Svenskt Derby med Grand Slam 75

Det är dags för årets finaste kapplöpningsdag på Jägersro och i år ser det riktigt svårtippat ut då det fortfarande finns en del frågetecken kring många av hästarna samtidigt som det är väldigt jämnt kapacitetsmässigt. Som tur var bör man ha råd att strecka på rejält då det ser ut att finnas några bra spikförslag tidigare under omgången. På Jägersro är det lite tightare svängar så startspåren har ofta en stor betydelse. Vi tävlar alltid på dirttrack på Jägersro. Häng med!

GS75-1 Svenskt Derby Consolation, 2400 m

Otters analys: 5 Tic Tac har några kilo högre kapacitet än övriga och är den enda hästen i fältet som segrat. Ett sunt spikförslag. Den som prompt vill gardera finner hopp i att 4 Lantana Camara stärks upp med Pat Cosgrave och att 1 Gadd är under utveckling. På pappret ser det tufft ut.

GS75-2 Margareta Wettermarks Minneslöpning, 1730 m

Otters analys: Sex av sju ston står inne med bara något kilos skillnad och det är bara en häst som är chanslös på pappret. Hon tränas dock av Cathrine Erichsen och därmed kan man stryka ordet chanslös. Jag tycker att 7 Mystery Night är given förstahäst. Hon kommer i full form från seger i årsdebuten och stallformen är lysande även den. Hon trivs på Jägersro och är effektiv över distansen. Hon har både slagit dessa hästar och fått stryk av dem förut, men hon är ett givet förstaval.

GS75-3 Derby Day Sprint, 1200 m

Otters analys: På förhand framstår Niels Petersens 7 Rockofthemountain som helt överlägsen. Trivs över bana och distans och klart högre taxerad än motståndarna av handikappert. Läget är dock sämre och 1 Lamborghini BF har sett lysande ut vid två sprintersegrar på slutet. Kanske kan 6 Aurinko överraska? Om jag garderar eller ej på söndag kommer bero på streckfördelningen.

GS75-4 Zawavi Cup (L), 1200 m

Otters analys: Skandinaviens nye sprinterkung 8 Aphelios blir säkert populär i toton, men bör garderas på läget och bristande erfarenhet på dirttrack. Även 6 El Guanche och 9 Kinsman är vindsnabba och lär behöva sätta allt på ett kort från sina boxar. Det skulle kunna sätta upp det för en skräll och helgardering behöver inte vara tokigt även om dagen blir svårare.

GS75-5 Malmö Stads Pris, 1730 m

Otters analys: Sex av 11 hästar har ett formtal mellan 77 och 82 och segraren bör finnas bland dessa. 11 My Fortune ser bäst ut på pappret och jag trodde till och med vi skulle se honom i Derbyt. Läget är dock uselt och det krävs många streck här. 8 Montauk gör en spännande start, Står bara i ett formtal på 74, men har toppjockeyn Silvestre de Sousa i sadeln.

GS75-6 Svenskt Derby, 2400 m

Otters analys: Sedan jag första gången såg 11 If You Says So löpa har jag hållit honom som en av Derbyts bästa outsiders. Nu har han två starter till i kroppen och vid segern senast var han inte lika grön som tidigare. Kommer att klippa många över upploppet. 3 Indian Rags (nu struken) har imponerat på mig och jag tror distans och läget är perfekt. Samtidigt har P-A Gråberg valt att rida 6 Mendel’s Rock vilket borde säga en del. Hur bra 12 Sir Brego är får vi se och 1 Schamyl avslutade rejält till seger i Voterlöpning. 4 Zidane har en internationell toppjockey i sadeln och 7 Lord Mountbatten i sadeln och när Niels Petersen ringer över Pat Cosgrave brukar det bli några segrar. Det finns många med chans jag ännu inte nämnt!

GS75-7 Valley Chapel Memorial, 1730 m

Otter analys: Den här löpningen har blivit bland det bästa vi har i Skandinavien och har utvecklats i samma riktning som många amerikanska löpningar för äldre där hästar från flera olika specialiteter nästan måste vara med. Det gör det hela svåranalyserat och många måste egentligen med på lappen. Jag väljer dock 7 Stroxx Carlras som förstahäst. Han älskar Jägersro och distansen trots att han segrade i Svenskt Derby 2021. Han möter bland annat Derbysegraren från i fjol, som jag har en gnagande känsla kommer vara mycket förbättrad tillbaka på Jägerso. 2 Pusjkin sägs vara vår bästa miler och 5 Plantsstepsdream kan leda länge. Ett häftigt race, så stäng inte ned Kanal75 efter Derbyt!

Slutsats

De två sista avdelningarna är riktigt fina samt ovissa så det gäller att ha sparat strecken. Möjliga spikförslag i början av dagen är 5 Tic Tac (GS75-1), 7 Mystery Night (GS75-2), 7 Rockofthemountain (GS75-3) och 8 Aphelios (GS75-4). Det finns alltså gott om spikförslag och jag tycker att Tic Tac och Rockofthemountain ser starkast ut i den kvintetten. Håll utkik på Ledvoltens facebooksida och på X (@ottertheoracle) för sista minuten tankar och eventuella systemförslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *