Norskt i Kentucky Derby!

Den norska galopp-profilen Veronika Aske-Fresu är som namnet antyder gift med toppjockeyn Antonio Fresu. Ledvolten tog sig en pratstund med paret som nyligen anlänt till ett småregnigt Kentucky och Churchill Downs som ligger i Louisville.

– Det är trevligt att vara här och trevligt att träffa Antonio. Han bor ju i Californien och jag i Norge så det blir en del pendlande. Han är i USA på ett proffsvisum för atleter vilket dock snart går ut och han, och jag, ansöker därför om ett Green Card. Jag har varit här tidigare, men som publik, då segrade Justify. Sedan är det förstås annorlunda nu när man är involverad genom Antonio, berättar Veronika.

– Det är ingenting annorlunda för mig, det är ett race som alla andra. Visst är det USAs mest prestigefyllda race och visst är det 20 hästar på en tight bana, men min inställning är att det är ett race som skall ridas, flikar Antonio in.

– Det är säkert jag som kommer vara mest nervös av oss, menar Veronika.

– Det är en skillnad mellan Europa och USA både vad gäller träning och tävling. Här i USA är det mer fokus på klockan. De flesta banor ser likadana ut vilket inte är fallet i Europa där man därför inte tittar på klockan. Nu i Kentucky Derby sitter jag på en häst som står runt 20 gånger pengarna, men jag tycker att han är på väg uppåt och ser fram emot racet. Fierceness är favoriten och Sierra Leone ser ut som ett monster, men bakom dessa ser det mycket jämnt ut och positioner kommer att avgöra. Min häst (Stronghold) har ett utvändigt läge (box 18), men skall inte gå i ledningen utan sitta med en bit i mitten. Fierceness måste gå mot ledningen, men för mig gäller det att hitta ned i banan utan att vara alltför långt bak. Veronika är min största supporter och ger mig alltid feedback efter löpningarna som hon följer. Det är inte ett misstag jag gör som hon missar. Hon är hård mot mig, men det är så det skall vara, berättar Antonio och man känner att han har glimten i ögat.

– Jag berättar ju när du gör rätt också, skrattar Veronika.

– Då har jag gjort rätt tre gånger, skrattar Antonio tillbaka.

Båda menar att det är ett stort privilegium bara att få vara här. Det är bara 20 hästar som kommer med i Kentucky Derby och dom är lyckliga att få vara med på en av dessa. Antonio kommer ha några ritter under veckan så att han får känna på banan och i övrigt är det mängder av aktiviteter, absolut ingen semester. På lördag kommer paret börja dagen på gymmet, äta en hälsosam frukost och sedan bär det av till banan där Antonio får vara i jockeyrummet medan Veronika får spendera dagen med kretsen kring Stronghold.

Se till att hålla tummarna lite extra för Stronghold och glöm inte att ATG arrangerar en V4, förhoppningsvis med Derbyt på schemat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *