Världens bästa 3-åringar?

Gårdagen bjöd på internationell toppsport. Dels reds Belmont Stakes på Belmont och dels bjöd Royal Ascot på St James’s Palace Stakes. Listan över tidigare segrare visar att England ändå håller huvudet högst. Det är dock lite att jämföra päron och äpplen då det engelska racet är ett av säsongens huvudmål förutom de klassiska 2000 Guineas och Derbyt. Belmont avslutar Triple Crown och rids normalt över 2400 meter vilket är en extremt ovanlig distans i USA.

Ändå hittar vi en hel del fantastiska namn i Belmont Stakes annaler. Vad sägs om A.P Indy, Lemon Drop Kid, Empire Maker, Birdstone, American Pharoah och Justify bara för att ta några sedan 1990 och därmed exkludera jättar som Secretariat och Seattle Slew. Det senaste namnet är Tiz The Law (e.Constitution) som bara sprang iväg från fältet och gjorde 1800 meter (årets upplaga var Covid-kortad) på 1:46.53.

När man ser racet några gånger slås man av hur extremt säker Manny Franco är på seger. Redan efter 200 meter ser man att han ska vinna. Kolla säkerheten in i slutkurvan. Han låter Tiz The Law lunka fram mot ledaren. Mot slutet av kurvan kollar han inte inåt utan mellan benen för att se om det kommer någon. Att han ber hästen om svar är mest för showens skull. Kolla huvudet på hästen. Det här är en champion!

Samtidigt i England fick vi se någonting riktigt bra. St James’s Palace Stakes har sedan 1990 segrare som Kingmambo, Bahri, Dr Fong, Giant’s Causeway, Rock of Gibraltar, Shamardal, Henrythenavigator, Mastercraftsman, Frankel, Dawn Approach och Kingman. Ganska bra avelshingstar? Listan kan göras längre och tidigare i historien finns många hjältar som tex Brigadier Gerard.

I år hade John Gosden toppat Palace Pier (e.Kingman) trots att Pinatubo (e.Shamardal) var tillbaka i gott slag. Att tro att Pinatubo skall förlora när William Buick tacklar sig ut på väg ut ur kurvan går inte. Frankie har helt klart gett Palace Pier mer att göra, men lyckas ändå slå sig förbi Pinatubo. Då har vi inte ens nämnt Wichita (e.No Nay Never) som kämpar storstilat. Det här racet är ett av de bästa jag sett i mitt liv!

Det har varit ett annorlunda år i kapplöpningsvärlden, men vi skulle ändå inte tveka en sekund om det gällde att boka en betäckning med Palace Pier eller Tiz The Law. De två racen var magnifika och dagar som igår behövs för att man skall komma ihåg att det inte bara är vardag utan helg ibland också. Håller ni med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *