Fel Gångart

Att logga in på facebook i dessa tider gör att man blir överfallen av bilder från Paris – staden i mitt hjärta. Många vet att jag var där så ofta jag kunde – särskilt i oktober då man rider Arcen. Inte lika många vet att jag gjort mängder av Prix D’Amerique också. Gärna tillsammans med Erik aka Hatten, aka Scarfen, aka Chefen. I släptåg fanns alltid den pålitlige Revisorn, ibland den mindre pålitlige Bookmakern som även föder upp travare och gillar frans-amerikanskt blod. Antalet gånger man vaknat upp på Terrasse med en lätt fadd smak i munnen är många. Det är konstigt att den så goda maten inte smakar lika fräscht när man vaknar efter ett gäng glas pastis. (Tips från coachen, Pastis funkar fantastiskt att blanda med Absolut Kurant, en något stark svensk-fransk ”grogg”). Äter genuint efter racen gör man på Chez Paul och ett besök på Bouillon Chartrier är aldrig fel, särskilt inte om man har nybörjare med sig.

Upplägget i Paris följer alltid ett mönster. Under lördagen spelar man klokt och försiktigt och undviker att skicka med pengar när den yvige Scarfen går mot totoluckan för att lira ”grållarna i Pau”. På kvällen snackas det gamla minnen och dricks en del sprit. Söndagsmötet på morgonen hos Scarfen bjuder på finwhiskey så att man blir människa igen och efter en flaska bubbel på stallfiket äntras bordet strax innan första start. Nu brukar motståndskraften vara nedbruten och man skickar med Scarfen pengar till alla slaskspel man kan tänka sig. Förhoppningsvis somnar han snabbt. När man är pank tar Revisorn notan, men om man råkar få in ett lir sitter man istället själv med en vit lapp med fyrsiffrigt belopp och måste övertyga sig själv om att pengar är bara papper.

Imorgon är det Pegasus på Gulfstream Park och tips till det kommer senare. Först är det dock dags för mina drag på Vincennes. Eftersom det är trav borde jag skriva ”tvåan”, ”fyran” och så vidare, men på klassiskt galoppmanér skriver jag ut hästnamnen.

I första vinner formtoppade 2 Vincero Gar, som nu testas under sadel. Det är alltid en chansning, men som han är just nu måste det vara toppchans. Man har Mathieu Abrivard i sadeln och han kan visa Vincero Gar hur det går till i monté.

Nästa är ännu enklare. 10 Always Br Ready har visat snuskig form i Italien och kommer billigt till här. Vecchione kör så det ryker och sannolikheten att Holger Ehlert inte ställt i ordning lite extra är obefintlig.

Tredje är Prix du Luxembourg och jag var faktiskt på plats (åkte med Nisse Nilox) när Activity segrade. I år är det 3 Dorgos de Guez som vinner efter ledning runt om med ”The Boss”, JMB i sadeln.

3 Volver As trivs som allra bäst på ”Grande Piste” och förhoppningsvis var förra starten bara oddshöjande. Franck Nivard kör och den man är orolig för är förstås 6 Harran Boko och 10 Vanvitelli.

I femte får segermaskinen 10 Felicia de Bess tipsnicken. Hon hade inte gjort någon glad på franska landsorten tills i slutet av förra sommaren då hon först tog några tredjeplatser innan det blev en seger i Cavaillon. Sedan blev det en fjärdeplats innan det kom tre raka segrar i provinsen. Väl på Vincennes kom tre raka segrar till och vi har absolut inte sett botten.

Nu är klockan fem och man vill gå hem. Först lirar man dock 11 Au Nid de Gassard som är jämnheten själv. Det har blivit 11 pallplatser sista 13 starterna och man lär vara med därframme även här.

I sjunde spelar vi 12 Hardy Williams, men också en ”saver” på 5 Hand Full.

Åttonde är för amatörer och jag letar förgäves efter Åke S Olsson och Jari Åkerfeldt i listan. Här spelas med hjärtat och 13 M.T. James är uppfödd av en gammal vän och kollega.

Vi avslutar med lärlingar och monté. Vi lirar lampan 7 Chacha de Gontier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *