Åringsauktionen

Inledning

Anmälningslistan till åringsauktionen publicerades häromdagen och det finns nästan ingenting mer fascinerande än detta för oss på Ledvolten. Galopp är inte minst en tävling i avel och förutom att föda upp själv för att tävla är det bästa att ropa in den mest lovande individen. Vilken exteriör är man ute efter? Vad säger stamtavlan?

Vi kommer garantera återkomma med en djupare analys senare, men vi kan inte hålla oss från att skrapa på ytan.

Säljarna

Det är som vanligt Rävdansen som dominerar antalsmässigt, men att Daniel Wirenstål dyker upp som en av de större uppfödarna med fyra hästar överraskar lite. Bo Helander har sju ute på auktionen och Bengt Morberg har fem. Stall E och F har tre ute och Egendomsmäklarna i Slöta har sex. 22 olika säljare erbjuder totalt 66 hästar.

Hingstarna

Tittar vi på hingstarna hajar vi till direkt. Årets auktion handlar mycket om Casamento (e. Shamardal) som enligt Svensk Galopp hade 18 avkommor 2019 utan suffix. Därtill har han fyra som tävlar med små bokstäver och alltså räknas som svenskuppfödda. Åtta av Casamentos avkommor kommer ut på auktionen. Casamento var en riktig tvåårsstjärna och har lämnat Gruppsegrare. Darley hade honom en kort säsong här i Sverige efter ett antal år i England. Han dog på Irland i år och hans popularitet bevisas av att han betäckte 165 ston ifjol. Casamento var en så kallad dual purpose sire och betäckte både hinderhästar och slätloppare. Uppercut Action (e. Statue of Liberty) har två avkommor. Det hade han även ifjol och även om dessa inte klubbades för stora pengar skall de tydligen vara fina. Båda kvalar på söndag!

En av Casamento-avkommorna är Delux (fr) som är undan Arley Hall (e. Excellent Art) som köptes in för 20 000 euro i november 2017 för att verka i svensk avel. Det intressanta är att Arley Hall lämnat Crindle Carr (e. Compton Place) som har imponerat över häckarna i sitt nya hemland. Crindle Carr tränas av Kahlil De Burca på Bro Park, ska vi gissa att han är spekulant på Delux? Eller bjuder Dennis Persson över? Ifjol såldes ett halvsyskon efter Footstepsinthesand för 105 000 kronor så det här kan bli en dyring.

Devil’s Drink (e. Agnes Tachyon) är näst mest populäre hingst med nio avkommor. Kullen var på 11 hästar så nästan alla säljs på auktion. Flest avkommor har Barocci (e. Deep Impact) med 13 avkommor. Barocci har konkurrens på Rävdansen i form av Swipe (e. Birdstone) som har sju avkommor ute. Värt att notera är att Swipe har fem avkommor till kval nu på söndag. Swipe hade 18 avkommor i sin första kull och 2019 registrerades 16. Barocci hade sin första kull på banan 2018 och Jamaica var den stora stjärnan. I år är det Careless Whisper som dominerar.

Appel Au Maitre (e. Starborough) fick 20 svenska avkommor ifjol och sju av dessa går genom ringen. Mest intressant är förstås avkomman till La Zona (e. Singspiel) som i Everest Voice (e. Poet’s Voice) hade en imponerande segrare i Jockeyklubbens 2000 Guineas. Stall Perlens hemmabygge lär väl inte släppas billigt?

Stona

Bland stona hittar vi många fina tävlingshästar. Vad sägs om Forward Planning (e. Orientate) som fått chansen med Casamento? Hon tog hela åtta segrar på sin hemmabana, Göteborg, och torde vara en av de segerrikaste någonsin där.

Vi har också flera bekräftade avelsston. Marie Chez Elle (e. Footstepsinthesand) har börjat lysande i aveln med avkommor som Plantstepsdream (e. Planteur) och Marieappel (e. Appel Au Maitre). Flip Flopping Fly (e. Orientate) har lämnat Ramone (e. Eishin Dunkirk) och Careless Whisper (e. Barocci). Då har vi bara nämnt två.

Värt ett eget kapitel är superstjärnan Funny Legend (e. Funambule) som även har sina döttrar Sandy Legend (e. Footstepsinthesand) och Rock The Legend (e. Rock of Gibraltar) som modersston i katalogen. Funny Legend lämnade Funinthesand (e. Footstepsinthesand) redan 2009 efter en extremt framgångsrik karriär som startade 2003 med seger och avslutades 2007 med seger. Hon segrade i Diana, Breeders’, Stockholms Stora och Sveaas för att nämna ett axplock av storlöpningar. Funny Legend, Sandy Legend och Rock The Legend har alla var sitt sto med på auktionen vilket borgar för att stolinjen lever vidare även om Funny Legend finns med oss längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *