom till 77. Detta kan jämföras med tex Hard One To Please (Fast Company) som hade 78 i slutet av juni innan han segrade i Svenskt Derby 2022. Ägaren till Hard One To Please, Väsby Häst har ett Derbyhopp även i år. I torsdags debuterade nämligen If He Says So (Summer Front) på Övrevoll och det blev en imponerande seger där Elione Chaves fick upp farten sent på amerikanaren. Han gav intrycket att ha en hel del att ge framöver på kapplöpningsbanorna, gillar dirttrack, står distans. Debutsegern gav 74 i formtal vilket känns konservativt, men ändå rimligt sett till segertiden.

I övrigt väntar vi fortfarande på att norska stjärnor som Appelino (Sea The Moon) och Rockofthemountain (US Navy Flag) skall årsdebutera.

Det skall nog bli ett bra och spännande Derby även i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *