Juniper Tree

När jag satt och skrev om hästarna i Skåneland- och Manoustielöpning stannade jag till lite extra vid Two Eyed Jack och Valentin Apache. Båda hästarna tränas på Jägersro. Francisco Castro sadlade ut Valentin Apache till seger i Danskt Kriterium. Lennart Jr Reuterskiöld sadlade ut Two Eyed Jack till seger i Svenskt Kriterium. Båda hästarna är efter Juniper Tree och det här skall handla om honom, en av galopphistoriens större floppar.

Juniper Tree avlades efter den klassiska devisen, breed the best to the best and hope for the best och föddes den 27 januari 2011. Fadern var ingen annan än Galileo, själv en produkt av breed the best to the best och kanske den störste sire of sires som kommit fram i modern tid. Galileo har själv 75 Grupp 1 segrare och hans söner har lämnat 14 Grupp 1 segrare. Frankel, Nathaniel, Australia är tre av de främsta Galileo-avkommorna som jag kommer på först, men stjärnorna är så många att det inte går att räkna upp alla. Det är oftast lång distans som gäller även om vissa blir fina milers.

Moder till Juniper Tree är ingen annan än Alexander Goldrun. Själv hade jag otroligt svårt att komma ihåg att hon är ett sto, men jag minns när hon segrade i Pretty Polly (Gr.1) över 2000 meter och jag minns fighter mot Ouija Board. Vi pratar om en 100+ handikappare som segrade i Listed som tvååring. Som treåring blev hon tvåa i Irländskt Guineas och fyra, slagen två längder i Prix Diane. Säsongen avslutades med seger i Prix de l’Opera (Gr.1) och Hong Kong Cup (Gr.1). Att hon inte gick till avel är en gåta, men det blev två Grupp 1 segrar som fyraåring (Pretty Polly och Nassau). Som femåring segrade hon i Pretty Polly igen och karriären avslutades efter förlust i Hong Kong mot Pride.

När Juniper Tree gick genom ringen i oktober 2012 stannade klubban på 950 000 gns (nära 12 miljoner kronor). En galet formidabel summa, men det var ju en potentiell avelshingst som var till salu. Maken till blåare blod går knappt att finna, men visst fast det någon som påpekade att mödernet kunde vara starkare bakåt.

Juniper Tree startade alltså livet med enorma förväntningar på sig. Aiden O’Brien hade förstås hand om Coolmores dyra skyddsling, men sände ändå ut Juniper Tree mot Australia i en maidenlöpning i juli 2013. Spelarna var på det klara med vem som var bäst i stallet. Australia segrade till 1.33 i odds och Juniper Tree var trea, sex längder efter till 11 ggr smeten.

Nästa start blev på Naas och nu blev det förlust spelad till bottenoddset 1.40. 10 längder efter som fyra. Mer än ett år senare var det dags för nästa start. I en maiden på Cork där han var betrodd kom han till ledningen med några hundra meter kvar över 1700 meter. Han kunde dock inte skydda sig mot snabbare motståndare och kom imål som trea. 3-0-0-2 blev resultatraden med strax över 20 000 kronor insprungna. Tävlingskarriären var en av alla dessa när det visar sig att man inte springer med stammen. Resultatet var förstås katastrofalt jämfört med förväntningarna.

Den enes död den andres bröd heter det ibland och Juniper Tree kunde hamna på York Stuteri i Danmark. De första fölen föddes 2016 och med söner som Valentin Apache och Two Eyed Jack är succén redan ett faktum. Med tanke på hur många fina ston som gick till stamlösa, men på ovalen duktige, Gloria de Campeao, borde kön till Juniper Tree ringla över Öresundsbron. Det händer ofta att äpplet faktiskt faller långt från trädet, iallafall vad gäller prestationsavel. Det blåa blodet fortsätter dock rinna blått genom ådrorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *