Breeders’ Cup Lördag

Lördagsgodis

Dagen börjar redan 10.45 på Churchill Downs, men då med en vanlig löpning. Jag gillar 5 Mo’s Mojo som näst senast var ute mot riktigt bra hästar. Senast var det för kort och gick för fort från början, med en mer avvägd ritt blir det kanske seger idag till 5 ggr pengarna? Nästa är ett Stakes, men från race 3 är det Breeders’ Cup för hela slanten. Breeders’ Cup Filly and Mare Sprint kommer först och följs av Breeders’ Cup Turf Sprint, Breeders’ Cup Dirt Mile, Breeders’ Cup Filly and Mare Turf, Breeders’ Cup Sprint, Breeders’ Cup Mile, Breeders’ Cup Distaff, Breeders’ Cup Turf och slutligen Breeders’ Cup Classic med en prissumma på sex miljoner dollar. Efter dessa nio Breeders’ race avslutar man med ett stakes som knappast går till historien.

Breeders’ Cup Filly and Mare Sprint

Det börjar med en riktig bjudning. Morning Line favoriten 13 Marley’s Freedom har allt man kan begära av en favorit. Gamlingen Mike Smith i sadeln, Baffert tränar. Fyra raka segrar mot bra sällskap. Box 13 är dock ingen lek och senaste förlusten kom i våras mot 1 Selcourt. Selcourt är lightly race, otroligt startsnabb och om Tyler Baze bara inte svarar ett galet överfall i starten kan man orka hela vägen. Spik of the Week vid 1200 meter, nu är det 1400 meter. 5 Golden Mischief har varit mycket bra i tre raka Stakessegrar och att Morning Line säger 11 gånger pengar gör att man undrar vilket pucko som var ansvarig. 11 Finleys’sluckycharm spelade jag senast mot Marley’s Freedom utan framgång. Var bara dålig då och vill jag spela den igen så stoppa mig.

Breeders’ Cup Turf Sprint

14 hästar trängs i boxarna och fjolårssegraren 9 Stormy Liberal är på plats för att försvara sin titel. Pacen, det vill säga startsnabbheten hos hästar som 1 Ruby Notion, 5 Disco Partner, 8 Chanteline och 11 World of Trouble är inte av denna världen och då vet vi att en sådan som 12 Richard’s Boy också kan öppna.

Vad Coolmore pysslar med vad gäller 7 Lost Treasure går inte att förstå. Det har blivit två starter efter Abbaye och nu reser man över Atlanten? Hårt tagen är bara förnamnet, men Aidan vet ju vad han gör så varför inte?

Det är stor fördel för de fem innerboxarna, man kan strecka dom eller alla på systemen.

Breeders’ Cup Dirt Mile

10 Catalina Cruiser debuterade i oktober som treååring med en seger. I år som fyraåring har han gått från klarhet till klarhet och enligt många är Catalina Cruiser bland de klaraste under helgen. Inte jag dock. Att man startar så sällan lär inte bero på att allt är hundra och jag tror man blir överspelade från ytterboxen. Treåringarna 7 Firenze Fire och 8 Bravazo har jag bra koll på och med ett och ett halvt kilo i lättnad blir jag än mer optimistisk.1 City of Light rankas också över favoriten.

Breeders’ Cup Filly and Mare Turf

Godolphin segrade här i fjol och man prövar göra om det med 3 Wild Illusion. De europeiska utmanarna är bra, men Wild Illusion är klassen bättre än övriga Atlantfarare  och jag har svårt att tro att amerikanskorna ska kunna blanda sig i det här. Lira Europa runt om på trios och fyrlingar.

Breeders’ Cup Sprint

2 Promises Fulfilled  har jag vunnit mycket pengar på i år. Det var ett fåfängt försök att gå mot Derbyt, nere på rätt distans är han bra, riktigt bra. Normalt är det spets och slut hämta ut. Även 5 Imperial Hint är ute efter samma sak och 9 Roy H som segrade i fjol kan skratta hela vägen till banken om det går för fort från början. 1 Whitmore har passande förutsättningar.

Breeders’ Cup Mile

Det här racet gick till World Approval ifjol, men i år känns Europa starkare och Coolmore har tre riktigt bra hästar i 3 Happily, 8 I Can Fly och 13 Gustav Klimt. Trion ligger strax bakom eliten och om man ska välja någon så har Happily bra form. 1 One Master trännas av Willie Haggas och i sadeln sitter James Doyle. Segern i Foret på Lonkan håller jag mycket högt och att det är lite svikt i banan fungerar. Den här blir underskattad över en ny distans, jag tror man orkar 200 meter till. Freddy Heads 4 Polydream har jag ingen känsla för, hon är väl bäst över 1300?

Juddmonte har 7 Expert Eye i träning hos Sir Michael Stoute. Går hela vägen in i mål och en klar outsider. 11 Lightning Spear har varit både före och efter Expert Eye. Har en hög klass och kan segra. 14 Mustashry tränas av Sir Michael och kommer från två raka segrar. Läget är dåligt, men William Buick är bra. Ägare är Shadwell som även har med 6 Almanaar och nu är vi inne på amerikanarna. Almanaar tränas av Chad Brown och bara det gör det normalt segerakutellt. Jag köper dock inte den höga Speed Ratingen från näst senast, så bra är inte Almanaar. Då tror jag mer på Browns 12 Analyze It som slipper Catholic Boy nu. Visst är han hållen av 2 Next Shares på senaste insatsen, men kolla det racet, allt blev fel i spåren för Analyze It.

Nu har jag nämnt nästan alla vilket gör att det är lika bra att kommentera övriga. 5 Oscar Performance  går ned i distans jämfört med i fjol och det är nog klokt. Formen från Woodbine räcker långt och Oscar Performance räknas tidigt.  9 Hunt är klart sämre än 10 Catapult som imponerat i två raka. Känner ni inte till Drayden Van Dyke i sadeln är det bäst att kolla in honom nu, han äger västkusten.

Breeders’ Cup Distaff

Forever Unbridled segrade 2017 och då hade man lastat på 2 Abel Tasman som är med i år igen. 11 Monomoy Girl är säkert bättre än Abel Tasman, men läget är inte roligt. Tänkbara skrällar är 7 Midnight Bisou och 8 Vale Dori.

Breeders’ Cup Turf

Ojojoj, vilket race! 1 Talismanic segrade ifjol, men bör vara chanslös mot 2 Enable som kommer från ännu en seger i Arcen.  5 Magical har Moore i sadeln och det går inte att komma ifrån att det är strået vassare än Enables Dettori. 3 Channel Maker och 4 Hi Bruce bör inte ha några problem med det blöta gräset och har kanonform båda två lite lagom till detta. Enligt Timeform ska Enable segra helt överlägset här, men jag tror man glömmer 13 Hunting Horn som går bra på lite tyngre bana och inte alls kommer vara långt slagen. Satt inte 12 Waldgeist lite fast senast i Arcen? Som ni hör vill jag fälla megalampan, men det kan vara Mission Impossible. Channel Maker tar väl ledningen, eller ska 10 Hi Happy försöka leda länge?

Breeders’ Cup Classic

Meetingets clou gick ifjol till Gun Runner, men han är borta ur leken och istället är det 14 Accelerate som många amerikaner tror ska göra det. 7 West Coast var trea ifjol och kommer också ha många anhängare. Min vinnare är 6 McKinzie, en treåring efter Street Sense som missade Derbyserien efter seger över bland andra Bolt D’Oro i San Felipe. McKinzie återkom till tävlingsbanan med en övertygande seger i Pennsylvania Derby och lär vara förbättrad till den här starten. Letar man skrällarfinns det många tänkbara. 2 Roaring Lion har ju varit oslagbar på slutet och det är bara underlaget emot. Eller är det? Street Sense är morfar och Kitten’s Joy lämnar inte bara gräshästar. 3 Catholic Boy övertygade i Travers och har Castellano på ryggen. Stort plus och ett måste på trion. 1 Thunder Snow går bäst på Meydan, men kan få det svårt från innern. 10 Yoshida är en riktig globetrotter som övertygade i debuten på dirttrack senast. 11 Mind Your Biscuits är en härlig closer som lär vara som närmst när mållinjen korsas.

En reaktion på ”Breeders’ Cup Lördag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *